Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Nå har vi blitt sendt til flyplassen her i Doha. Vi blir fortalt at vi kan komme oss på et fly, men vi vet ikke hvor det skal, sier Shiraz Noraani til Journalisten.
Annonse
I en samtale via appen WhatsApp forteller han om kaotiske og dramatiske dager for seg selv, hans to søstre Laila og Ghazal, og moren Dordani.
Hele familien er afghanske mediefolk bosatt vest i Afghanistan. Moren er også en kjent kvinnerettsaktivist. Da Taliban tok over makta, ble trusselnivået for høyt til at familien kunne bli værende. En av søstrene ble blant annet kontaktet av Taliban-soldater på nettopp WhatsApp, forteller Shiraz Noorani.
– For oss var det klart at den eneste måten å overleve på, var å flykte, sier han.
Dagesvis på flukt
De tilbrakte tre dager i bilen i de kaosrammede områdene rundt hovedstaden Kabul. På et tidspunkt fikk de hjelp til plasser på en buss til flyplassen av Committee to Protect Journalists (CPJ), men ble blokkert av Taliban-styrker.
– Etter det var det bare å vente på en ny sjanse, dag etter dag. Til slutt tok vi oss selv til flyplassen. Vi gjennomgikk en veldig ille situasjon, men vi kom oss til slutt gjennom med attest fra CPJ om vårt behov for evakuering, forteller Noorani.
Dagen etter at familien Noorani passerte portene til flyplassen, ble stedet der de hadde stått i kø med tusenvis av andre mennesker rammet av selvmordsbombere.
– Det er en ufattelig tragedie. To av vennene mine, også de journalister, mistet livet i angrepet, forteller Shiraz Noorani.
Annonse
Vet ikke hvor de skal
Når Journalisten snakker med ham tirsdag ettermiddag 1. september, har familien oppholdt seg på midlertidige flyktningbaser i Qatars hovedstad Doha i en ukes tid.
De har nettopp fått beskjed om å dra til flyplassen, fordi de kan få plass på et fly til et land som kan ta imot dem. Men hvor flyet skal, vet de inntil videre ingenting om. Noorani har fått beskjed om at det muligens blir Tyskland eller USA.
Noen ankomst i Norge er inntil videre utelukket for familien; de har ingen videre tilknytning til Norge eller norske prosjekter fra før, som det kreves dokumentasjon på for å bli evakuert hit per nå.
– Vi aner ikke hvor i verden vi havner. Vi hadde gjerne kommet til Norge, hvis det hadde vært mulig, sier Noorani.
– Hører ikke til noe sted
– Hva tror du om muligheten for noen gang å dra tilbake til Afghanistan?
– Jeg tror dessverre det er umulig for oss. Jeg tror at det garantert ville betydd døden for oss, sier Noorani.
Det er familiens sikkerhet som opptar alt fokus om dagen. Men når Shiraz Noorani oppsummerer situasjonen deres, sier han:
– Taliban har tatt alt fra oss. Vi har blitt mennesker som ikke hører til noe sted. Framtiden vår er helt uviss. Jeg vet ikke hvor mange mennesker i verden som opplever hvordan dette føles, men det er ikke noe jeg ville ønsket for noen.