Balsharan Kaur og Zainab Moubarez møttes til en kopp kaffe. Det ble starten på magasinet Perspektiv.

Balsharan Kaur og Zainab Moubarez brukte pandemien til å planlegge et nytt magasin

Ønsket å gi studenter ved Universitetet Sørøst-Norge en mulighet å bygge på CV-en i en periode hvor det er vanskelig å få studierelevant jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har foreløpig ikke hatt et studentmagasin knyttet til seg. Det bestemte studentene Balsharan Kaur og Zainab Moubarez seg for å gjøre noe med.

Nå har de grunnlagt studentmagasinet Perspektiv med en redaksjon på 25 medarbeidere.

– Høsten 2020 engasjerte jeg meg i studentmedier i Oslo, noe som var utrolig gøy. Som Norges fjerde største universitet hadde USN, lokalisert i Drammen, ikke et eneste studentmagasin eller avis. Det syntes jeg var utrolig trist, sier Kaur til Journalisten.

Hun ønsket at studenter ved USN skulle få muligheten til å ha en felles studentdreven plattform – der de kunne uttrykke seg, bruke kompetansen sin, få erfaring, og bli kjent med folk på tvers av campus, studiet og miljøet.

Avis eller magasin

Moubarez hadde allerede forsøkt å starte en studentavis i 2018 uten hell, men det klaffet langt bedre å gjøre det under pandemien.

Permittering og avlyst utveksling var et såpass stort irritasjonsmoment i livet at hun følte en trang til å gjøre noe drastisk og nytt.

– På toppen av alt dette savnet jeg sosialisering under pandemien. Det hele kulminerte med at jeg inviterte Balsharan Kaur på en kaffe. Etter at begge fikk snakket om livet og fått ut all frustrasjon, begynte vi å snakke om et magasin på USN, sier Moubarez.

Hun ble positivt overrasket over at Kaur hadde en entusiasme og et ønske om å grunnlegge en studentmedie som samsvarte hennes eget.

– Det var tydelig fra dette øyeblikket at vi skulle satse på ideen, legger hun til.

I starten var det diskusjon om hvorvidt de skulle starte en avis eller et magasin.

– En studentavis er mer arbeidsintensiv, der man gjerne publiserer daglig eller ukentlig. Vi ville skape innhold som er av kvalitet og som kan settes pris på over lengre tid. I tillegg til dette er vi alle studenter, så forventningen om at vi skulle være en avis, hadde nok skapt utrolig press på levere hele tiden, forteller de to.

Allerede mange involverte

Til høsten skal Kaur gå inn i en flerkulturell stipendiatstilling for NRK, mens Moubarez har fått et vikariat i kommunikasjonsavdelingen i hovedorganisasjonen Virke.

Begge er med andre ord i full fart på vei inn i mediebransjen før første nummer av det nye magasinet i det hele tatt er gått i trykken.

Kaur tror at et studentmagasin var dypt savnet på USN.

De begynte rekrutteringen av redaksjonen midt i pandemien og trodde det kom til å være utfordrende å finne nok folk. Målet var å rekruttere et bredt mangfold av studiebakgrunner og mennesker til redaksjonen.

– Pandemien viste seg på mange måter å være en fordel, både fordi det ble enklere for oss å nå til flere campuser og studier digitalt. Dessuten tror jeg at pandemien og permitteringer også er årsaksforklaringer, sier Kaur og legger til:

– Studenter over hele landet sliter både med arbeid og permittering under pandemien. For mange anses dermed Perspektiv som en mulighet å bygge på CV-en i en periode hvor det er vanskelig å få studierelevant jobb.

Ulike saksfelt

Perspektiv skal være et tverrfaglig studentmagasin, som betyr at de ikke dekker et fagområde eller tema.

– Det betyr at vi har studenter fra alle bakgrunner og studier som skriver artikler relatert til juss, økonomi, historie, samfunn og kultur. Men at vi har også artikler om hvordan det er å bo i et kollektiv, om studenttilværelsen under pandemien eller en førsteklassings bekjennelser, sier de to.

Ved USN er det 18.000 studenter og over 100 ulike studier.

– Vi vil at Perspektiv skal være med på å vise bredden av dette, gi studentene innsikt i hverandres hverdag, eller skrive om eget fagfelt, avslutter de to gründerne.

Den nye magasinet ble først omtalt i Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS