Per Anders Rosenkvist og Simen Grytøyr ferdigstiller magasinet. Foto: Angelica Hagen

Hyller fotojournalistikken over 100 sider i VG Helg

Gjesteredaktør Per Anders Rosenkvist har samlet noen av landets beste fotojournalister til å bidra til helgens utgave av magasinet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var grafisk designer Simen Grytøyr i VG som fikk ideen om å hedre sin tidligere foreleser på fotolinja, Per Anders Rosenkvist. Sistnevnte gikk nylig av med pensjon etter 21 år som høgskolelektor ved fotojournalistutdanningen på Høgskolen i Oslo. 

– Vi som har hatt han som lærer ser på han som en fantastisk fotograf og et av de fineste menneskene som er. Så jeg tenkte at det hadde vært gøy å gjøre stas på ham i en spesialutgave av VG Helg, der Per Anders kunne være gjesteredaktør, sier Grytøyr. 

Han tok dermed kontakt med sin tidligere foreleser om dette var noe han kunne tenke seg. Da Rosenkvist takket ja lagde de en pitch på hvordan de ville ha magasinet. 1. juni fikk de grønt lys av Jane Throndsen

– Simen har jo verdensklasse på det han gjør som grafisk designer. Jeg hadde ikke sagt ja til hvem som helst, sier Rosenkvist og smiler til sin tidligere student. 

Så dette er en hyllest fra en elev til en lærer?

– Dette er en hyllest til den norske bildejournalistikken, sier Rosenkvist. 

– Altså, hadde det ikke vært for Per Anders hadde vi ikke hatt dette laget av fotojournalister til å bidra til magasinet, skyter Grytøyr inn.

Tidligere lærer og elev sammen igjen. Foto: Angelica Hagen

Publiseres i Time

Noen av landets mest prisbelønte fotografer har bidratt til den kommende utgaven av VG Helg, som har arbeidstittelen «Norge i dag». Fem av dem har vært Rosenkvists elever. Alle deler av magasinet er skreddersydd til hver fotograf. 

I denne utgaven av magasinet er også alle de vanlige spaltene borte, og de har makset antall sider - det blir nemlig 100 sider fotojournalistikk i magasinet som kommer til butikkhyllene 29. oktober. Sidene er seksjonert etter landsdelene Vest, Nord, Sør, Øst og Midt.

– Det er gøy å få foredle så gode fotografier, men jeg gjør det med ærefrykt, sier Grytøyr. 

Det lages også en digital fotospesial til nett, som også oversettes til engelsk. Denne engelske utgaven vil publiseres på engelske Time Magazines fotoblogg Lightbox. I tillegg inviteres publikum til å legge ut sine bilder av Norge med egen hashtagg. 

Les også: Redaktører avviser at de svikter fotojournalistikken

Inspirasjonssprøyte

Rosenkvist mener VG har vært flinke til å forvalte god fotojournalistikk, noe de også beviser ved å satse på et prosjekt som dette. Han forteller at det heller ikke har vært noen krangel på budsjett, til tross for tøffe tider i mediebransjen. 

Det er flere temaer som blir tatt opp i magasinet. Blant annet ville Rosenkvist problematisere innvandringsdebatten. Han mener det er mye negativ omtale, samtidig som innvandring ikke ser ut til å være noe problem i for eksempel Groruddalen. Derfor sendte han en fotograf dit. 

Det er en egen del i magasinet med navnet «Grenseland», som skildrer begge sidene av grensen til Russland. Samt en egen hyllest til den norske kua og mange andre flotte bilder og temaer av norsk natur og kultur. 

– Vi håper andre kan gjenta denne måten å tenke på. At dette blir en inspirasjonssprøyte når ting er vanskelig, sier Grytøyr.

Les også: Det er grunn til en viss optimisme dersom Aftenposten bruker like mye energi på foto­journalistikken fremover

Powered by Labrador CMS