– Målet er å bruke erfaringene fra denne store hendelsen inn i det daglige arbeidet i redaksjonene. Hva funker og hva er viktig for å få bearbeidet ting, foklarer rådgiver i NJ Trond Idås.

Nå skal NJ kartlegge hvordan det har gått med dem som jobbet 22. juli

Følger opp undersøkelse som ble gjort for ti år siden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaksjonelle medarbeidere som var med i dekningen av terrorhandlingene for ti år siden får i dag tilsendt en ny undersøkelse fra Norsk Journalistlag (NJ).

Oppfølgingsundersøkelsen har tatt utgangspunkt i de samme listene som ble brukt til en undersøkelse for ti år siden. Det er i hovedsak snakk om fotografer og journalister som var på jobb 22. juli og i dagene etter. 700 navn, hvor kun halvparten er NJ-medlemmer i dag.

– Vi har hatt litt av en jobb med å spore opp de andre 350 som vi ikke hadde match på i vårt medlemssystem. Det har vært en nitidig jobb, sier rådgiver i NJ, Trond Idås.

Spørreskjemaet som blir sendt ut i dag tar cirka ti minutter å svare ut. Hva jobbet du med den gang, og hva jobber du med nå, er det første spørsmålet i undersøkelsen.

Ifølge Idås er mange ute av yrket.

– Vi vet at markeringer og hendelser som dette ofte trigger minner fra ti år, eller lenger tilbake. Vi spør i hvilken grad det har gjort det og hvordan de har opplevd disse minnene, det kan være positivt og det kan være negativt, sier han, og legger til:

–Det er ikke nødvendigvis negativt. Mange har jo hatt posttraumatisk vekst også, de har opplevd noe sterkt og kommet styrket ut av det.

Hoveddelen av undersøkesen gjelder erfaringer fra 2011. Var du på jobb disse dagene, hva opplevde du, hvordan opplevde du oppfølgingen, den sosiale støtten i etterkant. De ser også på erfaringene fra i år.

– Vi prøver å se det i sammenheng med hvordan de opplevde det for ti år siden. Vi ser på om god oppfølging da, henger sammen med om det har gått bra nå.

Spørsmålsformularene er validerte og testa ut i andre sammenhenger, men tilpasset for å passe inn i 22. juli-undersøkelsen. Det er gjort for å kunne sammenligne svarene med andre yrker.

– Målet er å bruke erfaringene fra denne store hendelsen inn i det daglige arbeidet i redaksjonene. Hva funker og hva er viktig for å få bearbeidet ting, foklarer Idås.

– Det spennende nå er i hvilken grad folk svarer.

Resultatene fra undersøkelsen skal brukes umiddelbart i NJs arbeid videre, og skal legges frem på de journalistfaglige konferansene allerede denne høsten.

Powered by Labrador CMS