Verify-sy er en ny elektronisk plattform som overvåker og faktasjekker nyhetsartikler fra Syria. Foto: Reuters/NTB scanpix

Syriske aktivister kjemper mot falske nyheter

Har etablert plattform for å faktasjekke nyheter om krigen.

Publisert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Syriske journalister og aktivister har etablert en plattform for å faktasjekke nyheter om krigen i hjemlandet. De er lei av strømmen av fabrikkerte nyheter.

Gamle bilder, klipp fra filmer og dataspill. Alt har blitt brukt til å spre falske nyheter fra krigsherjede Syria. Fabrikkerte nyheter har vært tilstedeværende siden protestene mot regimet startet i 2011, og sosiale medier har bidratt til å spre dem raskt, påpeker den 32 år gamle journalisten og aktivisten Ahmad Primo.

Han har grunnlagt Verify-sy , en elektronisk plattform som overvåker og faktasjekker nyhetsartikler fra Syria.

– Som reportere, journalister og aktivister har vi et ansvar. Det som skjer i dag, blir skrevet inn i historien, og vi ønsker ikke at det blir en falsk historie, sier Primo.

Han deltok selv i protester i Aleppo for flere år siden, der han jobbet for et nettsted som publiserte nyheter om opprøret. Etter å ha blitt pågrepet tre ganger av regjeringsstyrker, flyktet han til opprørskontrollert område i Nord-Syria. Derfra tok han seg videre til Tyrkia.

Anklager begge parter

– Jeg ble arrestert for å publisere sannheten om det som skjedde i regimet, og da jeg flyttet til opposisjonskontrollerte områder, merket jeg at også de tuklet med sannheten, sier Primo.

– Min reaksjon var at jeg ikke kan forholde meg taus før vi har kvittet oss med undertrykkerne – og nå er det mange undertrykkere i Syria, sier han videre.

Verify-sy drives av frivillige som mottar bevilgninger fra flere europeiske land. De saumfarer en rekke plattformer for å spore opp falske nyheter fra Syria. På Twitter merkes skjermbilder av såkalte falske nyheter med et tykt rødt kryss, sammen med det som skal være en korrekt versjon av saken, markert med et grønt symbol.

– Vi anser ethvert bilde eller enhver nyhetssak som publiseres bredt til å være noe vi bør se nærmere på og verifisere, sier Primo.

– Rask spredning

Hans kollega Dirar Khattab sier falske nyheter spres raskere enn sannheten.

– Enhver person som har en konto i sosiale medier og som har mange følgere, blir en nyhetskanal i seg selv, sier Khattab.

Blant nyhetssakene Verify-sy har avslørt, er et bilde som gikk som en farsott i sosiale medier i mai, og som angivelig viste israelske luftangrep mot Damaskus. Bildet var fra Israels bombing av Gazastripen i 2014.

En annen sak dreide seg om hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer, som ble anklaget for å ha iscenesatt bilder av et redningsoppdrag. Det viste seg at opptaket var fra en film laget av en regjeringsvennlig regissør for å sverte hjelpeorganisasjonen, forteller Primo.

Powered by Labrador CMS