NRK-fotograf Lars Thomas Nordby og reporter Joakim Reigstad i intervju med avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, etter en pressekonferanseom koronasituasjonen i mars.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NRK-fotografene bruker én time hver dag på smittevern
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Når du tar over utstyr, ønsker du at det skal være rent og smittefritt. Noen er mer nøye og trenger mer tid enn andre for å være sikker, noe vi selvsagt må ha respekt for, sier Christian Grotnes, redaksjonssjef foto, i NRK Nyheter.
Han leder en redaksjon på rundt 60 fotoredigerere (fotografer), som alle har fått mange nye rutiner å forholde seg til de siste ukene. Fellesmøtet deres er for eksempel flytta en halv time, slik at fotografene rekker å desinfisere alt utstyret når de kommer på jobb – før de eventuelt drar ut på opptak etter møtet.
Det samme gjelder når de kommer tilbake med bil og utstyret – alt skal desinfiseres, for å hindre koronasmitte. I tillegg kommer en rekke nye prosedyrer rundt filming og intervjuer.
NRK har nesten 50 punkter med smitteverntiltak for hele organisasjonen. Se alle punktene i faktaboks nederst i artikkelen.
Fotografene er blant dem som er mest ute blant folk, og må forholde seg til store deler av lista hver dag, blant annet:
Alt utstyr må desinfiseres før og etter vakt. I bilen desinfiseres rattet, setet, dørhåndtak og eventuelt andre overflater, samt kamera og annet utstyr som følger bilen.
Fotografer og reportere skal jobbe i faste team, så langt det går. Hvis de deler bil må de sitte diagonalt, og ha vinduer åpne.
Ute på jobb skal mikrofonene alltid ha plastpose over, som må tas på med engangshansker. Mikrofonen må holdes på god avstand fra kildene, og de skal aldri være borti mikrofoner eller annet utstyr.
– Plasten bruker vi dels på grunn av smittevern for egne medarbeidere, at de kan være trygge på at de ikke viderebringer kildenes dråpesmitte. Men det er også dels en signaleffekt, fordi det er viktig at folk ser NRK viser hensyn.
Annonse
Nye tiltak skaper enda flere tiltak
De nye rutinene har ført til andre utfordringer, som igjen har ført til flere rutiner, og tar mer tid. For eksempel må de nå bruke flere spor for lydredigeringa, siden mikrofonene har forskjellig avstand.
På desker og andre steder med mye teknisk utstyr, der det ikke kan lages mer avstand, er det satt opp akrylplater mellom plassene, og fotoredigerere oppfordres til å bruke rom der det er mulig å lufte.
For å unngå for mye engangsplast, gjenbrukes flaskene, og en i administrasjonen har laget en egen logistikk for bestilling, blanding og påfyll.
– Vi tror dette er en situasjon som kommer til å vare lenge. Det betyr at vi må gjøre det vi kan for at NRK Nyheter kan levere. Det er en forventning i befolkninga om at vi informerer dem når det skjer noe stort. Vi er opptatt av å ikke svikte publikum, og må ha en bærekraftig organisasjon, sier fotolederen.
– Mest mulig selvhjulpet
HMS-ansvarlig i NRK, Tove Aabakken, har ledet arbeidet med smitteverntiltakene, og sier til Journalisten at det var utfordrende å komme fram til en god blanding av de overordnede prinsippene på ene siden, og samtidig lage lista så detaljert at den gjennomførbar i praksis.
– Vi ønsket rett og slett av medarbeiderne skulle være mest mulig selvhjulpet, sier hun.
– Hvorfor har lista blitt så detaljert?
– Fordi vi er mange. Fordi det vi gjør, må gjøres. Fordi folk jobber i turnus, og det er viktig at vi leverer et relativt rent arbeidsmiljø fra oss. Vi kan ikke si at det ble så vanskelig at vi lar være.
Smittevernslista er oppdatert fortløpende, etter hvert som det dukker opp nye utfordringer, nye råd fra myndighetene, eller kommer nye tilbakemeldinger fra de ansatte.
NRK var også tidlig ute med å opprette en egen e-postadresse for koronaspørsmål fra medarbeidere, opplyser Aabakken.
Ifølge Grotnes var det Distriktsdivisjonen som var først tidlig ute med å ta initiativ, og etter hvert har retningslinjene blitt felles for hele NRK.
Her er hele NRKs smittevernliste
Generelle tiltak
Vær frisk, vask hender, reduser tilstedeværelse.
Hold 2 meter avstand inne – også i møter.
Er 2 meter ikke mulig, skal andre smittereduserende tiltak gjennomføres.
Mat bestilles via [...] får å sikre godt smittevern – ikke andre leverandører.
Barn kan ikke være med inn i NRKs lokaler.
Ingen skal bruke NRKs lokaler utenom de arbeidsoppgavene som må gjøres derfra.
Gjester
Begrens gjester og ikke ha publikum.
Maks 50 personer til stede inkl. ansatte.
Gjester kan delta digitalt fra hjem/kontor eller via livepunkter NRK setter opp.
Kun medvirke/intervjuobjekt kan komme inn – personlig assistent/rådgiver/andre skal vente utenfor og helst i helst i bil
På distriktskontor har gjester/besøkende ikke adgang uten godkjenning fra regionredaktør / redaktør i NRK Sápmi.
Bruk separate mikrofoner reporter og intervjuobjekt(er): Mikrofon 1 (lydspor 1): Reporter mikrofon (gjerne mygg). Skal ikke brukes av andre. Mikrofon 2 (lydspor 2): Til intervjuobjektet(ene). Bruk engangshansker. Denne mikrofonen må ha lang stang – hold minimum 1 meter (helst 2) avstand til intervjuobjektet. Bruk gjerne kanon. Utenpå denne mikrofonen trer du en plastpose f.eks. hvit avfallspose, eller en brødpose som festes enten med teip eller strikk. Alternativ Mikrofon 2 (lydspor 2): Desinfiser myggen med hansker på hendene, legg den i en pose og gi posen til intervjuobjektet slik at vedkommende kan feste den på seg selv. Ved ny intervjusituasjon: Ny pose og nye engangshansker. Fjerner alle poser, tape etc. – vasker alle berøringsflater med klut/papir fuktet med sprit/antibac – før du tar av deg engangshanskene. Alt samles i en pose –og kastes i en søppelkasse. Ikke la det ligge i reportasjebilen. OBS! Vreng engangshanskene når du tar dem av.
Ved intervju med mobiltelefon/lydopptaker: Bruk mygg, selfiestang eller lignende for å kunne holde avstand til intervjuobjektet. Bruk engangshansker, plastpose over telefonen – vask og kast som beskrevet ovenfor.
Dekning av korona-smitte på sykehus eller andre steder med påvist eller stor sannsynlighet for smitte skal risikovurderes i hvert enkelt tilfelle.
Reportasjer om personer i isolering der du oppholder deg i samme rom som påvist syk person må risikovurderes spesielt. Det forutsetter bruk av smittevernutstyr, og bedriftslege Ulf Finsberg skal konsulteres. Det kan være aktuelt med karantene eller midlertidig endret arbeidssted i etterkant. oppdatert 23. april
Før reportasjer hjemme hos sårbare grupper skal det gjennomføres en risikovurdering på teamets helse. Ingen i teamet bør ha symptomer på sykdom, heller ikke på vanlig forkjølelse.
Utstyr/lokaler
Alt utstyr, kamera / opptaksutstyr / PC / redigeringsutstyr tørkes av med sprit før og etter bruk – har du ikke spritservietter, kan du bruke sprit på papir.
Reis minst mulig mellom NRKs lokasjoner. Det betyr at DK / Oslo gjør delopptak for hverandre i størst mulig grad.
I den grad det er praktisk gjennomførbart er det en fordel med faste ENG-team for å redusere smittespredning mellom team.
FR blir kun tilgjengelig for de som jobber der – andre må bruke ringeklokka
Bruk av Studio 1A og 1B reduseres – skal du ha gjester? Benytt Studio2
Bestill ISS-smittevask via [...] hvis en bekreftet koronasmittet har vært hos oss.
Bilbruk
Det er viktig at det er friske medarbeidere som skal dele bil i jobbsammenheng – 1-2 meter avstand er vanskelig å overholde, men vi har noen anbefalinger for å redusere smitterisiko.
Bruk faste team så langt mulig, slik at smitterisiko reduseres.
Ratt, nøkler etc. tørkes av med sprit før og etter bruk.
Ved turer under 15 minutter: diagonal plassering i bil.
Ved lengre turer: anbefaler bruk av to biler oppdatert 24. mars Ved bruk av privatbil: kilometergodtgjørelsen dekker drivstoff, slitasje og forsikring. Ved deling av bil: diagonal plassering, god lufting, hyppige pauser, god hygiene.
Sminken
Sminkeavdelingen er lukket for alle som ikke har avtale.
Tilbringere og eventuelle følger skal vente utenfor.
Alle må sminke seg selv, ordne sitt eget hår og pudre seg selv i løpet av dagen
Sminkører veileder på 2 meters avstand og hjelper til med justering i maks 15 min.
Er 2 meters avstand ikke mulig, skal andre smittereduserende tiltak gjennomføres.
Faste programledere får personlige sminke-kit med nødvendig innhold.
Gjester og medvirkende bes møte ferdig sminket. Ta med egen sminke til justeringer. De kan benytte NRKs utstyr. Dette renses av sminkørene hver gang etter bruk.
Programproduksjon
Beslutning om produksjoner tas i redaktørlinja, og løftes evt. til direktør/TLG.
NRK Produksjon og bestillerlinjen skal involveres ved avvik fra/endringer.
Bruk skjema for å dokumentere tiltak innen for eksempel vakthold, hygiene, måltider, mygging, scenografi/dek, sminke (NRK Produksjon har utarbeidet egne smittevernregler som gjelder sminke, og som oppdateres i tråd med endringer i sentrale retningslinjer), etc.