Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det var under en inspeksjon i Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) i 2015 at EOS-utvalget kom over rapporten om journalisten. Rapporten skal ha inneholdt opplysninger fra åpne kilder om fødselsår, bostedsadresse, skatt, registreringer i Brønnøysundregisteret og artikler i media om Forsvaret over en lengre periode, skriver VG.
Annonse
– Ytringsfrihet og pressefrihet er sentrale verdier utvalgets kontroll er satt til å verne. Utvalget forventer at det ikke finner tilsvarende opplysninger i FSA igjen, sier leder Eldbjørg Løwer av EOS-utvalget, som undersøker de hemmelige tjenestene, til avisen.
«Etter utvalgets syn er det uheldig at personopplysninger om en journalist og hans journalistiske virksomhet ble innsamlet og lagret i om lag fire år, uten at det forelå et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for behandlingen», står det i rapporten EOS-utvalgets leder overleverte onsdag til Stortinget, ifølge NTB.
Det er ikke kjent hvem journalisten er.
FSA har ifølge VG opplyst at behandlingen er et resultat av saksbehandlingsfeil.
I en annen sak, da FSA undersøkte en såkalt sikkerhetstruende hendelse, skal avdelingen ha behandlet navn på flere journalister i en saksoversikt, skriver VG. Dette er begrunnet med at journalistene var «potensielle mottakere av gradert informasjonen fra sikkerhetsbruddet».
Sistnevnte er ikke overrasket over avsløringen. Han kommer til å engasjere sin advokat Jon Wessel Aas for å finne ut om det også denne gangen er han som er blitt registrert.
– Jeg ønsker en avklaring. Det er grunn til bekymring når Forsvaret nok en gang driver lovstridig registrering av opplysninger, sier han til Journalisten.
Han forteller at han ikke vet om det er han som er blitt registrert av Forsvarets Sikkerhetsavdeling, men han sier han heller ikke kan utelukke det.
Sist EOS-utvalget avdekket overvåkning av journalister lot de være å varsle ham. Da var det tilfeldigheter som gjorde at han ble klar over situasjonen, forklarer han.
Stormark mener også at det under avsløringen sist fikk oppsiktsvekkende få konsekvenser.
– Nå øker alvorlighetsgraden. Jeg er ikke glad om det blir en ny runde. Jeg har opplevd at kilder har avvist kontakt med meg med henvisning til den forrige saken. Den har ført til en nervøs stemning, sier han.
Annonse
Ikke overraskende
I helgen fikk VGs Rolf J. Widerøe Skup-diplom for arbeidet i den såkalte «Advokatsaken». For fire år siden var han en av journalistene som ble overvåket av etterretningsbataljonen. At registreringen nå dukker opp mener han er langt fra overraskende.
– Det viser manglende dømmekraft. Når ikke helt forstår at lever i demokrati. Det er ikke stort mer å si. Berømme EOS-utvalgets arbeid og at de har så sterk fokus på ytringsfrihet og pressefrihet som er viktige verdier i samfunnet.
NJ-advokat Ina Lindal Nyrud sier til Journalisten at det som gjør saken ekstra bekymringsverdi er at det er yrkesutøvelsen som journalist som ligger til grunn for kartleggingen og overvåkningen.
Hun tar nyheten fra EOS svært alvorlig og sier at hun er engstelig for om dette også kan bidra til å avsløre anonyme kilders identitet. Selv om utvalget har funnet at det er åpen informasjon som er brukt i kartleggingen.
– Det finnes mange eksempler på at vi ikke nødvendivis kan stole på myndighetene, sier hun og viser til avsløringen fra 2013 og legger til: – Dette skulle de nå kunne og vite alvoret av.