Da politiet viste deler av materialet de hadde beslaglagt valgte Bergens Tidende å heller filme pressefolkene som var tilstede på pressekonferansen, samt at de slo av lyden. Skjermdump: Bergens Tidende

Nyheten politiet presenterte i Bergen søndag kom brått på flere av mediene som sendte direkte

Veldig få var forberedt på det som ble presentert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Bergen skulle presentere noe stort på pressekonferansen søndag. For noen ble det langt større enn ventet. Selv også for VG som allerede kvelden før avslørte at det handlet om nedlasting og strømming av materiale som viser overgrep mot barn.

Avsløringen var langt større. 51 personer pågrepet i den største pedofiliringen i Norgeshistorien. De pågrepne hadde blant annet utført overgrep mot barn selv.

Fra politihuset i Bergen direktestrømmet mediene ut til sine seere. Lokalavisen Bergensavisen (BA) filmet hele seansen, men valgte å bruke NTBs strøm. Innledningsvis oppfordres mediene til å følge de rammer politiet har satt, og å ta hensyn til de mange fornærmede og berørte.

Etter hvert tar etterforskningsleder Hilde Reikås over og forteller etter hvert beskrivelser av det de har sett på bildene. Litt senere viser hun også fram sladdede overgrepsbilder på storskjerm.

Ville kuttet selv

Nyhetsredaktør Rune Eriksen i BA sier til Journalisten at han forsto det var noe i gjære som kunne skape etiske utfordringer. Strømmen til NTB ble tatt av, en avgjørelse han er helt enig i. Hadde de strømmet selv, ville også BA stanset strømmen med en plakat så lenge bilder og chat-meldinger ble vist på storskjerm.

– Det er sterk kost. Bildene de viste var sladdet og vi så minimalt. Vi fikk inntrykk av hva det er snakk om. Det er sterk kost måten de gjorde det på. Man trenger ikke alltid å se bilder for å forstå hvor alvorlig det er. Spesielt når man sender live. Og alle hadde livesendinger.

BA var ikke forberedt på hvor omfattende presentasjonen ville bli. Det var heller ikke TV 2, forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække. De visste ikke at det kom til å bli presentert bilder og meldinger av en slik karakter.

– Da vi innså det, og det var omtrent i starten av pressekonferansen, begynte vi å sette tilbake til studio. På den måten unngikk vi at dette ble vist, men det kom brått på, sier Solbrække.

Da det ble kalt inn til pressekonferanse lørdag kveld forsøkte TV 2 å finne ut av hva de kom til å presentere, men fikk ikke noe svar. Først på pressekonferansen ble de klar over at det skulle vises støtende innhold. Tema hadde de blitt varslet om kort tid i forkant slik at anker satt klar i studio og overføringen fra politihuset hadde en liten forsinkelse.

Lørdag kveld slår VG opp at en politimann i Bergen er pågrepet. Da pressekonferansen skulle begynne var de i VG-redaksjonen forberedt på at det ville kunne handle om nedlasting og strømming av overgrepsmateriale.

I Bergen hadde mediehuset tre medarbeidere. I regien i Oslo satt leder i nyhetsavdelingen Ingrid Indseth sammen med nyhetssjef Ole N. Olsen i VGTV. Overføringen fra Bergen gikk med forsinket signal på 1:45 minutter ut til seerne.

– Vi var forbedret og snakket i forkant om dette. Vi varslet også publikum på forsiden og i supringene at det kunne komme støtende innhold. Med forsinkelsen kunne vi gjøre gode vurderinger underveis. Da presentasjonen på storskjermen begynte viste vi den første siden fra chatloggen før vi gikk i stillbilde fram til presentasjonen var ferdig, sier Indseth.

Varslet kundene

NTB ble på sin side varslet om at det ville bli vist og fortalt om en del støtende ting ti minutter før pressekonferansen begynte. Dermed ble også alle av NTBs kunder varslet om dette.

– Vi viste deler av chatten. Noe som selvsagt kan problematiseres. At det er alvorlig og at folk reagerer på det er ikke unaturlig, men på den annen siden reises spørsmålet om vi skal vise folk hva dette handler om, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes. – På denne måten viste vi alvorlighetsgraden.

Like etterpå gikk også NTB i stillbilde.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord forteller at de i NRK ikke gikk direkte. Det ble gjort en vurdering i forkant og siden tematikken i seg selv krever varsomhet valgte de ikke å gå direkte.

– Det er en vurdering fra gang til gang. Diskusjonen handler ikke om hvorvidt vi skal publisere, men om vi skal streame.

Beverfjord forteller at de hele tiden i denne saken vurderer hvor langt de skal gå i detaljene. Hun sier at å få fram informasjon om at noen av aktørene planla kidnapping er viktig.

Ringte på forhånd

Kommunikasjonsrådgiver Margrethe Gudbrandsen ved politidistrikt Vest forteller til Journalisten at de aller fleste mediene ringte på forhånd av pressekonferansen for å spørre om det var greit at de ville streame direkte. Disse fikk beskjed om at det ville bli fortalt om støtende materiale og vist bilder av støtende karakter.

– Så måtte hver redaksjon selv vurdere hvorvidt de ville sende direkte eller ei.

Det ble også sagt i innledningen av pressekonferansen at det ville bli vist innhold av støtende karakter.

De aller fleste mediene ringte på forhånd hvor det ble sagt at det ville bli fortalt om og vist bilder av støtende karakter. Hver redaksjon måtte selv vurdere.

Bergens Tidende valgte å overføre pressekonferansen direkte. Video ligger fortsatt ute på nettsidene. På et tidspunkt hører vi altså Reikås fortelle at nå kommer beskrivelsen av de politiet ser i bildene og gir noen beskrivelser før lyden kuttes. Deretter kommer det en tekst som forteller at BT har valgt å droppe lyden fordi detaljnivået kan oppleves som støtende.

Når så politiet tar i bruk skjermen viser BT bildene med nettverkskartet og illustrasjonen med aktørene men panorerer kamera over på de oppmøtte journalistene før chat-meldinger og bilder vises. Lyden kommer tilbake nå visningen på skjerm er over.

Powered by Labrador CMS