Håkon Fostervold Høydal fra VG er en av journalistene som skal vitne i rettssaken som pågår denne og neste uke.
Håkon Fostervold Høydal fra VG er en av journalistene som skal vitne i rettssaken som pågår denne og neste uke.

FRA GRAVEPROSJEKT TIL RETTSALEN

Avslørte verdens største pedofile nettforum: Nå skal journalistene vitne mot overgrepstiltalt nordmann

– Vår avsløring førte til at riksadvokaten instruerte Kripos om å se nærmere på denne saken, sier VG-journalist Håkon Fostervold Høydal.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 vant VG den aller første Dataskup-prisen for dokumentaren «Nedlasterne», som året etter ledet til avsløringen av at flere nordmenn betalte for å se direktesendte overgrep av barn på Filippinene.

Avsløringen førte til at Riksadvokaten instruerte Kripos om å etterforske nordmennenes tilknytning til forumene. Det var denne etterforskningen som ledet fram til blant annet tiltalte av en mann som i tingretten ble dømt til 13 års fengsel.

VG-journalist Håkon Fostervold Høydal er en av få journalister som har fulgt denne saken over flere år. Nå er han innkalt som vitne i ankesaken mot nordmannen som går i Borgarting lagmannsrett denne uka og neste.

Høydal beskriver dette som en markørsak for etterforskning, erstatning og vitneføring av utenlandske ofre.

– Det som er synd for min del, er at jeg ikke får dekket saken fra retten. Det synes jeg er vanskelig, for saken i seg selv er interessant, sier Høydal og legger til:

– Jeg kan jo heller ikke dele upublisert materiale. Det jeg kan gjøre er å fortelle retten om det som allerede er publisert, og mine vurderinger av det materialet.

Ikke konfrontert av VG

I forbindelse med Høydals dekning av overgrepsforumet, ble søkelyset også rettet mot de 23 norske mennene VG kunne påvise at deltok – blant annet en rektor og en 60-åring fra Trondheim. Mannen som nå er tiltalt har derimot aldri vært hovedfokuset.

– Mannen jeg nå skal vitne mot har jeg aldri snakket med. Vi omtalte ham kun som en del av statistikken, og han har aldri blitt konfrontert av oss, sier Høydal, som også vitnet da saken gikk for tingretten.

Arbeidet med avsløringen startet da den belgiske journalisten Peter Dupont, som har fulgt disse pedofile nettverkene siden 2013, tok kontakt med Høydal tilbake i 2016.

– Peter jobbet iherdig med å få politiets oppmerksomhet. Ikke bare her, men i Europa. Han hadde gode kontakter og mye dokumentasjon på hva som foregikk av streaming av overgrep fra Filippinene til Europa – som jeg fikk tilgang til, sier Høydal.

Belgisk journalist i vitneboksen

I kjølvannet av VG-avsløringen ble Duponts dokumentasjon fra arbeidet verdifull for norsk politi. Han er i likhet med Høydal innkalt som vitne i lagmannsretten.

Allerede i 2013, da Dupont først begynte å undersøke omfanget av digitale overgrep mot barn, kom han over navnet til den nå tiltalte nordmannen. Da Dupont reiste til Filippinene to år etter, ble det klart at nordmannen var en av forumets hovedkunder.

–Det informerte jeg både det lokale politiet og amerikanske FBI om. Ingenting ble gjort, og det var ikke før samarbeidet med Høydal og publiseringen i VG at nordmannen ble interessant for Kripos, sier Dupont til Journalisten.

Under samarbeidet med VG kom den belgiske journalisten også i kontakt med Jonas Vikan fra Adresseavisen. At flere norske aviser kom på banen, mener Dupont var viktig for tyngden saken fikk.

Den belgiske gravejournalisten Peter Dupont har jobbet med avsløringen av det pedofile overgrepsforumet siden 2013.
Den belgiske gravejournalisten Peter Dupont har jobbet med avsløringen av det pedofile overgrepsforumet siden 2013.

– Jeg kan sitte med all dokumentasjon, men for meg som belgisk journalist er det praktisk talt umulig å komme gjennom i Norge. Samarbeid med medier fra andre land har utvilsomt vært den avgjørende suksessfaktoren.

I likhet med Høydal vitnet Dupont også da saken gikk for tingretten.

– Det var ikke lett for meg. Jeg har blitt spurt om å vitne i lignende saker på Filippinene også, men jeg har takket nei fordi det ville gått på bekostning av min sikkerhet. Men i Norge er det annerledes, sier Dupont til Journalisten og fortsetter:

– Jeg anser det som min plikt å sørge for at disse barna, som har blitt mishandlet og stuet vekk i mange år, ikke forblir usynlige. Jeg kjenner mange av dem personlig, og jeg gjør dette for dem, avslutter den belgiske journalisten.

Powered by Labrador CMS