Dette er verdens beste pressefotografi
Et bilde med stor kraft på grunn av sin enkelhet.
Frilansfotografen Warren Richardson vant årets World Press Photo of the Year. Han vant også klassen spot news for bildet over. Motivet viser flyktninger som natten 28. august i fjor krysser grensen fra Serbia og Ungarn.
Mannen på bildet og hans barn var del av en større flokk mennesker som forsøkte krysse grensen før sikkerhetsgjerdene ble fullført.
– Jeg holdt sammen med flyktningene på grensen i fem dager. En gruppe på omtrent 200 mennesker kom og flyttet seg langs gjerdet under trærne. De sendte kvinner og barn, så fedre og eldre menn over. Jeg tilbragte rundt fem timer med denne gruppen. Sammen lekte vi katt og mus med politiet gjennom hele natten. Da jeg tok selve bildet var jeg utslitt. Klokken var rundt tre på natten og jeg kunne ikke bruke blits for å ta bildet siden politiet forsøkte å finne menneskene jeg var sammen med. Dermed måtte jeg bruke lyset fra månen, forteller Richardson.
Her kan du se alle vinnerne.
Stor kraft
Juryleder Francis Kohn, som også er fotosjef i nyhetsbyrået Agence France-Presse sier at de tidlig så at dette var et viktig bilde.
– Det har en slik kraft over seg på grunn av enkelheten. Og særskilt i symbolikken piggtråden gir. Vi mener det har omtrent alt som skal til for å fortelle det som skjer med flyktningene. Jeg mener det er et veldig klassisk foto, og på samme tid er det tidløst.
Bildesjef Espen Rasmussen i VG sier til Journalisten at dette ikke var et overraskende valg.
– Jeg har sett titusenvis av bilder fra denne historien, bildet til Richardson mener jeg skiller seg ut. Det er enkelt, har få, men vesentlige elementer som gjør dette bildet sterkt. Det viser desperasjon, drøm og håp på samme tid.
Svenske vinnere
I alt deltok 5.775 fotografer fra hele verden med til sammen 82.951 motiver. Juryen endte med å premiere 41 fotografer fra i alt 21 land. To fotografer er fra Sverige: Niclas Hammarström fikk tredje pris i spot news for bildet av en mann drept i gjengkrig på Honduras.
I 2012 ble han belønnet med andrepremie for sin bildeserie fra Utøya hvor man kan se de døde ungdommene.
Les også: Døden i pressefotografiet
På slutten av 2013 satt han seks uker i fangenskap i Syria. Han var i Norge i fjor under Dok15 for å drøfte om norske medier er for feige i bildebruken.
Jonas Linkvist fikk tredjepris i kategorien sport. Han fikk andrepris i samme kategori for to år siden.
Her kan du se alle vinnerne.