Fawad Ashraf er Avisa Oslos debattredaktør. Han har som mål å hente frem de uhørte stemmene blant Oslo-befolkningen.

Slik vil Fawad Ashraf hjelpe Oslo-folk å komme til orde: – Hvordan vi tar imot folk har mye å si

Henter frem uhørte stemmer og historier fra den mangfoldige Oslo-befolkningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden juni har Ahmed Fawad Ashraf vært debattredaktør i Avisa Oslo. I avisens ferske debattsatsing OsloDebatten har han som mål å oppsøke og finne et mangfold av meninger og stemmer blant befolkningen i hovedstaden.

– OsloDebatten skal la dem som blir påvirket av politikken i byen komme til orde. Jeg ønsker å høre både om de store linjene i samfunnet og om det som skjer rett utenfor døra di, og skape forståelse for hvordan menneskene i byen vår lever livene sine, sier Ashraf til Journalisten.

OsloDebatten

Ashrafs strategi for å hente inn ulike stemmer er å bygge tillit blant kildene og skribentene slik at de kan føle seg trygge. Han ønsker også å hjelpe dem som ikke er vante til å skrive innlegg med å bistå dem gjennom hele skriveprosessen, slik at de lettere klarer å uttrykke det de ønsker å dele.

– Særlig dersom det er et innlegg vi vet kommer til å fyre opp i kommentarfeltene, så må vi ta ekstra vare på dem og ikke bare tenke på clickbait, sier Ashraf.

Også tittel og ingress kan i noen tilfeller være skrevet i samarbeid med skribenten, slik at de sammen kan komme til enighet ved å ivareta skribentens budskap og samtidig skape interesse blant leserne.

– Når jeg gir folk den muligheten merker jeg at de stoler på at jeg er interessert i å presentere det de har jobbet med. Jeg ønsker å ta vare på folk også fordi jeg gjerne ønsker at de skal skrive til oss igjen ved en senere anledning, sier han.

–Jeg har ikke lyst til å være den strenge debattredaktøren som skaper motgang bare fordi jeg kan, sier han til Journalisten.

Dersom han får inn et innlegg han er interessert i å publisere, tar han seg alltid god tid til konstruktive samtaler og oppfølging av skribenten i etterkant av publisering.

– Hvordan vi tar imot folk har mye å si. Og vi ser også at det bidrar til å øke interessen blant leserne av OsloDebatten. Vi er underdogen, og det trives jeg godt med, sier han.

Rastløs personlighet

Ashraf fikk sin første jobb som journalist i NRK Østlandssendingen i 2006. Siden har han vært reporter og nyhetsanker for statskanalen, vært kulturjournalist i Aftenposten og de siste syv årene reporter og programleder i VGTV. Siste året før pandemien var han bosatt i London, der han jobbet som stringer for VG.

Tidligere har han også tatt en pause som journalist for å jobbe som informasjonsansvarlig i TV-aksjonen Amnesty og som rådgiver i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

All erfaring han har tilegnet seg gjennom ulike medierelaterte jobber, mener han er en fordel i jobben sin.

– Jeg er en rastløs person og kan kjede meg fort hvis jeg ikke blir utfordret. Det som er bra med jobben som debattredaktør er at jeg hele tiden kan fordype meg i nye tekster og være i kontakt med mennesker, som er det jeg brenner mest for i journalistikken, sier han.

Sjeldne historier

OsloDebatten har en egen seksjon med Oslo-historier fra den vanlige mannen og kvinnen i gata. Den siste måneden har det blitt publisert flere saker som Ashraf er svært fornøyd med å ha fått på trykk.

– Noen av de menneskene som har skrevet til oss har delt historier som ingen har klart å få på trykk tidligere. Jeg slipper debutanter til. Rundt ti innlegg er fra folk som aldri før har vært publisert, sier han.

Han nevner spesielt historien om kampsportinstruktøren Elyes’s oppvekst i Oslo, Shahid Rasool som tilbrakte 18 år i fengsel og reflekterer over alt han har mistet fordi han var kriminell, og Fridtjof Havres skildrende essay om hans tilhørighet til Oslo.

– Det som leses best hos oss er nettopp disse Oslo-historiene fra folk med tilknytning til byen og som har mange observasjoner, sier Ashraf.

Sosial urettferdighet

Da Journalisten snakket med den nye debattansvarlige for Oslo-redaksjonen i Aftenposten, Abdirahman Hassan, uttrykte han at en stor del av visjonen hans for avisen var å hente inn stemmene man sjelden hører fra.

Ahmed Fawad Ashraf opplever selv at mangfoldsdebatten i mediene har blitt tatt mer på alvor de siste årene.

Frem til i dag har debattsidene i stor grad vært dominert av innlegg fra politikere, byråkrater, organisasjoner og eksperter, som enkelt kan sende inn tekster med hjelp fra de profesjonelle kommunikasjonsapparatene de har rundt seg, ifølge Ashraf.

– Akkurat nå brenner jeg får å gi en stemme til de som ikke vet at samfunnet bør høre fra dem, sier han.

Nå vil han slippe inn de som ikke selv vet samfunnet bør høre fra dem, og mener OsloDebatten allerede er på god vei inn i den rollen.

Ashraf nevner også de økonomiske ulikhetene som stadig mer preger landet, og sier han blir rasende når mennesker opplever urettferdighet.

– Det skal ikke være noen grunn for at folk skal måtte velge mellom å ha på strømmen eller et måltid i Norge, men slik er det dessverre for noen. Det har blitt flere fattige, og vi ser større ulikheter enn før.

Sensitivt innhold

Videre i sitt arbeid ønsker ikke Ashraf å konstruere unødvendige konflikter, og ber journalister tenke seg om før de skriver om sensitive saker.

– Det koster faktisk for folk å åpne seg, så det er viktig at journalistene er bevisste på at det som er en bra sak eller sitat for dem, ofte handler om livet til de berørte, sier han og tilføyer:

– Det er ikke nødvendigvis noen motsetninger mellom det å stille vanskelige spørsmål og samtidig bygge tillit og ha respekt for kildene.

Powered by Labrador CMS