Anders Grønneberg vant årets portrett med et bilde av TV 2-profilen og idrettsmannen Johan Kaggestad ved sykesengen. Her under prisutdelingen med Marte Christensen fra PK til høyre.

Årets bilde 2022

Anders Grønneberg har tatt årets portrett: – Viktig å se mennesker i øynene

Men Dagbladet-journalisten syns det er vanskelig å ta imot ros.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressefotografenes klubb (PK) fredag kveld delte ut priser til Årets bilde 2022 på Litteraturhuset i Oslo, ble Dagbladet-journalist Anders Grønneberg hedret med førsteplassen i kategorien «Portrett».

– Det var veldig hyggelig å få pris og ros. Jeg har vært mye mer vant til å få ris enn ros opp gjennom årene, så det er hyggelig å få den annerkjennelsen. Dette er som Spellemannprisen for fotografer, ikke sant, sier Grønneberg til Journalisten.

Årets portrett viser Tv 2-profilen, Tour de France-kommentatoren, treneren og idrettsmannen Johan Kaggestad liggende i senga på sykehjemmet.

Da Grønneberg møtte Kaggestad i desember 2022, hadde idrettsmannen nylig mistet kona, og kjempet selv for å holde seg i livet.

– Jeg satt ved sengekanten og holdt ham i hånden da øyeblikket kom. Da skjønte jeg at dette kom til å bli et bra bilde. Det er et sterkt portrett av en som mange har et forhold til. Det er ikke bare en bare en trist gammel gubbe som har innsett at han synger sitt siste vers, sier Grønneberg.

Fanget øyeblikket

Grønneberg leverte inn to bilder til årets konkurranse etter oppfordring fra redaktøren sin; det av Kaggestad og et av Odd Nerdrum. Det er første gangen han sender inn bilder til Årets bilde-konkurransen.

Bildet av Kaggestad er en del av et lengre portrettintervju og ble tatt etter at Kaggestad og Grønneberg hadde sittet lenge ved sykesengen og snakket, forteller Grønneberg. Da løftet Dagbladet-journalisten kameraet forsiktig opp fra fanget for å fange øyeblikket da Kaggestad felte en tåre.

– Vi fikk etter hvert en veldig god tone. Dette er kanskje et av de menneskemøtene som har satt mest inntrykk på meg. Jeg var prega av det møtet lenge etterpå, sier Grønneberg.

Anders Grønneberg tar imot pris for beste portrett under prisutdelingen av Årets bilde 2022.

Juryen til Årets bilde skrev i sin begrunnelse at: «Et åpent, gripende bilde som viser et liv i oppløsning. Et nakent portrett fotografert med verdighet, hvor man kan se hele livshistorien i ansiktet.»

Stiller ubehagelige spørsmål

Grønneberg er kanskje mest kjent som en kontroversiell musikkanmelder, men har også jobbet med portretter og intervjuer i møte med sårbare mennesker.

– Jeg vet ikke hva det er jeg gjør. Jeg er bare meg selv og har ikke så mange leveregler, men jeg mener man skal se hvor man går og setter foten. Det er viktig å se menneskene i øynene – det er en leveregel.

Grønneberg mener han heller ikke er redd for å stille de ubehagelige spørsmålene i møte med intervjuobjekter. Det kan gå begge veier, uttaler han.

Årets portrett 2022

– Jeg har møtt intervjuobjekter som sikkert mener at jeg er en jævla kuk. Men det handler først og fremst om kjemi. Jeg kan være veldig direkte. Og får jeg motstand, så gir jeg gjerne også motstand tilbake. Det skaper spenning.

– Liker å lage litt liv

Grønneberg har jobbet i Dagbladet siden 1993. I 2021 havnet han på mange medieforsider i Norge, da han under NRK Debatten spiste pannebåndet til Melodi Grand Prix-vinneren Tix etter å ha gitt artisten terningkast én i en anmeldelse.

– Det står jeg fortsatt for. Jeg liker å lage litt liv. Dessuten er det viktig i journalistikken å engasjere og provosere litt, sier han.

Til Journalisten sier Grønneberg at det er enklere å ta imot kjeft enn ros. Han er godt vant til å være midt opp i mediestormer, uttaler han.

– Ja, det er lettere å ta imot juling enn en klapp på skulderen. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, for det burde være mye koseligere å få en klem enn en på trynet.

Det siste året har Grønneberg sluttet å skrive anmeldelser. Han jobber nå i Dagbladet Pluss og Magasinet, og har spesialisert seg på menneskemøter.

– Som halvgammel tulling som har jobbet 40 år i bransjen, er det greit at jeg slipper å skrive fortløpende nyheter, eller løpe etter brannbilen. Så kan heller yngre journalister gjøre den jobben. Jeg er veldig heldig som får lov til å avslutte karrieren med dette, sier den 61 år gamle journalisten.

Powered by Labrador CMS