Tor-Erling Thømt Ruud. Foto: Martin Huseby Jensen
VGs klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud mener det er mange menn som har grunn til å skjelve
I VG har flere av de mannlige journalistene snakket sammen om gangene de ikke grep inn.
I uken etter Aleksander Schaus twitter-meldinger om trakassering han kjenner til i norske mediebransje, har flere mediebedrifter blitt identifisert som steder dette skal ha skjedd. Først ute var TV 2 som kjente til fem av tilfellene. NRK har sagt at de har identifisert to tilfeller. NRKJ-leder Richard Aune sa til Journalisten at det er flere. Og i VG på lederplass gikk sjefredaktør Gard Steiro ut og sa unnskyld på vegne av VG.
– Det er en del menn som har grunn til å skjelve og som er skamfulle nå, sier klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG til Journalisten.
Ikke fordi han mener alle menn nå nødvendigvis skal være redde for jobbene sine, men #metoo har åpnet for større grad av refleksjon enn tidligere rundt oppførsel som kan anses som uanstendig og som trakasserende.
Frilanser Marte Vike Arnesen ble som frilanser utsatt for seksuell trakassering. Les hennes kommentar.
Grep ikke inn
Klubblederen forteller at han og flere mannlige kolleger i VG har pratet sammen om opplevelser de har hatt. Har de gått videre med informasjonen de har fått? Eller når de har vært i baren en sen kveld, hvor de har sett mannlige kolleger har befølt kvinnelige kolleger, og som tydelig har vært uønskede tilnærmelser.
– Vi grep ikke inn, men ble sittende og hviske om «så du det som skjedde der».
I VG tok klubblederen initiativ for et par år siden for å få på plass retningslinjer og rutiner. Sammen med HR og verneombud fikk klubben ordningen på plass.
– Det var for mye grums i mediehuset, uten at det kanskje var de største sakene konkret. Derfor tok klubbstyret dette opp i handlingsplanen.
LES OGSÅ: Rolv Erik Ryssdal vet ikke hvordan han skal endre kjønnsbalansen i sin egen konsernledelse
Mulig å melde
Ruud spør seg hva som vil skje fremover. Om det kommer nye saker, og i så fall hvordan vil ledelsen, klubben og kolleger håndtere disse?
– Jeg håper vi har skapt et miljø hvor det trygt å si ifra. Jeg vet ikke om det kommer nye saker nå, men det kommer i hvert fall mer informasjon om gamle saker. Også om saker som er håndtert.
I kjølvannet av stadig nye saker i mediebransjen dukker det opp spekulasjoner og sladder. VGs klubbleder sier det ikke er unaturlig i en redaksjon med 200 journalister som er sugne på informasjon. Likevel tviler han på at det sladres særlig.
– Jeg tror at VG er et sted hvor det er høy terskel på å spekulere. Man skal ha dokumentasjon før går videre.
LES OGSÅ: TV 2 lar varslere si ifra via intranettet
I TV 2 ble det torsdag kalt inn til allmøte etter de siste dagers avsløringer i VG og DN om sportssjef Vegard Jansen Hagens manglende reaksjon i en sak hvor en kvinnelig medarbeider varslet at hun var blitt seksuelt trakassert av en kollega. På allmøtet kommer også TV 2-sjef Olav Sandnes, kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og nyhetsredaktør Karianne Solbrække stille.
LES OGSÅ: Tidligere TV 2-topp mener sportsredaktøren delvis lyver i sine uttalelser om trakassering
Sandes gjorde det klart under møtet at han ikke ville sparke Hagen, og gjorde det klart at sportsredaktøren hadde hans tillit.