Under dagens møte behandlet PFU klagesaken mot 32 Amedia-aviser. Bildet viser utvalgsmedlem Ingrid Rosendorf Joys ved et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg:

32 Amedia-aviser har brutt god presseskikk

Felt i Pressens Faglige Utvalg for omtale av familieforhold uten tilsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ble klagen mot hele 32 Amedia-aviser behandlet. Utvalget konkluderte med at samtlige aviser har brutt god presseskikk.

Klagen gjelder en Nidaros-reportasje fra oktober i fjor, som senere ble publisert i alle de innklagede avisene. Reportasjen handler om en kvinne som brøt ut av Jehovas vitner.

I artikkelen omtales også bruddet med familien, og det er dette aspektet som har ført til klage fra en person på vegne av kvinnens mor. Hun mener fremstillingen av datterens oppvekst er feil, og legger vekt på at Nidaros aldri kontaktet familien for å høre hva de hadde å si om beskyldningene.

– Det er viktig å sette fokus på lukkede trossamfunn. Men så er det denne unnlatelsessynden at man ikke kontakter familien i denne sammenhengen. Hadde man gjort det hadde man unngått fellelse på både punkt 3.2 og 4.14, sa utvalgsmedlem Ingrid Rosendorf Joys.

– Kan være begge deler

Reportasjen er innklaget for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om faktakontroll, 3.9 om hensyn i det journalistiske arbeidet, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.14 og 4.15 om anledning til imøtegåelse og tilsvar samt 4.13 om retting av feilaktige opplysninger.

Nidaros avviser å ha brutt god presseskikk, og peker på at moren aldri har henvendt seg til dem for å be om tilsvar.

Avisa peker også på at kvinnen uttaler seg om egne subjektive opplevelser, og at det ikke fremsettes sterke beskyldninger av faktisk art mot identifiserbare personer.

– I sitt tilsvar skriver Nidaros at det handler om å formidle subjektive opplevelser og at det derfor ikke handler om objektive faktaopplysninger. Men det er jo ikke noe i veien for at det kan være begge deler, sa utvalgsmedlem Øyvind Kvalnes.

– Såpass stigmatiserende

Under diskusjonen var det liten tvil i utvalget om at avisene har brutt god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14.

– De har ikke gjort et tydelig skille mellom familien og menigheten her. Det synes jeg er en feilvurdering. Å ha brutt kontakten med egen datter er såpass stigmatiserende at det er noe man bør få svare på, sa varamedlem Ådne Lunde.

De øvrige innklagede avisene sluttet seg til Nidaros' tilsvar, men Moss Avis, Haugesunds Avis og Oppland Arbeiderblad tilføyde at de ga tilbud om tilsvar fra familien da de ble gjort oppmerksomme på klagen.

Powered by Labrador CMS