Danske Zetland opplever stadig vekst. Sjefredaktør Lea Korsgaard til høyre.

Magasin med erklæring: Vil ikke ha «briljante drittsekker»

Sier nei til kolleger som baksnakker og ikke arbeider for fellesskapet, uansett hvor dyktige de er.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det danske magasinet Zetland opplever stadig vekst, og har nedfelt et skriv for å bevare en god kultur selv om redaksjonen vokser og utvides.

Det innebærer å si nei til både «briljante drittsekker» (på dansk: brilliante røvhul) og «middelmådige paragrafryttere», står det blant annet i erklæringen.

Sjefredaktør Lea Korsgaard definerer det første begrepet for danske Journalisten:

«Folk som er utrolig dyktige i jobben sin, men som klager, baksnakker kolleger, som ikke jobber i fellesskapets retning, og som syter om arbeidsplassen sin over en middag, men ikke har mot til å si det til sjefen.»

Plikt til å si fra

Ifølge Korsgaard har alle Zetland-medarbeidere plikt til å si fra hvis de opplever noe problematisk, også når det oppleves vanskelig å melde fra.

Tidligere har magasinet fått kritisk oppmerksomhet siden de ikke har en overenskomst med det danske journalistforbundet (DJ), og ikke har en DJ-tillitsvalgt i redaksjonen.

Siden den gang har Zetland nedsatt et arbeidsplassutvalg og utpekt en «fortrolighetsperson» med tilnærmet samme funksjon som tillitsvalgt.

Ny metoo-bølge

Seksuell trakassering, trakassering og arbeidsmiljø har stått høyt på plakaten i danske mediesirkler denne høsten.

Diskusjonen og mediedekningen har tatt form av en ny metoo-bølge i dansk mediebransje, blant annet med utfall som at profilert nyhetsanker Jens Gaardbo har gått av fra sin stilling i danske TV 2.

Mye har handlet om kultur og ukultur i danske TV 2 i høstens heftige danske ordskifte.

Sto fram med opplevelse

Også her hjemme har Journalisten skrevet om arbeidsmiljø den siste tiden, blant annet i en dokumentar om Dagens Næringsliv.

Nylig fortalte TV 2-reporter og hovedverneombud Haakon Eliassen i Journalisten om en egen opplevelse fra sin tid hos et annet mediehus, der en kollega hadde baksnakket ham overfor kilder.

Eliassen mener bransjen han jobber i lenge har hatt, og med stor sikkerhet fremdeles har, en utfordring når det gjelder arbeidsmiljø: En blindsone for både synlig «brautende og ufin» oppførsel på arbeidsplassen, men også negativ adferd som opererer mer i det stille.

– Jeg mener at mediebransjen ikke har tatt ordentlig tak i dette, og at man har tolerert uakseptable forhold for lenge, selv om jeg aner en positiv utvikling i bransjen vår, sa Eliassen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS