Kjetil Stormark blir ikke overrasket om det er han som har vært gjenstand for ytterligere overvåkning. Foto: Martin Huseby Jensen
Kjetil Stormark blir ikke overrasket om det er han som har vært gjenstand for ytterligere overvåkning. Foto: Martin Huseby Jensen

Forsvarets Sikkerhetsavdeling har overvåket norsk journalist ulovlig. Kjetil Stormark kobler inn advokat for å få avklaring

Ble overvåket for fire år siden, vet ikke om han også denne gangen har vært i Forsvarets søkelys.

Publisert Sist oppdatert

Det var under en inspeksjon i Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) i 2015 at EOS-utvalget kom over rapporten om journalisten. Rapporten skal ha inneholdt opplysninger fra åpne kilder om fødselsår, bostedsadresse, skatt, registreringer i Brønnøysundregisteret og artikler i media om Forsvaret over en lengre periode, skriver VG

– Ytringsfrihet og pressefrihet er sentrale verdier utvalgets kontroll er satt til å verne. Utvalget forventer at det ikke finner tilsvarende opplysninger i FSA igjen, sier leder Eldbjørg Løwer av EOS-utvalget, som undersøker de hemmelige tjenestene, til avisen. 

«Etter utvalgets syn er det uheldig at personopplysninger om en journalist og hans journalistiske virksomhet ble innsamlet og lagret i om lag fire år, uten at det forelå et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for behandlingen», står det i rapporten EOS-utvalgets leder overleverte onsdag til Stortinget, ifølge NTB. 

Det er ikke kjent hvem journalisten er. 

FSA har ifølge VG opplyst at behandlingen er et resultat av saksbehandlingsfeil.

I en annen sak, da FSA undersøkte en såkalt sikkerhetstruende hendelse, skal avdelingen ha behandlet navn på flere journalister i en saksoversikt, skriver VG. Dette er begrunnet med at journalistene var «potensielle mottakere av gradert informasjonen fra sikkerhetsbruddet».

Det er gått fire år siden VG sist avslørte at Forsvarets etterretningsbataljon hadde kartlagt i alt seks journalister. Fire av disse var norske journalister. Deriblant VGs Rolf J. Widerøe, Hans Petter Aas i Stavanger Aftenblad og frilansjournalist Kjetil Stormark.

Kobler inn advokat

Sistnevnte er ikke overrasket over avsløringen. Han kommer til å engasjere sin advokat Jon Wessel Aas for å finne ut om det også denne gangen er han som er blitt registrert.

– Jeg ønsker en avklaring. Det er grunn til bekymring når Forsvaret nok en gang driver lovstridig registrering av opplysninger, sier han til Journalisten.

Sist gikk han til anmeldelse av Forsvaret.

Han forteller at han ikke vet om det er han som er blitt registrert av Forsvarets Sikkerhetsavdeling, men han sier han heller ikke kan utelukke det.

Sist EOS-utvalget avdekket overvåkning av journalister lot de være å varsle ham. Da var det tilfeldigheter som gjorde at han ble klar over situasjonen, forklarer han.

Stormark mener også at det under avsløringen sist fikk oppsiktsvekkende få konsekvenser.

– Nå øker alvorlighetsgraden. Jeg er ikke glad om det blir en ny runde. Jeg har opplevd at kilder har avvist kontakt med meg med henvisning til den forrige saken. Den har ført til en nervøs stemning, sier han.

Ikke overraskende

Rolf J. Widerøe. Foto: Martin Huseby Jensen
Rolf J. Widerøe. Foto: Martin Huseby Jensen

I helgen fikk VGs Rolf J. Widerøe Skup-diplom for arbeidet i den såkalte «Advokatsaken». For fire år siden var han en av journalistene som ble overvåket av etterretningsbataljonen. At registreringen nå dukker opp mener han er langt fra overraskende.

– Det viser manglende dømmekraft. Når ikke helt forstår at lever i demokrati. Det er ikke stort mer å si.  Berømme EOS-utvalgets arbeid og at de har så sterk fokus på ytringsfrihet og pressefrihet som er viktige verdier i samfunnet.

NJ-advokat Ina Lindal Nyrud sier til Journalisten at det som gjør saken ekstra bekymringsverdi er at det er yrkesutøvelsen som journalist som ligger til grunn for kartleggingen og overvåkningen. 

Hun tar nyheten fra EOS svært alvorlig og sier at hun er engstelig for om dette også kan bidra til å avsløre anonyme kilders identitet. Selv om utvalget har funnet at det er åpen informasjon som er brukt i kartleggingen. 

– Det finnes mange eksempler på at vi ikke nødvendivis kan stole på myndighetene, sier hun og viser til avsløringen fra 2013 og legger til: – Dette skulle de nå kunne og vite alvoret av. 

 

Powered by Labrador CMS