Cairo 20110202: Onsdag kom Erlend Skevik midt inne i tumultene og søkte tilflukt under en lastebil mens steinene haglet. I dag ble han og kollega Lars Akerhaug truet med kniv. Foto: Lars Akerhaug/VG
Cairo 20110202: Onsdag kom Erlend Skevik midt inne i tumultene og søkte tilflukt under en lastebil mens steinene haglet. I dag ble han og kollega Lars Akerhaug truet med kniv. Foto: Lars Akerhaug/VG

VG-reportere truet igjen

Angrepet i Kairos gater i går og truet på nytt i dag. Nå er VG Netts Erlend Skevik på vei hjem.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er på flyplassen, men det var planlagt. VG-bytter team, vi skulle uansett hjem i dag, sier Erlend Skevik til Journalisten.

I går ble han fysisk angrepet på gata i Kairo, men kom seg etter hvert i sikkerhet. Mørbanket og med noen få kutt, men eller fysisk uskadd. Turen ut til flyplassen ble også ubehagelig.

Truet ut av bilen

Skevik forteller at gjenger av Mubarak-tilhengere bevæpnet med kniver og slagvåpen har tatt kontrollen i deler av sentrum og har opprettet private sjekkpunkter.

– Taxien vår ble stoppet av en gjeng med store kniver og vi ble truet ut av bilen. De tok passene våre og ville så ta plass i bilen sammen med oss. Jeg vet ikke om de oppfattet at vi var journalister, de var nok ute etter utlendinger, tror Skevik.

Etter hvert fikk de snakket seg ut av situasjonen og kunne kjøre videre.

– Min kollega Lars Akerhaug snakker arabisk og vi fikk også hjelp av sjåføren.

Lange dager

– Er du glad for å dra hjem nå?

– Ja, det skal bli deilig å komme hjem. Vi vært her en uke og det har vært hektiske og veldige lange dager. Men fram til i går var stemningen ganske rolig. Vi bodde på et hotell med utsikt fra balkongen til plassen, og var blant de ytterst få som fram til tirsdag hadde nettforbindelse. Men nå er det ikke veldig gode arbeidsforhold.

– I går ble du angrepet fysisk. Det må ha vært en skremmende opplevelse?

– Ja, det er aldri hyggelig å bli banket opp. Den første som slo meg gjorde det litt i forbifarten. Jeg opplevde ikke at det var rettet direkte mot meg. Men andre gang var det mer målrettet og derfor mer ubehagelig.

Mubarak-tilhengere

Tahrir-plassen var på dette tidspunktet blitt reine krigssonen, og det var umulig å ta seg tilbake til hotellet. VG-reporterne tok derfor inn på hotell Maryat som ligger i nærheten av den norske ambassaden. Der møtte de også representanter fra ambassaden.

– Det sies at det er Mubarak-tilhengere som går løs på journalister. Er det ditt inntrykk?

– Jeg vet ikke hva som skjedde med de reporterne som ble skadet inne på torget. Der haglet det stein fra begge sider. Men de som tok meg var åpenbart Mubarak-tilhengere. De bar plakater, sier Erlend Skevik.

Erlend Skevik og Lars Akerhaug blir erstattet av journalist Per Olav Ødegård og kommentator Hanne Skartveit, som begge kom til Kairo i går. I tillegg er fotograf Harald Henden på vei ned i dag.

Powered by Labrador CMS