VG journalistene Shazia Majid (t.v) og Sofie Amalie Fraser skjønner at de har vunnet den gjeve prisen.
Skjermdump
VG vinner Skup-prisen
– Det her er helt vilt.
VG vinner Skup-prisen for sakene «Helsereformens konsekvenser».
Juryleder Bernt Olufsen delte i kveld ut årets pris over videolink. TV 2, Dagbladet og NRK fikk Skup-diplomer.
Journalistene som jobbet med VGs vinnersak var Anne Stine Sæther, Shazia Majid, Sofie Amalie Fraser og Eirik Mosveen.
– Det her er helt vilt, sa Anne Stine Sæther på videolink hjemmefra.
Hun fortalte at de startet med å snakke om saken på Skup-konferansen i fjor, og berømmer teamarbeidet.
– Dette har vært en fantastisk viktig sak å jobbe med. Den viktigste jeg har jobbet med i min karriere, sa Shazia Majid på videolinken.
Les flere av sakene som inngår i vinnerbidraget her og her.
Omfattende innsyn
«Helsereformens konsekvenser» har satt søkelys på den såkalte samhandlingsreformen, en reform for å bedre samarbeid mellom helseforetak i stat og kommune.
En del av reformen har gått ut på at helseforetakene kan gi bøter til kommunene hvis kommunen ikke kan ta imot pasienter som er ferdigbehandlet på helseforetakene.
VG avslørte blant annet at helseforetakene har gitt norske kommuner bøter på nesten 1, 4 milliarder kroner.
Dette fant de ut ved å søke innsyn hos alle helseforetak, som opplyste hvor mye de fakturerte kommunene mellom 2012-2018.
Les metoderapporten her.
Juryens begrunnelse
«Vi journalister kjenner som regel vår besøkelsestid når store, inngripende reformer er på trappene. Da er vi der for å målbære vesentlig kritikk og relevante innvendinger. Også i den umiddelbare tiden etter at de vidtrekkende tiltakene er iverksatt, sørger vi for at kritiske røster kommer til orde i mediene. Men hva skjer når den første stormen har stilnet? Når interessegruppene ikke lenger ber om taletid. Hvem tar jobben med å ettergå reformenes egentlige virkning på samfunnet, hva politikken gjør med livene våre og de tjenestene vi setter vår lit til at staten skal ivareta?
Årets Skup-prisvinner har valgt å gå inn i en av vår tids store reformer. De har gjort et kartleggingsarbeid som ikke tidligere er blitt gjort, og de har avslørt hvordan norske kommuner har endte opp med å betale nesten 1,4 milliarder i dagbøter til helseforetakene. Reformen som skulle sørge for færre liggedøgn og for bedre samhandling i helsevesenet, har i stedet lagt uforholdsmessige store byrder på kommunene. Men den høyeste prisen er det de eldre og syke som har måtte betale i form av påkjenningene fra timelange nattransporter i ambulanse, de såkalte grønne turene.
Årets Skup-prisvinner har gjort en imponerende jobb med å ta for seg noe så komplekst og omfattende som samhandlingsreformen. Gjennom nitid innsynsarbeid, journalister som selv har lært seg koding, og med evnen til å sette funnene i sammenheng, har de klart å bryte graveprosjektet ned til saker som berører og opprører, og til journalistikk som virkelig får frem politikkens utilsiktede, men brutale konsekvenser.»
Digital utdeling
Lørdagens utdeling av Skup-prisen vil nok huskes av mange, siden den ikke foregikk på konferansehotellet i Tønsberg, men digitalt.
10. mars ble det klart at grave-konferansen, som skulle blitt avholdt siste helga i mars, ble avlyst på grunn av koronakrisa.
43 ulike graveprosjekter har levert metoderapport til Skup-juryen, og er dermed de som har konkurrert om den gjeve prisen.
I fjor vant Dagens Næringsliv med deres avsløringer om Tidal, mens VG, Tønsbergs Blad og Aftenposten fikk Skup-diplom.
Les hvordan de nominerte gravejournalistene har jobbet med årets bidrag.