I dag var det klart for dag tre i rettssaken mellom Line Andersen og NRK.

Hovedverneombud ble overrasket da han gikk inn i arbeidsmiljøet i NRK Sporten: – Det var så mange historier

– Flere følte at tidligere ledelse hadde latt det skure og gå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da NRKs hovedverneombud Hans-Ole Hummelvoll inntok vitneboksen i saken der Sporten-profil Line Andersen har saksøkt egen arbeidsgiver, fortalte han om det han oppdaget da han ble bedt om å undersøke arbeidsmiljøutfordringer i NRK Sporten.

Foranledningen var tilbakemeldinger fra flere ansatte om usikkerhet før Andersen skulle vende tilbake til redaksjonen etter en periode borte, fortalte Hummelvoll.

Han snakket med totalt ti personer, og ble overrasket over hva han fant:

– Det var så mange historier. Mange som hadde hatt det vanskelig over tid, som hadde opplevd ting som ikke var bearbeidet, og som NRK ikke hadde tatt til etterretning. De følte seg ikke helt ivaretatt, sa hovedverneombudet.

Han la til:

– Det overrasket meg at de hadde så sterke historier. Jeg tenkte at her var det en styrke, en kraft, og at dette måtte ta slutt. Folk må kunne gå på jobben og være trygge.

Det handlet om å være trygg i arbeidssituasjonen, at man kunne være redd for å bli utsatt for utskjelling etter situasjoner, og heller tilpasset adferden sin etter det, fortalte Hummelvoll.

– Flere sier at det er nok. De vil ikke jobbe med Line lenger. Man kan få et unnskyld, men det betyr ingenting hvis man ikke er trygg på at man ikke møter samme situasjon en annen gang, at det har skjedd en endring.

Flere opplevelser lå tilbake i tid, uten at alle opplevde at de ble adressert fra ledelse, sa Hummelvoll.

– Flere føler at ting har skuret og gått fra tidligere ledelsers side. At dette er hendelser som burde vært tatt tak i da de hendte. Alt eskalerer til noe mye verre jo lenger tid som går. Det tror jeg har skjedd her. Hadde man hatt en bedre åpenhet i Sporten på et tidligere tidspunkt, kunne man nådd en mye smidigere løsning mye tidligere.

Hummelvoll fortalte at han laget en «gjennomsnittsoppsummering» av tilbakemeldingene han fikk, i et notat som redaksjonsledelsen fikk tilgang på.

Han adresserte beskrivelser av påstander i notatet som anonyme anklager:

– Det er ikke anonyme anklager, dette er fortrolige samtaler. Jeg vet hvem som har fortalt meg dette, ledelsen vet det ikke. De kjenner til et par av navnene, resten kjenner de ikke.

Torsdagen i retten går med til vitneforklaringer fra begge sider.

Powered by Labrador CMS