Silje Løvstad Thjømøe og Øystein Milli jobber hovedsakelig med krimjournalistikk i henholdsvis Avisa Oslo og VG.

Krimjournalister om 2021: – Har vært en heftig høst

Spesielt én sak har gjort personlig inntrykk på VGs krimkommentator i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– 2021 har vært et år med mange dramatiske begivenheter. I tillegg har det vært utvikling i gamle saker, begynner Øystein Milli i VG.

Som avisas krimkommentator, og podkaster i Krimpodden, har han fulgt de største krimsakene gjennom året.

Og 2021 har inneholdt mange oppsiktsvekkende hendelser, og utviklinger i allerede grundig beskrevne saker:

I februar kom en lenge utsatt framleggelse fra Gjenopptakelseskommisjonen: Forvaringsdømte Viggo Kristiansen får gjenopptatt sin sak, 20 år etter drapene i Baneheia.

Kan ramme vilkårlig

Et halvt år senere kom en annen slående utvikling i en enda eldre drapssak: Da ble en mann pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

– Pågripelsen av den Tengs-siktede var en oppsiktsvekkende hendelse. Mannen, som nekter straffskyld, er ikke dømt og skal selvsagt få en fair rettergang, men jeg merker meg at han ble fengslet etter paragraf 172 i straffeprosessloven, noe som innebærer at retten mener bevisene er sterke, skriver Milli til Journalisten.

Han nevner en annen sak fra oktober som den største nyhetshendelsen: Da fem mennesker ble drept av samme gjerningsperson på Kongsberg.

– Sammen med NAV-angrepet i Bergen, viser den oss at kriminalitet dessverre også kan ramme helt vilkårlig, skriver Milli.

– En helt spesiell sak

En annen krimsak som fremdeles legger beslag på både politiets og redaksjonenes ressurser, er det antatte drapet på Anne-Elisabeth Hagen.

31. oktober i år var det tre år siden Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog. VG er blant mediene som har jobbet lenge og intenst med saken, og høsten 2021 slapp TV 2 en hel dokumentarserie om saken.

TV 2-journalistene Kenneth Fossheim og Magnus Braaten har også gitt ut bok om saken i år.

– Det er umulig å komme unna Lørenskog-saken, selv om det ikke har vært et så begivenhetsrikt år i 2021 som var tilfellet i 2020. Den etterforskes fortsatt med store ressurser og er en helt spesiell og alvorlig sak. I 2021 gikk politiet ut med nye kryptobevis og spor som tyder på at det er fremdrift i jobben som gjøres, påpeker Milli.

Personlig inntrykk

– For egen del er det ikke til å stikke under en stol at drapet på Tor Kjærvik gjorde inntrykk på det mer personlige planet. Det er en advokat jeg har hatt profesjonell kontakt med i over 20 år, skriver Milli videre.

Kjærvik ble skutt og drept i hjemmet sitt på Røa i Oslo i april. Sønnen hans er siktet for drapet. Ifølge Nettavisen er dette den første av totalt 21 drapssaker i Norge i år, per midten av desember.

– Er det noen saker der pressens jobb har blitt viktig for selve saken?

– Det er ikke tvil om at den er viktig på flere nivåer. De to «gamle» sakene viser at det er grunn til å være kritisk til den jobben politi- og rettsvesen gjorde for 20-25 år siden, men også at det er viktig å ha det samme blikket rettet mot den jobben som gjøres i dag, skriver Milli.

Han legger til:

– I Lørenskog-saken har politiet gått ut i mediene to ganger med etterlysninger som sies å ha gitt dem nyttig informasjon. Pressen hadde også en kritisk tilnærming til politiets innsats både i forkant av og under Kongsberg-dramaet.

Milli nevner også tilfellene med skyting i Oslo gjennom året, og spesielt i høst:

– Oslo-skytingene har preget hovedstaden og gir grunn til bekymring. Det er viktig at mediene belyser dette sakskomplekset.

– Begynte å lure

En som har jobbet mye med å belyse skyteepisoder, og andre krimsaker i Oslo, er Avisa Oslo-journalist Silje Løvstad Thjømøe.

Spesielt i høst har hovedstaden opplevd mange skyteepisoder: På ti uker ble åtte unge menn skutt i Oslo. Én er drept. Politiet har uttalt at konfliktnivået mellom kriminelle miljer i byen er høyere.

Sammen med AO-kollegene Jørn Normann Pedersen og tidligere politimann Stig Kolstad har Thjømøe dekket mange av skyteepisodene, og ofte rapportert fra stedet kort tid etter hendelsene.

– Det var påfallende at det kom så mange skytinger på så kort tid. Det er til vanlig egentlig ikke så ofte det meldes om skyting i Oslo, så vi begynte også å lure på hva som foregikk, sier hun til Journalisten.

Ble vitne til pågripelse

To av episodene hun har dekket knyttes ikke til konflikt mellom kriminelle miljøer, og oppleves sånn sett enda mer spesielle:

To unge gutter ble tilsynelatende tilfeldige ofre da en mann skjøt dem ned inne i en T-banevogn i fart, ved Skøyenåsen stasjon om kvelden 15. august.

– Den skytingen gjorde nok inntrykk på mange, siden den er knyttet til noe så hverdagslig som å ta banen, noe mange i Oslo gjør hver dag, sier Thjømøe.

Hun snakket med flere som ble vitne til skytingen, og som fortalte om dramaet som utspilte seg inne på banen: To blodige gutter som måtte dras ut av vogna av tilfeldige medpassasjerer.

Kort tid etter, samme kveld, ble hun vitne til pågripelsen av gjerningsmannen.

– Jeg sto og så på fra kanskje fem meters hold. Det var veldig spesielt.

Thjømøe nevner også skytingen på Trosterud i slutten av august, der to unge gutter ble skutt utenfor blokka der de bor, av en ukjent gjerningsperson med uklart motiv.

Fikk «reality check»

I år har Thjømøe flyttet tilbake til Oslo etter å ha tilbrakt flere år som journalist i Tromsø, og startet fast i AO fra 1. august.

Hun merket raskt at krim-hverdagen var en annen:

– Det har vært en liten «reality check», og Skøyenåsen-skytingen kom kort tid etter at jeg var ordentlig i gang. Det har vært en heftig høst. Samtidig er det et spennende felt å jobbe med for en krimreporter, sier hun.

Hun beskriver at Nord-Norge og Tromsø har et helt annet krimbilde enn Oslo.

– Det er mye roligere, og handler mer om narkotika og sedelighetssaker enn vold. Jeg hadde kanskje glemt litt hvor brutale de kriminelle miljøene i Oslo kan være, sier Thjømøe, og legger til:

– Samtidig har det også skjedd en utvikling i Oslo i de årene jeg har bodd i Tromsø. Det har vært en økning i voldssaker, vold mot politiet og ikke minst antall våpen- og knivbeslag. Flere unge går med kniv, og det fører til mange flere knivstikkinger og drapsforsøk-saker i rettssystemet.

Krimjournalisten påpeker også at det har vært et år med mange drap i hovedstaden.

– Åtte drap i Oslo i år, det høyeste tallet på seks år. I fjor var det til sammenligning bare to drap i byen. Så det har vært et spesielt krim-år, på flere måter.

Powered by Labrador CMS