MORGENRUTINEN:

Redaksjonssjef Kathleen Buer i ABC Nyheter savner ikke å lage «fem på gata» i lokalavisen. – Jeg er glad for at jeg ikke må løpe etter tilfeldige folk på kjøpesenter lenger.
Redaksjonssjef Kathleen Buer i ABC Nyheter savner ikke å lage «fem på gata» i lokalavisen. – Jeg er glad for at jeg ikke må løpe etter tilfeldige folk på kjøpesenter lenger.

Kathleen Buer mener journalister bør stille spørsmål ved det meste

– «Hvorfor er det egentlig sånn?»

Publisert

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Kathleen Buer er redaksjonssjef i ABC Nyheter

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe. Med melk.

– Hva har du på nattbordet?

– Mobilen. Nattlampe og boken «Full spredning».

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg har en snodig vane med å sjekke NTBs nyhetsapp, ABC Nyheter, VG, NRK og The Guardian før jeg trykker på slumreknappen. Det er ikke det at jeg blir trøtt av å lese nyheter, altså. Det er bare en prosess jeg må gjennom. Tror de gode ideene modnes mens jeg slumrer… I blant våkner jeg også av en god idé. Da må jeg skrive den ned med en gang.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Kappløpet er over: Vaksine mot koronavirus klar for bruk. Det hadde vært veldig fint.

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Still spørsmål ved det meste. Mange av de beste ideene starter med «hvorfor er det egentlig sånn?». Og lytt aktivt i hverdagen.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Oi, her er det mange kandidater. Jeg skrev om mye rart da jeg jobbet i lokalavisa rett etter videregående. Mange av de «fem på gata»-enquetene ble tidvis ganske tynne. Ingen ville jo i avisa. Det skulle mye overtaling til. Jeg er glad for at jeg ikke må løpe etter tilfeldige folk på kjøpesenter lenger.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

Nelson Mandela. Uten tvil. Han er et av de mest fascinerende menneskene som har levd i moderne tid. Jeg skulle likt å bore litt i hvordan han egentlig hadde det da han satt fanget på Robben Island og hva han tenker om situasjonen i Sør-Afrika i dag.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg er over snittet interessert i mennesker. Noe av det beste jeg vet er å høre andre fortelle om ting. Og så er jeg ikke redd for å stille dumme spørsmål.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Jeg var på reportasjetur til Rovaniemi og skulle intervjue mannen som spilte julenissen. Han nektet å gå ut av rollen. Det var en rimelig komisk seanse. «Ja, du liker å leke med alvene utenom sesong, riktig….» Premissene var nok ikke hundre prosent avklart på forhånd.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

Tindersvindleren. Mest på grunn av presentasjon. Det er noe av det kuleste som har blitt laget for mobil av norske medier så langt.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Kollapsen i annonsemarkedet, helt klart. Spesielt for aviser som ikke har innført brukerbetaling og ikke får pressestøtte. Vi har nettopp vært igjennom en vond runde med nedbemanning og kostnadskutt. Likevel har ABC Nyheter opplevd en solid trafikkvekst i sommer på 12,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er takket være fantastisk innsats av samtlige gjenværende journalister og vaktsjefer i ABC Nyheter.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Å forklare prioriteringer, være åpne om metoder, ryddig i siteringer og kreditere kilder vil bli stadig viktigere i tiden fremover. Det er viktig at vi ikke tar for gitt at brukerne forstår hvordan journalister jobber, og hvorfor det vil få en stadig større verdi for informasjonssamfunnet vi lever i.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det var en video fra Brasil hvor fundamentalister demonstrerte mot at en ti år gammel jente som hadde blitt utsatt for overgrep fikk ta abort. Da vrengte det seg i magen min. Vi hadde sak om det onsdag i forrige uke.

– Når logger du av for kvelden?

– Dessverre altfor sent.

Powered by Labrador CMS