Ajefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv. Arkivfoto: Birgit Dannenberg.
DN har avdekket flere plagiatsaker
Kommer mer i løpet av august.
To uker er gått siden plagiatskandalen i Dagens Næringsliv begynte med Øistein Refseths avsløring på Twitter av artikkelen «Klagemuren» som plagiat av en artikkel tidligere publisert i The New Yorker.
Her finner du en del av Journalistens dekning av plagiatskandalen.
DN-journalist Daniel Butenschøn sa den gang til Journalisten at han hadde driti seg ut og at det bare var snakk om plagiat i den ene artikkelen. Det viste seg å være en løgn. Allerede samme dag avdekket Journalisten at en restaurantanmeldelse Butenschøn hadde skrevet fra Hong Kong inneholdt lange passasjer fra nettstedet Traveller.com.au. Dagen etter viste Dagens Næringsliv selv til fire tilfeller, inkludert de to ovennevnte. Helt på tampen av juli hadde avisens fem journalister som går gjennom Butenschøns arbeid i DN gjennom de siste åtte årene, funnet til sammen ti tilfeller - igjen med de to ovennevnte.
– Det er dessverre et stort antall saker der vi enten mistenker juks, eller er sikre på at det har forekommet, sier sjefredaktør Amund Djuve når vi spør ham om hvordan situasjonen er nå, halvannen uke senere.
DN drøfter nå hvordan de nye avdekkingene av juks skal presenteres. Djuve sier til Journalisten at han håper å være ferdig med gjennomgangen av artiklene i løpet av august.
– Dette er et krevende arbeide. Det er fem personer i redaksjonen som gjennomgår hans produksjon hos oss. Vi sjekker både skriftlige og muntlige kilder.
Sjefredaktøren sier at han holder fast ved sin oppfatning om at det er snakk om systematisk plagiering over lang tid.
Fortsatt tilgjengelig
Etter at DN beklaget mandag for to uker siden og skandalen var et faktum, begynte mediehuset å trekke artikler forfattet av Butenschøn fra nett. Men på i artikkelarkivet til A-tekst er artiklene fortsatt tilgjengelig.
– Vi har ikke besluttet ennå hvordan dette skal gjøres. Vi vil enten fjerne eller merke saker i arkivet vårt. Men mye er jo lastet ned, eller på annen måte utenfor vår kontroll. Vi prioriterer nå arbeidet med å få full oversikt i saken, og så vil dette være noe vi tar i neste fase, sier Djuve.
– Det er mediene som eier innholdet og de som har redaktøransvaret. Dersom de ber oss om å fjerne innholdet deres fra Atekst, så gjør vi også det, sier Espen Viskjer som er sjef for Retriever i Norge.
Han sier at å merke artikler fremfor å trekke dem er en mulig løsning, men dette er ikke er diskutert med innholdseierne.
– Til syvende og sist hviler redaktøransvaret på mediehusene, sier Viskjer.
Tar tak i systemet
Tilbake i DN forteller Djuve at arbeidet med å styrke kvalitetskontrollen i redaksjonen har tilført ny kunnskap.
– Vi har de to siste ukene dessverre fått betydelig innsikt i hvordan man sjekker saker for plagiat. Dette er en kunnskap vi vil ha også når denne prosessen er gjennomført.
Avisa gjennomgår rutinene på flere områder og kanskje særlig med tanke på faktasjekk og sitatpraksis.
– Både i VG og i DNs spalter er det etterlyst «straffetiltak» mot journalister som blir tatt for plagiering og annet juks. Hvilke tanker gjør du deg rundt dette?
– Generelt synes jeg det er verre hvis en medarbeider jukser og lyver, enn hvis noen gjør en feil.