Debatt:

Vi Menn-redaktør Alexander Øystå klager svarer på kritikken mot bladet.

Med norske øyne

Virker som om Mack ønsker seg verden der kulturer fjernt fra den norske kun skal beskrives av antropologer og forskere, skriver Vi Menn-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Mikael D. Mack mener at Vi Menn serverer en «grusom, forvridd og misforstått versjon av virkeligheten om himbafolket».

Dette er et svar på Macks innlegg Er PFU redde for å snakke om kulturforskjeller?, mine kommentarer om PFUs behandling av Himba-saken er her.

Mack har rett i at vi omtaler åpenbart problematiske forhold som flere i himbafolket lever i, som barneekteskap og alkoholisme. Men dette er dessverre reellt. Det er ikke bare Vi Menn som har rapportert om dette, forholdene er gjennomdokumentert, både fra redaksjoner som BBC og den namibiske avisen The Namibian, men også i flere forskningsrapporter.

I reportasjen har vår reporter Johnny Haglund skrevet: «En rystende scene, sett med norske øyne», dette finner også Mack å være uhørt. Vi skal ikke kunne se dette med «norske øyne». Det virker som om Mack ønsker seg verden der reportasjer fra kulturer fjernt fra den norske kun skal kunne beskrives av en liten elite av antropologer og forskere.

Vi Menn er ikke et elite-tidsskrift. Vi har i over 70 år skrevet for mannen i gata. og formidlet inntrykkene slik reporteren opplevde dem. Men alltid med forbehold. Og det er dette Mack hopper så lekende lett over. I reportasjen heter det jo:

«For 16 år siden besøkte jeg himba-stammen som levde langt utenfor allfarvei. Uansett hvor på kloden du bor; sivilisasjonen slik vi i Vesten definerer den, kommer sakte, men sikkert. Jeg er nysgjerrig på hvordan himbaene har møtt og møter den nye verden.

Noe er bra, noe er dårlig. Hva som er hva, kan diskuteres. Noe er både bra og dårlig. Uansett blir det feil og veldig galt å gjøre vurderingene av verden gjennom norske briller.» (min utheving)

Hvis en namibisk journalist reiser til Norge og lager en sak på den tidvis rystende norske helgefylla så må hen jo rapportere dette gjennom sine «namibiske øyne». Vi ble felt i PFU fordi vi burde ha omtalt menneskene vi traff på en mer respektfull måte. Det må vi lære av. Vi Menns reportasje fra Namibia ville også ha styrket seg hvis vi hadde intervjuet en antropolog med særskilt kunnskap om himbaene, men det ville jo ikke fjernet behovet for å ha en personlig beretning fra stedet.

Journalisten omtaler Mack som «afrikakjenner». Hva er det? Afrika er et enormt kontinent med 1,2 milliarder mennesker fordelt på mer enn 50 land og hundrevis av ulike kulturer. I tillegg til mer enn 1000 mindre språk, finner vi engelsk, fransk, spansk, portugisisk, swahili og arabisk. Historien er mildt sagt mangslungen. Er det dette Mack kjenner? Alt sammen? Jeg tror ikke jeg tar mye feil hvis jeg sier at Mack aldri har besøkt himbaene selv.

Mack er også opprørt over at PFU valgte å behandle klagen mot Vi Menn bak lukkede dører. Vi anmodet om lukkede dører, og jeg er glad for at anmodningen ble tatt til følge. En åpen behandling ville kunne skape til dels store problemer for enkeltpersoner i Namibia. Selv om jeg personlig gjerne ville sett en åpen behandling, var ikke det riktig denne gang.

At mennesker med afrikansk opprinnelse mange ganger blir behandlet med lavere menneskeverd er noe vi alle må jobbe for å få en slutt på. Rasisme er grufullt, samfunnsnedbrytende og farlig.

Men vi bidrar ikke til å løse det samfunnsproblemet ved å la «afrikakjennere» nekte norske reportere å bruke sine egne øyne når de formidler det de opplever.

Powered by Labrador CMS