Journalist og programleder Haddy Njie har gitt ut en bok som blant annet handler mye om andre journalister. Foto: NTB Scanpix
Heiko Junge
Ny bok: Slik opplevde Haddy Njie journalistene under Giske-saken
– Selvsagt kan man bli tvunget til å gå på grunn av medietrykk. Man kan dø av medietrykk, skriver Trond Giskes kone.
NRK-journalist, programleder og skuespiller Haddy Njie gir torsdag ut bok, i dagboksform, om tiden før og etter at samboeren, nå ektemannen, Trond Giske trakk seg som nestleder for Arbeiderpartiet i januar 2018.
Da sto partiet midt i en svært offentlig behandling av flere innkomne varsler om upassende oppførsel fra Giske. En måned tidligere, 13. desember 2017, skrev Dagens Næringsliv «Ap-ledelsen har fått flere varsler om Trond Giske».
Journalister på døra
Njies bok «Dagbok 13. desember-13. februar» er en personlig skildring av hvordan paret håndterte tiden og hvordan de ser på varslene mot Giske, og inneholder flere beskrivelser av kommunikasjon med journalister, selv om ingen nevnes ved navn.
Njie beskriver et medietrykk som innebar hundrevis av ubesvarte anrop på mobiltelefonene og presseoppbud utenfor boligen deres i Oslo sentrum.
21. desember, samme kveld som Giske beklaget på Dagsrevyen, viser Njie til at han også skal intervjues hjemme av en tv-reporter senere på kvelden.
«Men ved døra til oppgangen vår står andre journalistteam med mikrofoner og kamera. Han kan ikke gå ut dit. Trond organiserer troppene som i kamp. Reporter og fotograf rekker akkurat å komme seg inn og opp på takterrassen før de er direkte. De andre står utenfor og ringer på igjen og igjen», skriver Njie.
Avkreftet rykte via venninne
Flere ganger skriver Njie at paret oppsummerte hvor mange saker som ble publisert om Giske i mediene. 22. desember vises det til at totalen stopper på 462 saker.
«Vi blir stille. En publisert sak hvert tredje minutt. Hele døgnet», skriver Njie.
Som også beskriver at hun ble kontaktet på e-post av et kjendisblad om at hun skal ha flyttet fra Giske tidlig i januar.
«Noen nær oss har tipset, skriver bladet, en så sikker kilde at de vil trykke det uansett, hvis vi ikke dementerer. Men vi kan ikke dementere, vi snakker ikke med noen. Vi kan ikke plutselig gjøre et intervju med et ukeblad. Det vil skape et voldsomt trykk for at Trond skal kommentere, la seg intervjue», skriver Njie om situasjonen som oppsto mens Giske var sykemeldt og ikke uttalte seg til medier.
Njie skriver at hun fikk en venninne til å imøtegå ryktet overfor redaksjonen.
Sendte sitat
7. januar, samme dag som Giske melder sin avgang med et Facebook-innlegg, skriver Njie at hun bestemmer seg for å gi en kort medieuttalelse, for å bidra til at Giskes foreldre skal kunne «møte den hyggeligste forsiden som er mulig akkurat nå» dagen etter.
Njie beskriver at hun spør Giske om hvem hun bør gi et sitat til, og får navn og nummer tilsendt. Hun navngir ikke journalisten i boka.
– Trond og jeg har stått sammen gjennom denne stormen, og jeg støtter Trond fullt og helt, er sitatet hun sender ut.
Samme dag blir sitatet publisert hos VG. Fire journalister har byline på saken: Bjørn Haugan, Eirik Mosveen, Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy.
– Kan dø av medietrykk
I kapittelet fra 22. desember skriver Njie om følelsene hun knyttet til journalister den julehelga:
«Hver gang jeg lukker øynene, ser jeg glimt av ansiktene deres. Journalister som har vært mine kolleger. I sverm i vandrehallen, med blodtørst i stemmen på nyhetene. Kommentatorene med evig fordømmelse og mørke antydninger om alt Trond kan ha gjort, det som kan komme.»
Senere beskriver hun også frustrasjon og raseri over mediedekningen, blant annet når en avis ikke vil referere til innholdet i Giskes egen oppsummering av anklagene mot ham.
«For første gang i livet kjenner jeg et snev av tilhørighet til dem som sitter hjemme og skriver hatefulle mailer til kommentatorer og synsere. Det raseriet som oppstår når du ser at virkeligheten journalisten beskriver, ikke stemmer med din egen, når reglene de følger, oppleves konstruert for å fornekte din sannhet», skriver hun.
Om tiden etter at Giske trakk seg som nestleder, skriver Njie at hun ser for seg at «pressefolk» kommer til å si at det ikke var pressen som avsatte Giske:
«Jeg har hørt dem si det før, i andre saker. Kanskje har jeg sagt det selv», skriver Njie, før hun legger til:
«Selvsagt kan man bli tvunget til å gå på grunn av medietrykk. Man kan dø av medietrykk.»