Ursula von der Leyen talte til WEF tirsdag.
Ursula von der Leyen talte til WEF tirsdag.

Ber USA tøyle sosiale medier

Ønsker globale regler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen oppfordrer USA til å samarbeide om et felles, globalt sett med regler for sosiale medier.

– Forretningsmodellen til nettplattformene har stor innvirkning, ikke bare på fri og rettferdig konkurranse, men også demokratiene våre, vår sikkerhet, og informasjonskvaliteten vår, sa von der Leyen tirsdag.

I en tale til årets nettbaserte utgave av Verdens økonomiske forum (WEF) ba hun nettgigantene om å ta ansvar for hvordan de sprer, fremmer og fjerner innhold.

Von der Leyen mener blant annet at avgjørelsen om å stenge Donald Trumps Twitter-konto ikke burde vært basert på selskapets regler alene.

Merkel vil skattlegge

Også Tysklands statsminister Angela Merkel snakket om makten til IT-gigantene og de store sosiale mediene i sin tale til WEF tirsdag.

Hun sa hun håper å samarbeide med USAs nye president Joe Biden om skattlegging av digitale selskaper.

– Jeg håper at vi i større grad vil klare å forankre den sentrale rollen som konkurranselovgivning har globalt, for å hindre at det oppstår monopoler, sa Merkel.

Australsk krav

Flere land har i senere år forsøkt å innføre nye lover og regler for å tvinge nettgigantene – hvorav de fleste er amerikanske – til å betale mer skatt og bidra mer til fellesskapet.

I Australia krever regjeringen at Google og Facebook må betale mer til australske medieselskaper for deling av nyheter. Google har svart med å true med å stenge sin søkemotor i Australia og nekte australierne å google.

Powered by Labrador CMS