En rekke gamle A-presseaviser kom torsdag ut i redusert form. – Blant våre mest alvorlige hendelser, sier kommunikasjonsdirektør Stig Finslo (innfelt) om flommen.

– Blant våre mest alvorlige hendelser

Flom førte til reduserte lokalaviser og et ødelagt arkiv hos Romerikes Blad. Amedia tar saken alvorlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flommen på Østlandet rammet onsdag også Norges nest største mediekonsern, Amedia. 1.500 medarbeidere mistet tilgangen til internett og andre publiseringsverktøy da flomvann i en kjeller slo ut en sentral server på Lillestrøm.

Les også:

Trolig reduserte lokalaviser torsdag (22. mai 2013)

Lokalaviser rammet av flom (22. mai 2013)

Torsdag har kommunikasjonsdirektør Stig Finslo i Amedia skaffet seg oversikt over flommen rammet:

• Produksjonen var ikke oppe før klokken 17 onsdag.

• Halden Arbeiderblad er åtte sider mindre enn vanlig. Og forsiden består kun av en «informativ» tekst.

• Blant de største avisene kom Romerikes Blad (RB) ut som fullverdig avis, men uten den normale soningen mellom Øvre og Nedre Romerike. Lesere av aviser som Avisa Nordland, Nordlys, Oppland Arbeiderblad og Firda skal ikke merke at de som lagde avisa onsdag slet med problemer.

• Romerikes Blad hadde sitt arkiv i kjelleren som ble rammet av flomvann. Det betyr at fotoarkiv i form av negativer og papirbilder, samt gamle årganger trolig er ødelagt, men omfanget er ukjent.

• En rekke aviser har redusert sidetallet med mellom fire og åtte sider. 

• Ukeavisene Vestby Avis, Ås Avis og Enebakk Avis kom ikke ut som vanlig torsdag. Abonnentene får i stedet avisene fredag.

Inntektstap

I tillegg var det en rekke bestilte annonser som lokalavisene ikke hadde tid til å plassere før trykking. Dermed ble plassene fylt av egenreklame i stedet. Trolig medfører dette tapte annonseinntekter. 

Hva oversvømmelsen på Lillestrøm koster Amedia totalt i kroner og øre, er for tidlig å si noe om, sier Finslo.

– Flommen har pålagt oss kostnader og hvis vi mister de bestilte annonsene er det et potensielt inntektstap. Det andre er at organisasjonen, som i denne sammenhengen var fantastisk fleksibel og med stå-på-humør, selvfølgelig koster ekstra i form av overtid og at ansatte jobbet utover kvelden. Det andre er de faktiske kostnadene knyttet til det som skjedde på Romerike.

Ødelagt arkiv

– Og arkivet til Romerikes Blad: Er det tapt for alltid?

– Det vet vi ikke ennå. Når vannet stod en halvmeter opp på veggen betyr det at permer med gamle årganger, bilder og negativer er gjennomdynket av sølevann. Vi må se hvor store ødeleggelsene er. Det er en potensiell ødeleggelse som er veldig uheldig.

Heller ikke Romerikes Blads sjefredaktør Magne Storedal hadde oversikt over skadene da Journalisten var i kontakt med i 12-tiden torsdag.

– Mest alvorlige hendelse

Finslo berømmer egen organisasjon for måten krisen ble håndtert på. Men nå skal Amedia ta lærdom av det som hendte. En egen gruppe skal gjennomgå hele hendelsen for å svare på hva som skjedde og hvordan det kunne skje. 

– Vi skal gjøre de tiltak som må til for at det ikke skjer igjen. Og at vi har en backup som fungerer optimalt slik at vi ikke blir slått ut av flom eller kortslutning.

– Vi tar dette på ytterste alvor. Dette er nok en av de mest alvorlige hendelsene vi har hatt i våre virksomheter. Vi er ydmyke med hvordan vi jobber med det videre. Folk skal være trygg på at det ikke skjer igjen.

Powered by Labrador CMS