Debatt:

Fredagens utgave av talkshowet Lindmo hadde Haddy Njie som kveldens siste gjest. Skjermdump NRK TV

Gjennom jobben min har jeg sett på nært hold hvor vanskelig det kan være å erfare krenkelser

Reagerer på at Haddy Nije var gjest hos Lindmo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Innlegget er sendt NRK av forfatteren. Det er også publisert på Facebook-siden til Psykiater Kragh Nyhus. Gjengitt med tillatelse.

Kjære NRK,
jeg jobber som psykiater. En del av mine pasienter har vært utsatt for krenkelser og overgrep. De lever med traumer. Videre opplever de frykt og vansker knyttet til det vi kaller retraumatisering, det vil si at de erfarer at mange ikke vil tro på dem, når de velger å fortelle om hva som har skjedd. De preges av skam, manglende tiltro til seg selv og andre, stressfølelse, manglende oversikt, kaosfølelse og så videre.

Gjennom jobben min har jeg sett på nært hold hvor vanskelig det kan være å erfare krenkelser.

Jeg er en interessert samfunnsborger. Fulgte derfor med på Giske-saken, slik den ble fremstilt i mediene.

Alt la seg etter hvert til ro igjen, inn til nå, med utgivelsen av boken til Haddy Njie.

Jeg er skuffet over at Anne Lindmo inviterer Njie som gjest i hennes underholdningsprogram, hennes talkshow. Lindmo og NRK gir dermed ektefellen til Trond Giske, den som det ble varslet om for noen år siden, en strålende plattform, beste taletid og talerør en fredag kveld. Det er ikke et debattprogram, med flere parter, tilsvar - nei, Njie får sitte der alene og snakke i et underholdningsprogram inn mot helgen. Jeg undrer meg over at NRK vil gjøre dette? At dere ikke forstår at dette er klassisk retraumatisering mot alle de som varslet. Husk på, at Arbeiderpartiet gikk igjennom sakene og tok varslernes parti. Arbeiderpartier mente at Trond Giske hadde opptrådt klanderverdig. Det å åpne opp, gi denne tiden til Njie, la henne sitte alene, ikke bli motsagt av noen på den andre siden - det mener jeg er ufornuftig, skadelig og i strid med den varsomheten NRK som rikskringkaster skal utvise.

Det underliggende, emosjonelle budskapet til ungdommer som måtte bli utsatt for krenkelser vil i praksis være: ikke si noe. Dere blir ikke trodd. Når de voksne involverte skriver bok og sier at dere lyver, da blir de hørt og sett på tv, i et underholdningsprogram.

Sunniva Andreassen skriver om dette i et innlegg i Aftenposten. Hun skriver til Njie, om hennes bok.

Jeg ønsker å rette kritikken til NRK fordi jeg mener at dere skal bruke det samfunnsansvaret dere har - og være varsomme. Dette var ikke varsomt. Dette var unødvendig, vondt og vil oppleves som et partsinnlegg.

Vi lever i en tid hvor «fake news» har blitt «the new news» mange steder i verden. Her i Norge ønsker vi å holde fast, være etterrettelige. Skal vi det, er det nødvendig å være ekstra forsiktige også (eller kanskje spesielt) på de arenaene som ikke er nyheter men underholdning eller infotainment. Her fortelles historiene. Folket sitter dypt nede i sofaen og sluker alt rått.

Det er problematisk å invitere Njie inn i et underholdningsprogram, i praksis promotere hennes bok, gi henne et talerør - når bakteppet er som det er. Det sitter mange der ute. Ikke kun de som er affisert av Trond Giskes handlinger *, men også andre som har opplevd seksuell trakassering, vil kunne oppleve dette som retraumatiserende.

Jeg har aldri skrevet til NRK før. Jeg er litt overrasket over meg selv, at jeg orket å skrive nå. Jeg ber om at dere tar saken alvorlig, temaet er alt for viktig til å legge raskt vekk.

Presisering/rettelse:

* Vi gjør oppmerksom på at det Arbeiderpartiet konkluderte med var at Trond Giske har brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har beklaget sin oppførsel, men bestrider seksuell trakassering. Seksuell trakassering er forbudt ved lov i Norge. Verken rettsapparatet eller Arbeiderpartiet har konkludert med at Giske har brutt lovverket. Vi beklager at dette ikke kom med i den første versjonen av denne saken.

Powered by Labrador CMS