Koronaviruset og en oljepris i fritt fall gjorde at Oslo Børs falt med 8,1 prosent i går. Et så kraftig fall har ikke Oslo Børs opplevd siden høsten 2008, under finanskrisen.
Tirsdagen startet med en liten oppgang, men børs- og finansmarkedet er preget av usikkerhet og uro.
Journalisten har snakket fem personer med forskjellige utgangspunkt for å mene noe om hvordan dette vil påvirke annonsemarkedet for de redaksjonelle mediene:
Tidligere Dagbladet-sjef John Arne Markusen, forsker Erik Wilberg, annonseansvarlig i Schibsted Christian Haneborg, daglig leder i Mediebyråforeningen Merete Mandt Larsen og Jan Morten Drange, administrerende direktør i Anfo.
Frykter 20 prosent fall
John Arne Markussen tror at annonsemarkedet kan falle med 20 prosent de neste månedene.
– For den lille, åpne og oljeavhengige norske økonomien kommer det vi ser nå til å få konsekvenser for medieinnvesteringer, sier den tidligere sjefredaktøren og administrerende direktøren i Dagbladet.
Markussen viser til at den amerikanske storavisa New York Times allerede før koronafrykten slo til, har spådd at de vil ha en nedgang på ti prosent i annonseinntekter i første kvartal i år. Markussen tror at norske aviser nå vil se et enda større fall.
Han mener at svekkelsen av bedrifter som driver med med reiseliv, vil få stor betydning for norske medier, i og med at de kjøper mange annonser i norske aviser.
Den tidligere Dagbladet-toppen tror også andre bransjer vil være tilbakeholdne og for eksempel holde igjen planlagte reklamekampanjer. Han ser også for seg at store konferanser og messer vil bli avlyst eller utsatt, at det vil bli permitteringer og konkurser rundt om i bedrifter i Norge.
– Når man først er inne i en dårlig spiral, vil det utspille seg en generell tilbakeholdenhet, og da er medieinnvesteringer det første man ser det på.
Han tror avisene først vil merke at det blir færre som vil annonsere digitalt.
Helt klart at vil påvirke
– Det er klart at dette vil påvirke annonsemarkedet, sier Erik Wilberg, førsteamanuensis og medieforsker ved Handelshøyskolen BI ved Institutt for strategi og entreprenørskap.
Han mener det er vanskelig å se for seg hvor dypt en eventuell krise kommer til å gå og hvor lenge den vil vare. Men han mener det ikke er usannsynlig at man vil se et fall på 20 prosent de neste månedene, som Markussen tror.
– Vi må huke oss ned og håpe på det beste, men at krisen kommer til å gå over, det gjør den.
Wilberg mener alvorlighetsgraden avhenger av hvor dypt koronaviruset vil påvirke reiseliv i enda større grad, og om folk holder seg hjemme og ikke går på visninger, i butikken eller på arrangementer.
Øke interessen
Han tror også at koronaviruset kan føre til noe godt for de redaksjonelle mediene.
– Jeg tror folks interesse for redaksjonelle medier kommer til å øke. Folk vil henvende seg til medier de kan stole på, og i mindre grad høre på annet tull.
De redaksjonelle mediene har en viktig rolle ved å holde hodet kaldt og komme med fakta, mener han.
– Det er positivt, men når man lever av annonser og er avhengig av annonser på papir, kan dette forsterke en allerede vanskelig situasjon, sier han og legger til:
– Men hvor lenge dette vil vare og hvor dypt det kan gå, er det ingen som kan svare på.
Usikker på langtidseffekten
Merete Mandt Larsen, daglig leder i Mediebyråforeningen, tror børsfallet kan påvirke annonsørene på kort sikt, men er usikker på langtidseffekten.
– Når du og jeg sitter på gjerdet og ikke bestiller feriereise, er det ikke rart annonsørene holder igjen. Hvis jeg var dem, ville jeg også ventet med å kjøre ut annonser om tilbud på reisepakker, fordi man snakker til «døve ører» og mot det helsemyndighetene anbefaler med tanke på reising.
Om de økonomiske konsekvensene av koronaviruset vil påvirke annonsemarkedet på lengre sikt, er hun mer usikker på.
– Det kommer an på hvor lenge dette varer.
– Merker ingen stor effekt
Christian Haneborg, ansvarlig for annonsesalg i Schibsted Norge, sier at det som skjer med økonomien foreløpig ikke har store konsekvenser for deres aviser.
– Foreløpig er markedet ganske bra. Vi merker ingen stor effekt av det som skjer i makrobildet nå, sa han til Journalisten mandag.
–Reisesegmentet har fått seg en trøkk, naturlig nok, når noe slikt skjer.
Han mener det er for tidlig å se noen ringvirkninger til andre bransjer, og at det er en fordel at reiselivsbransjen ikke er den største annonseaktøren.
– Vi merker at reiseaktører er mer tilbakeholden enn før koronaviruset, men det som skjer isolert sett i reisebransjen har ingen dramatisk påvirkning på våre avisers økonomi.
Jan Morten Drange, administrerende direktør i annonseforeningen Anfo, synes også det er vanskelig å spå hvordan de økonomiske urolighetene vil påvirke mediene.
– Det handler nå mye om hvor lenge denne situasjonen varer og hvordan den håndteres, skriver han til Journalisten.
Noen kan få en oppsving
– Reise og transportaktører er ganske alvorlig berørt ved lavere reiseaktivitet og overnatting. Noen velger å permittere ansatte, andre ved å annonsere mer for å skape aktivitet i markedet. Men det vil jo være vanskelig å stimulere til økt reiselyst og reisebestilling når overskriftene i media er som de er, og rådene fra helsemyndighetene er som i dag. Det kan jo godt hende at våre nære og kortreiste alternativ kan få et oppsving. Norge som ferieland og kortreist lokal mat eksempelvis, fortsetter han.
– Det er jo ofte de indirekte følgene som blir mest alvorlige. Bestiller man normalt varer fra Kina og disse varene ikke kommer som følge av at arbeiderne er syke eller i karantene har man ingen produkter å selge, ei heller markedsføre.