Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på NRKs bruk av midlertidighet - og svarene ledelsen gir om temaet.

Moxnes refser NRK-ledelsen:
– Skrekkeksempel

Men kringkastingssjefen tar ingen selvkritikk for bruken av midlertidig ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig synd at et stort statlig selskap er en versting når det kommer til midlertidige ansettelser og bruk og kast av ansatte. De burde gå foran som et godt eksempel med trygge arbeidsforhold og faste jobber, uttaler Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Journalisten.

Han reagerer sterkt på tallene og de personlige historiene Journalisten har formidlet de siste par ukene, om NRKs bruk av midlertidig ansatte:

  • Antall midlertidige redaksjonelle årsverk har nær tredoblet seg på tre år, fra 35,2 i 2016 til 92,8 i fjor.
  • I 2019 utgjorde vikarer, tilkallingsvikarer og midlertidige 13 prosent av alle NRKs redaksjonelle årsverk.

– Skrekkeksempel

– Det er åpenbart at NRK bryter intensjonen med loven med denne praksisen. De må rett og slett skjerpe seg. Men NRKs praksis er et skrekkeksempel på hvor ille det kan gå hvis arbeidsgiver tolker den økte adgangen til midlertidighet, som høyreregjeringa sørga for, i videste forstand, uttaler Moxnes.

Rødt-lederen har sendt skriftlige uttalelser til Journalisten via rådgiver Julia Maliszewska.

Han skriver at erfaringene fra midlertidige ansatte i NRK er typiske for mennesker uten sikkerhet for jobben sin:

– De tør ikke å si fra om kritikkverdige forhold eller si nei til ekstraarbeid i frykt for å ikke få forlenget kontrakten. Og livet står på vent fordi banken ikke vil gi deg lån så lenge jobben og inntekten er midlertidig. Flere forteller at de blir deprimert når kontrakten ikke forlenges. Å jobbe under slike forhold over tid, som mange i NRK gjør, er altså helseskadelig, skriver Moxnes, og legger til:

– Men det gjør tydeligvis ikke inntrykk på NRK – de er mest opptatt av å forsvare sin rett til å tøye loven så langt de bare kan.

Organisasjonsdirektør Olav Hypher har overfor Journalisten avvist at NRK har noen etablert praksis, politikk eller systematikk for «lufting» av ansatte som nærmer seg tidsgrensen for fast ansettelse.

Nylig valgte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen å kommentere Journalisten-dekningen i en Medier24-podkast, der han etterlyste konkrete eksempler på lufting.

Han mente historiene han hadde lest gjorde inntrykk, men ofte handlet om «en skuffelse over å ikke ha fått fast jobb etter å ha vært midlertidig en stund».

– Alvorlige hull

Moxnes kommenterer også Journalistens omtale av programlederstillingen i programmet Newton, som har gått på NRK siden 1995. Likevel utlyses stillingen som et toårig engasjement.

Mest sannsynlig ulovlig, ifølge flere arbeidsrettsspesialister.

Rødt-lederen mener Newton-eksempelet viser at endringene i arbeidsmiljøloven må reverseres, og stramme inn slik at omgåelser ikke er mulig.

– Når vi ser at NRK bruker midlertidig ansatte i serier som «Newton», som har gått i en årrekke, og slipper unna med det, da er det alvorlige hull i regelverket, skriver Moxnes.

Kringkastingssjefen: – Ikke riktig

Thor Gjermund Eriksen har blitt forelagt uttalelsen fra Moxnes, og svarer på e-post.

Han mener Rødt-lederen bommer i mye av kritikken:

– Dette er en beskrivelse som vi overhodet ikke kjenner oss igjen i. Det er faktisk litt overraskende at han uttaler seg med så stor sikkerhet uten at han har vært i kontakt med oss for et faktagrunnlag. Det gir vi ham selvsagt gjerne, skriver Eriksen.

Han skriver at NRK «har en god praksis» og et svært lavt nivå på bruk av midlertidige sammenliknet med andre bedrifter, også offentlig eide.

– Men det er selvsagt slik at flinke vikarer som ikke får fast jobb etter at vikariater er avsluttet eller prosjektet er over, kan være skuffet. Det forstår jeg, skriver Eriksen, og videre:

– Det er grunn til å minne om at mye av midlertidigheten faktisk er knyttet til at fast ansatte har rettigheter som for eksempel foreldrepermisjon.

Også vikarårsverk, som er holdt utenfor tallet på midlertidige ansettelser, har økt i NRK de siste årene: Fra i snitt 122,8 i 2015 til 166,4 i 2018, med en liten nedgang til 163,5 i fjor.

Kringkastingssjefen avslutter med å avvise at statskanalen utnytter endringer i arbeidsmiljøloven:

– NRK har faktisk skjerpet praksisen de siste årene og har ikke økt midlertidighet på grunnlag av lovendringer de siste årene. Det er rett og slett ikke riktig, avslutter Eriksen.

Har du tips eller innspill til temaet, eller om du har jobbet som midlertidig eller vikar i NRK eller andre redaksjoner, ta gjerne kontakt med journalist Guro Flaarønning: e-post gf@journalisten.no eller telefon/Signal 91641859.

Powered by Labrador CMS