Nyhetsredaktør Gard Steiro i VG forteller at redaksjonen behandlet informasjon i saken varsomt. Foto: Martin Huseby Jensen

Gikk mediene for langt i Valdres? PFU har mottatt flere klager

Lesere reagerer på dekningen generelt og VG spesielt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyttårsaften 2015 blir en 13 år gammel jente funnet død av utmagring i en hytte på Beitostølen. Mediene gjør jobben sin og girer opp nyhetsdekningen. 3. januar forteller majoriteten av norske medier at mor er siktet i saken. ABC Nyheter går lenger og skriver på tittelplass at det er mistanke om drap på jenta. Det nye året får en trist begynnelse.

Litt senere kommer det fram at Bærums-jenta har kjempet med spisevegring i flere år. Så blir det klart at hun også ble utsatt for mobbing og måtte bytte skole ved et par anledninger. Noen medier stiller spørsmål om hvorfor mor og datter befant seg i Valdres.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Journalisten er blitt fortalt at VGs redaksjon tidlig i saken får beskjed fra sjefredaktør Torry Pedersen om å snu hver eneste stein for å finne ut av om det er en systemsvikt et sted i saken.

Hendelse vekker følelser hos leserne. Det er gått halvannet år siden en 10 år gammel gutt sultet i hjel i Groruddalen i Oslo. Rettspsykiaterne i den saken mente at moren var psykotisk. Bare noen dager etter 13-åringen blir funnet nyttårsaften, forteller VG at julegavene hennes ennå ikke var åpnet, noe som kunne bidra til at leserne spekulerte i om jenta hadde ligget død i over en uke.

Usikkert om samtykke

Det er omtrent nå leserne begynner å reagere. I alt er det kommet fire klager på medienes dekning til Pressens faglige utvalg (PFU). To av klagene går på medienes generelle dekning. De andre to på VGs dekning. Samtlige omhandler forhåndsdømming og det som kalles irrelevant utlevering av private opplysninger. Ingen av de fire har innhentet samtykke fra moren, noe som må til for at PFU skal behandle klagene.

Morens advokat Aasmund Olav Samland er blitt orientert om klagene, men han kan i skrivende stund ikke svare på om det er aktuelt om å gi klagerne samtykke.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sier til sammenligning at det ikke er kommet noen klager på medienes dekning av drapet på Galina i Bjørvika.

– Men det er et faktum at saken om 13-åringen har flere aspekter ved seg, ikke minst at et barn har mistet livet. Fra starten er en nær pårørende trukket inn i det, sier hun og legger til: – Det er alltid viktig å gjøre jobben med å gå opp påstander og stille seg spørrende til opplysninger som gis.

Nyhetsredaktør Håkon Borud skrev i forrige uke at Aftenposten trår varsomt i sin dekning av jentas død. Han understreker i kommentaren at det er medienes plikt å avdekke kritikkverdige forhold, men:

«Det er ikke vår jobb å bygge opp under føleri og stemningsbølger. Det er vår jobb å få frem fakta, og i denne saken er det viktig å være oppmerksom på at mye informasjon kommer frem uten å være at det nødvendigvis er bekreftet som fakta.»

Avtroppende sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land mener medietrykket har vært for stort.

«Den er selvsagt drevet av et ønske om å finne ut av hva som er skjedd. Men etterforskningen er inne i en tidlig fase, og politiet må naturlig nok holde tilbake informasjon som ikke er godt nok bekreftet,» skriver han.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Forutinntatte lesere?

Det er ukjent om leserne som klaget inn mediene for dekningen av dødsfallet i Valdres kan ha hatt saken om 10-åringen i hukommelsen. (Undertegnede hadde det da han leste de første artiklene journ. anm.)

– Jeg hadde i hvert fall ikke den nyheten i bakhodet, sier nyhetsredaktør Gard Steiro i VG og legger til: – Da saken ble kjent, var det en rekke ubesvarte spørsmål. Vårt hovedfokus, og dette ble sagt tydelig på første møte, var å finne ut av om noen offentlige myndigheter sviktet.

Nyhetsredaktøren sier redaksjonen ble stilt overfor etiske dilemmaer på løpende bånd. Hvor detaljert burde VG være i gjengivelsene av mobbeanklagene? Steiro forteller at avisen var varsom med å formidle opplysninger som kunne være belastende for andre barn. Han mener også at VG har unnlatt å videreformidle anonyme personkarakteristikker av den siktede moren.

– VG har dekket en svært alvorlig sak med stor offentlig interesse. Det ligger helt i kjernen av vårt oppdrag å stille kritiske spørsmål til barnevern og skole når en 13-åring dør. Når moren blir siktet, er det også vår oppgave å formidle hva politiet bygger mistanken på. Det betyr ikke at vi publiserer alt vi vet. Det har vi heller ikke gjort. VG har vært tilbakeholdne på en rekke områder.

Men en artikkel vet han kan ha skapt reaksjoner. Artikkelen om de nevnte julegavene.

– Da saken ble publisert, visste vi at politiet undersøkte hvorfor de lå uåpnet på nyttårsaften. Så har vi i ettertid fått en forklaring fra morens forsvarer, som vi også har brakt videre til leserne. Det er helt normalt i dekningen av slike saker, ubesvarte spørsmål blir besvart i løpet av etterforskningen.

Powered by Labrador CMS