NRK-journalist Bård Wormdal er synlig fornøyd. Dokumentene han først ba om innsyn i i 2013, har kommet fram. Foto: Knut-Sverre Horn
NRK-journalist Bård Wormdal er synlig fornøyd. Dokumentene han først ba om innsyn i i 2013, har kommet fram. Foto: Knut-Sverre Horn

Hurra! Journalist fikk innsyn – etter seks år

Hadde nesten glemt hele saken.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg skvatt nesten da dokumentene ankom kontoret, jeg hadde egentlig avskrevet hele saken, sier Bård Wormdal i NRK Finnmark til Journalisten.

Vi skrev 2013 på kalenderen da Wormdal først sendte en omfattende innsynsbegjæring til Etterretningsjenesten, angående alle dokumenter i kildehenvisningene til historieboka «Strengt hemmelig: Norsk etterretningsteneste 1945-1970», utgitt i 1997.

Wormdal forteller at begjæringen først ble avslått i sin helhet, men senere har gått flere runder innom Forsvarsdepartementet som ankeinstans og tilbake til E-tjenesten igjen.

Departementet omgjorde flere avslag, og journalisten har mottatt avgraderte dokumenter i bolker, men trodde alt som kunne leveres ut, var levert for lengst.

Men seks år etter første begjæring kom altså siste bolk: «Dette utgjør de siste kapitlene i boken, og avslutter således behandling av ditt innsynskrav», skriver E-tjenesten til Wormdal.

Oppfordrer til anking

Wormdal forteller at han har blitt vant til at behandlingen av innsynskrav til Forsvaret kan ta lang tid.

Han oppfordrer likevel andre journalister til å ta i bruk «ankemulighetene» ved avslag i første runde. Klager på innsynsavslag hos Forsvaret rettes til Forsvarsdepartementet, og kan ved avslag også der klages videre til Sivilombudsmannen.

– Forsvarsdepartementet har fått mye kritikk, men jeg opplever at ankemuligheten legger et positivt press på underliggende etater, og at den har god effekt, så jeg oppfordrer til å benytte muligheten. En anke trenger ikke være veldig omfattende eller utførlig skrevet, påpeker Wormdal.

Ble angrepet på jobb

Den erfarne NRK-journalisten har fulgt Forsvaret og Etterretningstjenestens arbeid i Finnmark tett over tid, og har nylig opplevd verre ting enn forsinket innsyn.

I februar anmeldte NRK Finnmark et transportselskap etter en episode der Wormdal forteller å ha blitt dultet til og fått kameraet slått etter, av en transportarbeider på oppdrag for E-tjenesten i Vardø. NRK viste deler av episoden på NRK Nordnytt.

Finnmark politidistrikt opplyser til Journalisten at etterforskningen av hendelsen fremdeles pågår.

Powered by Labrador CMS