Sara Azmeh Rasmussen. Foto: Rolf M. Aagaard/Scanpix
Sara Azmeh Rasmussen. Foto: Rolf M. Aagaard/Scanpix

Opprørt over Vårt Land

Kjent hijabmotstander føler seg misbrukt som illustrasjon.

Publisert Sist oppdatert

På Kvinnedagen i fjor brente samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen en hijab under markeringen på Youngstorget. Like før hun tente hijaben, noe som utløste et bombardement av snøballer, lot hun seg avbilde med den på.

Budskapet til Azmeh Rasmussen var at hun mener det er diskriminerende koder i det religiøse hodeplagget.

Illustrasjon

Da Vårt Land mandag brukte nettopp bildet av henne med hijaben på som en illustrasjon på en tilslørt kvinne, ble hun opprørt.

– Personlig vekker det sterke følelser å se et bilde av meg med slør på hodet. At jeg brukte slør da bildet ble tatt, var et valg jeg tok da aksjonen ble gjennomført på Kvinnedagen. Blir bildet brukt i sin rette kontekst, så er det forståelig. Uansett hvor ubehagelig det er for meg.

Sara Azmeh Rasmussen opplever at når Vårt Land har brukt bildet som en illustrasjon, uten at det hadde noe med henne å gjøre, vitner det om at journalisten ikke har satt seg inn i konteksten bildet ble tatt.

– Det uakseptabelt og kritikkverdig når en avis bruker dette som et illustrasjonsbilde og tar det ut av sin sammenheng. De ser ikke hvilken alvorlig feil de begår når de bruker bilde av en person som har satt livet på spill ved å markere sin avsky mot dette symbolet.

Mange andre bilder

Azmeh Rasmussen mener Vårt Land tramper på mange journalistiske prinsipper i denne saken. Hun mener at avisens journalister ikke viser skjønn og at de er slurvete i sitt journalistiske arbeid.

Det forundrer henne at nettopp dette bildet blir brukt som illustrasjon på tilslørte kvinner når det finnes så mange andre bilder å velge mellom.

Skjedd før

Hun forteller at det ikke er første gang Vårt Land benytter bildet uten kontekst.

– Forrige gang var også en grov feil. Den gang stilte de meg spørsmål om hva slags oppfatninger jeg som humanetiker har om påsken, og brukte bildet av meg med slør på hodet. Jeg frykter at det blir en tradisjon og vil minne om at jeg brukte sløret i en aksjon som var ment som en kamp mot sløret.

Azmeh Rasmussen frykter at hun også i fremtiden vil se bildet bli brukt utenom konteksten det ble tatt i. Skjer det, sier hun, bekrefter det at journalistene ikke gjør jobben sin. Det viser dårlig skjønn og mangel på forståelse av sammenhengen bildet ble tatt i.

Powered by Labrador CMS