Dette bildet er modellklarert til redaksjonell bruk for å illustrere saker. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Har hatt gjentatte oppgjør med filming av ulykker:
– Blir bare verre og verre
Nødetatene har i flere år gått ut i mediene.
Tidligere i sommer gikk politiet ut og advarte mot at det ikke er greit å filme skadde mennesker. Advarselen var basert på en opplevelse politiet hadde ute i felt, og er en del av en større trend hvor norske nødetater advarer privatpersoner mot å filme eller fotografere et ulykkessted.
– Vi har opplevd dette en del tidligere og det er ikke en fin utvikling, sa Kristian Johansen i Sør-Vest politidistrikt.
Tirsdag denne uken gikk ambulansepersonell ut i Nordlys og kritiserte skuelystne med mobilkameraer.
– Folk kommer helt oppi ulykken, og står i veien for oss, sa paramedic Tina Maria Hanssen til avisen.
Eksemplene på nødetatenes oppgjør i mediene er veldig mange og går flere år tilbake.
– Jeg har blitt intervjuet flere ganger og dette er et ganske stort tema hos oss. Det blir aldri for mye saker om det, fordi problemet blir bare verre og verre, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet, til Journalisten.
Å stoppe på et ulykkessted, hvis man ikke skal hjelpe pasientene eller nødetatene, burde være forbudt
Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet
Vil hindre skuelystne
Stadig vekk får han tilbakemeldinger fra medlemmer som opplever det som et problem.
– Problemet er økende. Det henger jo sammen med at nå er det kamera i enhver lomme, mener Yttre.
Han understreker at han snakker om den vanlige mann i gata, og ikke journalister eller andre personer i lignende roller. Tidligere har han tatt til orde, blant annet to ganger i NRK i 2018, for å få på plass et slags fotoforbud på ulykkessteder.
– Egentlig burde folk skjønne dette selv, men de vil jo ta bilde av alt i dag. Hva som blir den rette måten å gjøre det på er litt vanskelig å si. Å stoppe på et ulykkessted, hvis man ikke skal hjelpe pasientene eller nødetatene, burde være forbudt, sier Yttre.
– Så dere vil ikke ha et fotoforbud?
– Det vet jeg ikke. Det blir vanskelig å si hva som burde være og ikke være. Men hvis du ikke har hensikt til å hjelpe så synes jeg ikke den vanlige mannen i gata burde stoppe, bare fordi de er nysgjerrige.
Yttre opplever også at filming eller fotografering på ulykkessted går utover ambulansepersonellet.
– Vi får mange tilbakemeldinger om at det går utover arbeidet til hjelperne når fullt av folk filmer. Folk kommer helt oppi situasjonene og kan være i veien. Ambulansepersonellet må få gjort de nødvendige og livreddende tiltakene. Men samtidig som de hjelper pasienten, må de holde borte publikum.
Mange oppgjør i media
Nødetatenes oppgjør med problematikken handler både om det de mener er manglende respekt for ofre, og for at det hindrer arbeidet deres. I fjor skrev NRK om en ulykke i Tromsø hvor 10 av 20 tilskuere valgte å filme eller fotografere ulykken med mobilen, ifølge politiet.
– Respektløst og mangel på folkevett, sa Yngve Widding i Troms politidistrikt til NRK.
Ifølge artikkelen gikk også politiet inn i husene til folk for å få de til å slutte å filme.
Også i Sverige har nødetatene hatt flere oppgjør i sosiale og tradisjonelle medier. I Sverige er det også innført et slags forbud mot å dele bilder fra ulykker hvor ofrene er identifisert. Forbudet kom sammen med en lov om deling av krenkende bilder og hevnporno.
Et lignende lovforslag diskuteres også i Norge, men det er ikke sikkert det vil ramme bilder fra ulykker. Det er allerede lover som i flere tilfeller forbyr publisering av bilder som identifiserer mennesker, men med lave strafferammer.
Det siste eksempelet på et oppgjør fra Sverige er en dødsulykke i nærheten av Kiruna nord i landet. Politiet beskriver hvordan flere personer forsøkte å komme så nært ulykken som mulig, samt klatre opp i høyden for å se bedre.
– Det er ekstremt respektløst og upassende, skriver politiet i Lappland på Facebook.
Her opplevde de også at personer som kjørte forbi tok opp mobiltelefonen for å fotografere eller filme ulykken. Det samme skjer ofte i Norge, ifølge politiet, og flere er blitt bøtelagt. Tre mannlige bilister ble blant annet stoppet for å ha filmet en ulykke utenfor Råde i Østfold tidligere i år.
– Ingen var villig til å vedta forenklet forelegg, alle blir i stedet anmeldt, opplyste operasjonssentralen.
Det skal også være flere eksempler på folk som har fått vite om at venner og familie har dødd i dødsulykker, gjennom bilder på sosiale medier. I 2017 fortalte Rebekka Hestvik Birkeland til Aftenposten at hun fikk vite om lillebrorens bilulykke på Snapchat.
– Det er fælt at folk bruker Snapchat for å vise at de er først med det siste nye, sa hun til avisen.
Det er ikke heldig at du får hengende et kamera over deg når du skal utøve førstehjelp og livreddende tiltak
Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet
– Ikke heldig
Problemet med folk som vil gå tett på for å fotografere eller filmer er heller ikke bare gjeldende på offentlig sted, ifølge Yttre.
– Også i hjemmene til folk opplever ambulansepersonellet at de blir filmet når de skal hente pasienter. Det er ikke heldig at du får hengende et kamera over deg når du skal utøve førstehjelp og livreddende tiltak, sier han.
– Hva med at de som mener at man har en prinsipiell rett til å dokumentere ting i samfunnet med foto og film?
– Jeg vil nok gjenta dette: Har du ikke noe der å gjøre, som å hjelpe i situasjonen, så anbefaler jeg deg å kjøre videre.