PFU:
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund. Foto: Birgit Dannenberg
Vil modernisere saks=behandlingen
Ber om innspill fra journalister og redaktører.
Per 7. september i år hadde sekretariatet mottatt 331 klager som representerer 266 saker til PFU. Til sammenligning var tallet 266 klager og 257 saker per 7. september i fjor.
I løpet av første halvår i år hadde PFU behandlet 220 saker. I fjor var tallet 188.
– Terskelen for å klage er lav. Dessuten tror jeg nok at flere er blitt mer klar over at journalistikken er tilgjengelig til evig tid på nettet og hva det innebærer. Journalistikken dør ikke med døgnet lenger, sier generalsekretær i presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum.
Hun legger til at de også ofte kan få flere klager når enkeltsaker er oppe i media. Som for eksempel konflikten i Midtøsten eller som med den 3 år gamle flyktningegutten som ble funnet død i vannkanten i Tyrkia.
– Da kan vi få mange klager på at medienes dekning ikke er tilstrekkelig belyst. Dette er jo et uttrykk for engasjement.
Ikke dårligere journalistikk
Selv om antall klager øker, tror ikke Stavrum at journalistikken er blitt dårligere. Hun sier det ikke er et én til én-forhold mellom antall klager og dårlig journalistikk, og er ikke engstelig.
– Men jeg er bekymret for sekretariatets ressurser. Vi vil jo yte alle som klager rettferdighet, og derfor må vi ha nok ressurser til å se på alle klager på en god nok måte.
Hun legger til at sekretariatet får stadig flere klager som sekretariatet etter en vurdering mener ikke innebærer brudd. Her setter ikke sekretariatet i gang en full tilsvarsrunde, men innstiller overfor PFU på at saken får forenklet behandling.
Selv om ikke Løken Stavrum tror flere klager betyr at journalistikken strever med etikken, innrømmer hun at hun ofte ser journalistikk av dårlig kvalitet, uten at det innebærer brudd på Vær Varsom-plakaten.
– Det kan være rask og enkel journalistikk med for få kilder og mangelfull belysning.
Skal se på rutiner og praksis
Det økende antall klager til PFU er ett av punktene på Norsk Presseforbunds styremøte på torsdag. Og blant annet er det opprettet en gruppe som skal oppgradere og oppdatere PFU-sekretariatets saksbehandlingspraksis og rutiner. Dette arbeidet startet i forrige uke, og er noe som må gjøres med jevne mellomrom, mener Løken Stavrum.
– Vi trenger å diskutere ting som for eksempel anonyme klagere, foreldede saker og digitale løsninger. Dette er viktig å sette av tid til og diskutere slik at vi ikke kaster bort ressurser på ting som ikke handler om gode, faglige vurderinger.
Og i den forbindelse oppfordrer Løken Stavrum alle redaktører og journalister til å komme med innspill til saksbehandling, praksis og rutiner.
– Det er vi veldig mottakelig for.