Kjersti Sortland er kåret til årets redaktør. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Budstikkas Kjersti Sortland kåret til årets redaktør
Redaktør som er sterkt engasjert i det daglige redaksjonelle arbeidet.
Onsdag kveld deler Oslo redaktørforening ut prisene for årets meningsbærer, årets nyskaper og årets redaktør. I tillegg til en hederpris. Journalisten vil gjennom kvelden holde deg oppdatert, samt publisere et intervju med mottakeren av hedersprisen.
Årets redaktør, foran Ole Martin Mortvedt i Politiforum og Geir Ramnefjell i Dagbladet, er Kjersti Sortland i Budstikka. Ifølge juryen setter Sortland preg på både egen avis og samfunnsdebatten.
«Vedkommende har vært sentral i å dra opp viktig presseetisk debatt som har betydning for hele mediebransjen, og er en redaktør som er sterkt engasjert i det daglige redaksjonelle arbeidet. Stor energi brukes på både å tenke god journalistikk og levedyktige forretningsmodeller.»
Det er fire år siden Kjersti Sortland ble Budstikka-redaktør. Hun kom da fra VG hvor hun hadde arbeidet i 22 år. I november i fjor fikk Bustikka og Sortland mye omtale etter at avisen publiserte en dokumentar som fortalte barna som ble uthengt som mobbere i Angelica-saken. Sortland skrev også en kommentarartikkel hvor hun gikk i rette med andre medier.
LES OGSÅ: Da det ble klart at Jon Gangdals bok om Angelicas dødsfall skulle komme, ble det viktig for Kjersti Sortland å publisere Budstikkas dokumentar
«Årets redaktør har tatt med seg tabloid kunnskap fra en lang karriere i Norges største avis, til en lokalavis i et av Norges mest konservative områder. Særlig gjennom saken om jenta som sultet i hjel har årets redaktør også vist hvor viktig det er med presseetisk refleksjon og et kritisk, offentlig ordskifte om vår egen stand.»
Motstrømsstemme
I klassen årets meningsbærer er det sjefredaktør Irene Halvorsen som trakk det lengste strået i konkurranse med sin tidligere kollega Hege Ulstein i Dagsavisen og Alf Kjetil Walgermo i Vårt Land.
I november i fjor satte Halvorsen i et intervju med Journalisten skapet på plass etter at John Arne Markussen i Dagbladet og Dag Sørsdahl i Aller hadde stilt spørsmål om Nationen skulle motta pressestøtte siden avisen hadde rike eiere.
LES OGSÅ: – At Nationen forsvinner løser ikke Dagbladets problemer
Halvorsen tok over som sjefredaktør i Nationen på sensommeren i fjor. Før det hadde hun vært i Dagsavisen i 11 år hvorav 5 år som samfunnsredaktør og kommentator.
«I riksmediene er det ikke alltid Norge som helhet vies rettferdig og kompetent oppmerksomhet. Derfor trenger vi alle de motstrøms mediestemmer vi har - og enda flere. Årets meningsbærer er en slik. Hun og resten av kommentatorkorpset i avisen tilfører ofte offentligheten andre perspektiver og holdninger enn leserne finner andre steder, og vinneren målbærer selv aktivt sånne motstrøms perspektiver. Norge sett fra andre steder enn Oslo. For hele nasjonen.» skriver juryen i sin begrunnelse.
Juryen ledes av Knut Olav Åmås og består av Torunn Pettersen i Tara, Baard Zakariassen som leder Oslo Journalistklubb, Felicia Øystå i Akershus Amtstidende og Ole-Petter Pedersen i Kommunal Rapport.
Lykkes å levere kvalitetsjournalistikk
Aftenpostens Veslemøy Østrem er årets nyskaper. Hun ble kåret til dette foran Nils August Andresen i Minerva og Julie Andem i NRK.
«Høye ambisjoner og en seriøs satsing kjennetegner årets nyskaper. Stor interesse og engasjert debatt har fulgt i prisvinnerens kjølvann. Gjennom nitid arbeid fra en relativt liten prosjektredaksjon - strengt isolert, men i et bredt og dypt samarbeid med kolleger internasjonalt - har prisvinneren produsert journalistikk som ledet til avsløringer av maktmenneskers hemmelighold over en hel verden, blant dem et tresifret antall nordmenn.»
«Panama Papers er et godt eksempel på kraftfull kvalitetsjournalistikk som skaper konsekvens, i en stri tid for norske medier. Gjennom samarbeid, prioritering og seriøs satsing har Aftenposten og Veslemøy Østrem lyktes i å levere journalistikk som opplyser og skaper forståelse og som vil stå som et referansepunkt i norsk mediehistorie i overskuelig tid.»