Henrik Hokaasen Røyne, leder for NJ Student, oppfordrer mediehusene til å gjøre sitt ytterste for å beholde sommervikarene.Arkivfoto: Eskil Wie Furunes
Studentleder om sommervikariater: – Det er mange som nå går rundt og kjenner på en usikkerhet
Men flere regionaviser skal ha sommervikarer som planlagt.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Redaksjonene bør være forsiktige med å si fra seg sommervikarene sine. For vikarene er ikke dette bare en jobb, men en viktig arbeidserfaring, en måte å få en fot innenfor bransjen og en mulighet til å bli en bedre journalist.
Annonse
Det sier Henrik Hokaasen Røyne, leder for Norsk journalistlags (NJ) studentforening.
Røyne oppfordrer redaksjonene til å gjøre sitt aller ytterste for å forhindre at de må si opp sommervikarene.
Han mener det også er viktig at mediehusene gir beskjed så tidlig som mulig til sommervikarene om de får beholde jobben eller ikke.
– Det er mange som nå går rundt og kjenner på en usikkerhet, sier han.
Kan ha rett til å kansellere
August Ringvold, juridisk fagansvarlig i NJ, sier at en avgjørende detalj om kanselleringen/oppsigelsen er lovlig, er om sommervikaren inngikk en avtale om jobb før koronakrisa ble en realitet.
– Det er noe annet for dem som har hyret inn sommerhjelp etter at koronakrisa var et faktum og man var klar over situasjonen. Da kan man ikke kansellere kontrakten, sier han.
Han presiserer at alle kontrakter i utgangspunktet skal holdes, enten de er signerte eller ikke, men at koronakrisa kan gi arbeidsgiver grunnlag for å kansellere/si opp avtalen.
Annonse
Relevante oppgaver
Dette kan for eksempel være fordi de sliter økonomisk eller at bedriften ikke har relevante oppgaver til sommervikaren lenger, ifølge Ringvold. Det kan være at stoffområdene vikaren skulle dekke, ikke dekkes lenger, som for eksempel sport- og kulturarrangementer.
En annen gyldig grunn kan være at det blir praktisk vanskelig å følge opp og tilrettelegge for sommervikarene, på grunn av hjemmekontor og andre koronarestriksjoner, ifølge NJ-advokaten.
Ringvold oppfordrer de sommervikarene som har blitt oppsagt om å ta kontakt med NJs advokater, slik at de kan vurdere den enkeltes sak.
Holder seg til planen
Journalisten har ringt rundt til noen større aviser, for å høre om de fortsatt skal ha sommervikarer i ferien.
I Aftenposten skal de fortsatt ha sommervikarer, opplyser nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Det samme gjør nyhetsredaktør i Bergens Tidende(BT) Trond Olav Skrunes om BTs sommerbemanning.
Erlend Hansen Juvik, nyhetsredaktør i Adresseavisen, sier at også de skal ha en god del sommervikarer i år.
De har ikke landet nøyaktig på antallet vikarer, og holder fortsatt på å planlegge sommerferien, opplyser han.
Adresseavisen ansatte mange av vikarene allerde før koronakrisa, og Juvik sier at de står ved de avtalene som er inngått.
Sommeren går også som planlagt i Stavanger Aftenblad.
– Vi har like mange sommervikarer som i fjor, og ingen planer for å kutte dem ut, skriver Carl Gunnar Gundersen, nyhetsredaktør i avisa, i en sms til Journalisten.
Annonse
– Færre enn i fjor
Ansvarlig redaktør Gard Steiro sa i et intervju med Journalisten rett før påske at VG planlegger med vanlig bruk av sommervikarer i år.
Hos konkurrenten på Hasle, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet til Kampanje at sommervikarkabalen ikke er lagt ennå.
– Det blir litt færre enn i fjor på enkelte avdelinger, men totalt ikke veldig store endringer.
Det totale antall uker for alle avdelinger blir også litt færre enn i fjor, ifølge nyhetsredaktøren.
NRKs administrative redaktør Åse Westrum sier til Kampanje at statskanalen mest sannsynlig vil ha flere sommervikarer enn i 2019.
– Vi omprioriterer ressurser, gjennom å hente inn flere sommervikarer og via alternativ bruk av egne ansatte.