Flere titalls eksterne Morgenbladet-skribenter sier stopp. Foto: Kristine Lindebø

Mer enn 30 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag: – Må fremskynde en avklaring

– Dette understreker igjen at vi er i en veldig uheldig situasjon, sier Anna B. Jenssen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere titalls skribenter har sendt en felles uttalelse til Morgenbladet om at de nå holder tilbake sine bidrag.

Det bekrefter blant annet Carina Elisabeth Beddari og Thomas Hylland Eriksen, to av skribentene på lista.

Ifølge Beddari har disse signert, i tillegg til henne selv:

Oda Bhar, Frode Lerum Boasson, Martin Gedde-Dahl, Thomas Hylland Eriksen, Kristin Fridtun, Erik Bjerck Hagen, Katrine Heiberg, Per E. Hem, Elida Høeg, Vilde Sagstad Imeland, Kjetil Jakobsen, Aksel Kielland, Kristoffer Jul-Larsen, Maria Lokna, Kari Løvaas, Christine Myrvang, Frode Helmich Pedersen, Elisabeth Frøysland Pedersen, Willy Pedersen, Anette Therese Pettersen, Frode J. Riopelle, Erling Sverdrup Sandmo, Espen Søbye, Sigurd Tenningen, Margunn Vikingstad, Aleksi Mannila, Nora Mehsen, Maren Toft, Ole Hjortland, Pål F. Antonsen, Eline Lund Fjæren og Thomas Reinertsen Berg.

Uttalelsen er sendt inn som et debattinnlegg til Morgenbladet med tanke på publisering i fredagens papirutgave.

«Så lenge avisens ledelse ikke har stabens tillit»

Onsdag sendte ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen et brev til skribentene i Morgenbladet, hvor hun forklarte sin side av saken.

«Jeg skriver til dere fordi jeg vet at flere av dere vurderer å bryte med Morgenbladet. Det gjør meg dypt bekymret og trist. Dere er en viktig årsak til at Morgenbladet er den gode avisen vi alle er så glade i. Uten dere blir det veldig vanskelig å lage avis,» skrev Jenssen.

I uttalelsen fra skribentene torsag blir Morgenbladet blant annet kritisert for at de siste utgavene av papiravisa har vært på kun 40 sider, og mener slankingen rammer kritikk- og meningsstoffet hardt.

Jenssen svarte på akkurat denne kritikken i brevet fra onsdag:

«Jeg tror at 40-sider er i snaueste laget. Blant annet fordi vi ikke får plass til nok anmeldelser. Vi kommer heller ikke til å videreføre dette lave sidetallet dersom det koster oss lesere, abonnenter eller annonsører,» skrev hun.

Les hele brevet fra ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen her.

Men det har ikke stoppet de over 30 skribentene til å fortsatt stå bak leveringsstoppen til avisen. De er bekymret for at Morgenbladet blir en «ugjenkjennelig utgave av seg selv»:

«Hvor skal leserne nå finne den bredden av kritikk, forskningsformidling og idéstoff som Morgenbladet har tilført? I hvert fall ikke i dagens avis eller nettutgave», skriver de, og videre:

«Gitt denne situasjonen, vil vi fra i dag av holde tilbake våre bidrag til avisen inntil ledelsens forsikringer om at Morgenbladet fortsatt skal være Morgenbladet etterfølges av handling. Så lenge avisens ledelse ikke har stabens tillit, vil dette etter vårt syn ikke være mulig.»

– Må få til en annen løsning

Professor Thomas Hylland Eriksen bekrefter til Journalisten at han har signert oppropet, men viser til at det ikke er han som har tatt initiativet til den.

– Jeg har, etter å ha tenkt meg om en god stund, signert, fordi jeg tror vi må få til en annen løsning enn den vi har nå. Morgenbladets redaksjon fungerer ikke som den skal for tiden, sier han til Journalisten.

– Det kan sikkert diskuteres om det er hensiktsmessig med en slik aksjon. Det er det delte meninger om. Men jeg tror vi må fremskynde en avklaring. Jeg opplever det også som at Morgenbladets journalister støtter initiativet, fortsetter han.

Også kulturkritiker Vilde Sagstad Imeland har signert.

– Jeg slutter meg til innlegget, og tror kostnaden av å bare fortsette som før kunne ha blitt høy. Jeg mener avisa går i gal retning, sier hun, og peker på det hun oppfatter som manglende klarhet for fremtidens strategi, at avisa har blitt mer «strømlinjeformet» og mye mindre i omfang.

– Jobber med å forklare

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen kommenterer til Journalisten:

– Jeg har forståelse for den uroen som mange kjenner for Morgenbladet nå. I denne situasjonen blir min viktigste oppgave å sørge for at avisen fortsatt kommer ut, slik at leserne ikke lider for mye under dette. Dette understreker igjen at vi er i en veldig uheldig situasjon her i avisen. Jeg jobber med å forklare for skribentene våre hvordan vi har kommet hit, og håper vi kan få en god dialog fremover.

Klubbleder Jo T. Gaare påpeker også at de eksterne bidragsyterne er viktige for avisa.

– At eksterne skribenter nå boikotter avisa ser ut til å bygge på en reell bekymring for det som nå skjer med papiravisa. Den er høyt verdsatt som ukentlig påfyll av anmeldelser, kommentarer og journalistikk utenom det vanlige, og utgjør fortsatt vår største inntektskilde, skriver Gaare i en sms til Journalisten.

– Vi er like bekymret som de eksterne skribentene. De ansatte kjenner på kroppen at avisa ikke klarer å dekke det den skal etter å ha mistet ni journalister, i tillegg til at ledelsens plan for å redde avisa i dette vakuumet ikke fungerer godt nok.

Han fortsetter:

– Vi registrerer også at skribentene viser forståelse for vårt synspunkt at en avis ikke kan ledes uten tillit til redaktøren. Vi er enige med sjefredaktør Anna B. Jenssen i at uten disse bidragsyterne blir det ingen avis.

Rettelse: Ett navn som feilaktig sto på lista, har blitt fjernet. Et annet navn som kom til i siste liten har blitt lagt til. Totalen er 33 navn.

Saken er også oppdatert med kommentar fra klubbleder Jo T. Gaare.

Powered by Labrador CMS