Anders Hammer er ikke overrasket over at myndighetene i Bejing ikke liker den Oscar-nominerte filmen hans.

Lavt kunstnerisk nivå, hevdet de statskontrollerte mediene. I natt kan Anders Hammer vinne Oscar

Men en eventuell seier blir ikke vist på kinesisk tv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag 26. april er det klart for den 93. Oscar-utdelingen. Da blir det også avgjort om Anders Hammer vinner en Oscar for filmen «Do Not Split». Dokumentaren hvor han følger de voldsomme Hongkong-protestene i 2019.

Men uavhengig av om det blir pakket og sendt en Oscar-statuett til Norge etter prisutdelingen, nominasjonen har allerede fått konsekvenser. Årets prisutdeling blir ikke vist i Kina.

Begynte å få meldinger

– Rett etter at filmen ble nominert til Oscar begynte vi å få meldinger og lenker til artikler som fortale at den politiske ledelsen i Beijing hadde henvendt seg til lokale medier og gitt beskjed om at Oscar ikke skal sendes direkte i Fastlands-Kina. De hadde også fått beskjed om å ikke fokusere på sensitive deler av utdelingen, sier Hammer til Journalisten.

Han forteller at det kort tid etter Oscar-nominasjonen kom tre artikler i den statskontrollerte engelskspråklige avisen Global Times. Tre artikler som var veldig negative til «Do Not Split».

– Vi har ikke fått en forklaring på hvorfor, ingen har henvendt seg til oss, det eneste vi vet om dette er det vi har sett i mediene. Men artiklene i Global Times ga oss en pekepinn på hva de ikke likte, sier Hammer.

Og det de ikke likte, ifølge dokumentarfilmskaperen, var «alt».

– At de ikke liker en dokumentar som handler om demonstranter som protesterte mot ledelsen i Beijing, er jo ikke overraskende. Vi forventet at de kom til å reagere, det var gitt at det kom til å komme en reaksjon.

Kritiserte alt

– Men det som var interessant med artiklene om filmen vår, er at de kritiserer filmen på ulike måter. Det er alt fra manglende kunstnerisk nivå - og det var ikke bare et lavt kunstnerisk nivå, det var null - til at den er ubalansert.

Heder og ære til Anders Hammer

  • Uavhengig av Oscar har «Do Not Split» og Anders Hammer hanket inn en del priser dette året. Under Skup-konferansen fikk Hammer IR-prisen for dokumentaren.
  • Da Pressefotografenes klubb (PKK) kåret Årets bilde tidligere i år, fikk «Do Not Split» førstepremie i kategorien videoreportasje / dokumentar – lang.
  • Hammer ble også kåret til Årets videojournalist av PKK.
  • Det er også blitt internasjonale priser på dokumentaren. American Film Institutes dokumentar-filmfestival i 2020 hedret filmen med juryens spesialpris.

Filmen er også vist på en rekke festivaler, blant annet Sundance filmfestival.

Hammer mener også at Kina med boikotten ønsker å minne Oscar-akademiet på at Kina har noe av det største kinopublikummet i verden. De mente også at kinesisk publikum kan bli såra av dokumentaren.

Han forteller at to uker senere kom de samme meldingene fra Hongkong.

– Tv-stasjonen som vanligvis viser Oscar-sendingen direkte, skulle ikke vise den direktesendt i år - og det viste seg at ingen andre tv-stasjoner i Hongkong skal vise sendingen live heller. Det er første gang på 52 år. Og filmen vår ble trukket fram som grunnen til det.

Boikotten har imidlertid ført til større interesse rundt filmen.

– Det ironiske i det er jo at Beijings reaksjoner har ført til enormt mye mer oppmerksomhet rundt filmen vår og den kritiske situasjonen i Hongkong. Jeg har blant annet blitt intervjuet av The Guardian, CNN og Rai. Det har gått slag i slag med medier som gir situasjonen i Hongkong oppmerksomhet med utgangspunkt i dokumentaren vår.

Filmtidsskrifter følger saken

Oppmerksomheten kommer også fra medier som normalt ikke skriver om politikk. Han trekker fram publikasjoner om Variety og Deadline.

– Magasiner som egentlig er filmtidsskrifter med fokus på Hollywood, som nå også skriver om den kritiske situasjonen i Hongkong. Det er jo topp!

Han legger til:

– Vi kunne tenke oss å takke Beijing for å ha hjulpet oss, selv om det ikke var deres mål. Det er vanskelig å forstå logikken i det de gjør, men det har vært en måned med veldig mye medieoppmerksomhet. Og med utgangspunkt i sensuren av Kina.

Noe han absolutt ikke hadde i tankene da filmen ble laget.

– Nei, målet med å lage filmen var å skape debatt og sette søkelyset på den kritiske situasjonen i Hongkong. Men alt som har skjedd i etterkant, var vi ikke forberedt på.

Nådd målet

Han konkluderer med at de har nådd målet med dokumentaren, nemlig å skape oppmerksomhet.

En seier i natt vil imidlertid ikke kun være en seier til Norge. Selv om Hammer er norsk, og filmen er finansiert med støtte fra Fritt Ord og Viken Filmsenter, måtte det et amerikansk selskap til for å få alt på plass.

– Jeg er veldig glad for å ha fått muligheten til å lage denne dokumentaren, men det jeg synes er synd er at jeg ikke kunne ha laget denne med base i Norge. Det er ingen norske medieinstitusjoner som ville ha prioritert dette på den måten Field of Vision har gjort, sier Hammer.

Field of Vision er det amerikanske dokumentarfilmselskapet Hammer har laget filmen i samarbeid med.

– Det synes jeg er synd, i hvert fall med tanke på hvordan jeg ønsker å jobbe fremover. For det betyr at jeg må jobbe mer ute.

Powered by Labrador CMS