Skjermdump fra Rudjords blogg
Skjermdump fra Rudjords blogg

Vanessa Rudjord stjal bilder til bloggen sin. Kastet ut av bloggpris

Den tidligere redaktøren har hentet bilder fra internasjonale billedbyråer uten tillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagens Næringsliv som skriver at Vanessa Rudjord i 24 blogginnlegg på sin blogg har funnet bilder eid av bildebyråer og brukt disse uten å ha hatt tillatelse til dette.

Rudjord har fjernet alle bildene hun har brutt åndsverksloven på etter at avisen tok kontakt med henne. Hun endret blant annet flere av bildene til Gettys embed-bilder som Journalisten tidligere har omtalt. Disse bildene var hun ikke klar over eksisterte. Hun skriver i en epost til DN at hun skal sette seg ned og lage et betalt samarbeid som hun håper «vil danne presedens for andre norske bloggere i det minefeltet delingskulturen på internett er blitt.»

Dersom Rudjord hadde kjøpt bildene ville det kostet henne 22.000 kroner, bildebyrået krever vanligvis det dobbelte for bilder brukt uten tillatelse.

Det er pr-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen som på eget initiativ har gått gjennom 800 av de 20.000 nominerte bloggerne til Vixen Blog Awards. Over 400 av disse bryter åndsverksloven. Han sier han hadde ventet mer av Rudjord med hennes redaktørbakgrunn.

– I stedet minner hun meg om en 16-åring som så vidt har begynt å blogge, sier han.

Fenomenet med bloggere som stjeler bilder er intet nytt. Allerede i 2009 skrev Journalisten om bloggere som forsynte seg grovt med bilder fra byråene.

Til tross for at det finnes mange tjenester hvor de kan finne bilder gratis. Men bloggere er langt fra de eneste som bryter opphavsretten i jakten på illustrasjoner. Både politiske partier og tradisjonelle medier begår lovbrudd. Du finner mer om dette her.

Powered by Labrador CMS