Gunnar Kagge er klubbleder i Aftenposten. Foto: Kathrine Geard
Gunnar Kagge er klubbleder i Aftenposten. Foto: Kathrine Geard

Tøff uke for Aftenposten

Dragkamp om nedleggelse av Aften og kutt som omfatter lønn, goder og arbeidstid.

Publisert Sist oppdatert

Aftenpostens styre skal tirsdag ta stilling til om ettermiddagsutgaven, Aften, skal få leve videre.

– Vi har ikke gitt opp kampen om Aften. Uavhengig av den avgjørelsen, kommer det tiltak som vil svi, sier leder av Aftenpostens redaksjonsklubb, Gunnar Kagge.

Fredag blir de ansatte i Aftenposten og andre Schibsted-bedrifter informert om nye, sviende innsparingstiltak.

Behov for nye kutt

Bråstopp i annonsemarkedet legger kraftig press på de store avisene. Regionaviser som Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende har varslet nye kostnadsreduksjoner, som innebærer kraftig nedbemanning.

I fjor høst kuttet Aftenposten kostnadene med flere titalls millioner kroner, og bemanningen måtte slankes med 55 årsverk. Ved utgangen av januar lå avisen ifølge Dagens Næringsliv 10 til 20 millioner kroner bak budsjett, og nye kutt er ventet.

Blant de dramatiske tiltakene som vurderes er å legge ned Aften. Eventuelt å distribuere Aften sammen med morgenutgaven. Etter det Journalisten.no erfarer, går redaksjonsklubben i Aftenposten imot både nedleggelse og samdistribusjon.

Børssensitivt

Det kommende vedtaket i Aftenpostens styre er børssensitiv informasjon, ettersom eieren Schibsted er notert på Oslo Børs.

– Av den grunn kan jeg ikke si noe om prosessen. Men vi har fått god informasjon underveis og føler at vi er blitt lyttet til, sier Gunnar Kagge.

– Har dere gitt opp kampen om Aften, sett i lys av de alvorlige innsparingstiltakene Aftenposten nå står overfor?

– Nei, vi har ikke gitt opp. Vi håper at vi skal beholde et eget aftennummer.

Deltatt i diskusjoner

– Hva har klubben gjort i forhold til saken?

– Vi har sittet inne i utredningsgruppene som observatører og fått tilgang på den tilgjengelige informasjonen. Dermed har vi kunnet være med på å diskutere premissene. Men vi hefter ikke for de konklusjonene ledelsen og styre trekker. Vi er i spareprosesser som vil få store konsekvenser, og det kommer tiltak som vil svi for våre medlemmer. Uavhengig av avgjørelsen om Aften, sier Kagge.

– Ligger det an til at tiltakene vil omfatte kutt i lønninger og opparbeidete goder?

– Det er noe av det vi skal snakke med ledelsen om i ukene som kommer. Foreløpig er det ikke lagt fram noe konkret, men vi er forberedt på diskusjoner om kuttiltak som vil ramme folks totale goder.

Diskusjon om arbeidstid

– Har klubben tatt stilling til endringer i arbeidstid, slik blant annet Dagens Næringsliv har gått inn på?

– Foreløpig er det ikke noe som er konkret nok til å ta stilling til. Men vi vet at slike diskusjoner kommer.

De ansatte i Aftenposten vil bli informert om Aftens skjebne i etterkant av styremøtet tirsdag. Uansett utfallet i den saken, er de ansatte i Aftenposten nå bekymret for at leserne for alvor vil merke en kvalitetsmessig svekkelse av de redaksjonelle produktene.

Varlset nye tiltak

Fredag blir det nye møter i Schibsted-bedriftene. Da vil konsernledelsen offentliggjøre resultatet fra siste kvartal i 2008. Som tidligere varslet vil Schibsted samtidig presentere nye, konkrete kostnadskutt.

I slutten av januar kom Schibsted med et resultatvarsel om kraftig svikt i annonsesalget og nedskrivninger på 1,6 milliarder kroner. Mediekonsernet har annonsert sparetiltak på 750 millioner kroner i 2009, og det kan i tillegg komme flere tiltak.

Aftenposten har også tidligere utredet en eventuell nedleggelse av Aftenpostens ettermiddagsutgave. Dette ble sist diskutert i 2006, i forbindelse med planleggingen av den kommende Media Norge-fusjonen. Utfordringen den gang var å få ned Schibsted-konsernets totale avisopplag, for å hindre brudd på medieeierskapsloven.

Også i 2004 var nedleggelse av Aften til vurdering.

Ledelsen i Aftenposten har ikke vært tilgjengelig for kommentarer mandag. Styreleder i Aftenposten, Didrik Munch, ønsker ikke å kommentere hva avisstyret skal diskutere tirsdag.