Sier klart fra til Montgomery
– Jeg har sagt klart fra at jeg ikke er her for å please, sier Montgomerys danske løytnant.
– Hvis jeg skal stå i spissen for omveltningen i Berlingske Officin, skal jeg også kunne stå for det. Jeg har sagt direkte fra og lagt opp til en veldig åpen og direkte dialog med Mecom om utvikling og mål, sier Lisbeth Knudsen, sjefen i Mecom Danmark, til Journalisten.
Tøffe tider, tøffe virkemidler
Det er tøffe tider i dansk avisbransje, hvor gratisaviskrigen har tæret på både annonseinntekter og lesergrunnlaget til betalingsavisene.
Det er også den danske delen av Mecom, Berlingske Officin, som ligger lengst fra den inntjeningen Mecom-sjef David Montgomery har lovet investorene sine. Men kvinnen Montgomery har ansatt til å lede det danske konsernet til bedre resultater, er ikke redd for å fortelle noen hvor skapet bør stå.
– Fullstendig hensynsløs
Noe av det første hun gjorde da hun tok over fra Lasse Bolander som Berlingskes sjef, var å gjøre det klart at Mecoms profittkrav var urealistiske. Samtidig ga hun like klar beskjed om at journalistene bare måtte avfinne seg med at situasjonen i konsernet krever radikale endringer.
– Hvis det er noen som kan stå imot Montgomery, så er det henne. Hun er fullstendig diktatorisk og komplett hensynsløs og ligner Montgomery på mange måter. Det er overhodet ingen i dansk presse som tør å legge seg ut med henne. Men hennes journalistiske integritet kan man ikke si noe på. Hun er et journalistisk hedersmenneske, sier en av journalistene som har jobbet for henne.
Høyt fall
Som for å illustrere sitt eget utsagn, vil denne journalisten, som de andre vi har vært i kontakt med, ikke siteres med navn. Alle tegner et bilde av en kvinne som stiller enorme krav til sine ansatte, men enda større krav til seg selv.
– Derfor er fallet veldig høyt hvis det går galt: Hun skal leve opp til de kravene hun selv har stilt. Men hun er tilstrekkelig masochistisk til at det lar seg gjøre, sier en annen person som har jobbet for henne. Ryktene skal ha det til at hun fikk jobben som toppsjef i Berlingske fordi hun leverte den lengste listen over hvordan Mecom kunne kutte kostnader.
– Det er min oppgave å levere det jeg har lovet. Men det er også min oppgave å formidle til Berlingskes journalister at vi har en veldig spennende tid foran oss. Det er fullstendig avgjørende for oss å ta i bruk nye arbeidsprosesser, utvikle journalistikken og lansere nye digitale produkter. Gamle tradisjoner er ikke nok lenger, sier Knudsen. Berlingske Officin står for tiden midt oppe i en omfattende integreringsprosess.
Avviser britisk detaljstyring
Konfrontert med ryktene om at Montgomery legger seg ganske mye i opp hvordan Berlingske Officin ledes, mener Knudsen at dette inntrykket henger igjen fra forrige danske ledelse.
– Når det tidligere har versert inntrykk av at Mecom «satt veldig tungt» på ledelsen i Danmark, hang det sammen med at det var en diskusjon om kursen under forrige ledelse. Jeg har opplevd Mecom som veldig proffe eiere. I løpet av mine 30 år i bransjen har jeg sett mange uproffe eiere, det kan man ikke si om Mecom. De stiller krav til inntjening, men sånn må det være, det har vært en positiv opplevelse å jobbe for dem, sier Knudsen.
Nedbemanning fortsetter
Det er kanskje disse inntjeningskravene som ligger bak når Knudsen signaliserer at det tross flere nedbemanningsrunder kommer enda flere oppsigelser i år.
Senest for en måned siden meldte Journalisten.dk at Berlingske Tidendes medarbeidere mente de nå ikke klarte flere innsparinger. «Nå er grensen for medarbeidernes tålmodighet, motivasjon, moral og tro på fremtiden nådd,» skrev de i en uttalelse, og ba om å bli spart for flere oppsigelser.
– Vi kommer også til å si farvel til folk i år, det er helt nødvendig for oss, sier Knudsen. På spørsmål om hvordan hun forholder seg til alle protestene og uroen blant konsernets ansatte om hva innsparingene betyr for arbeidsmiljø og det journalistiske produktet, svarer hun:
– Det er klart at et mediehus som har skiftet eiere flere ganger i senere tid, som Berlingske, opplever usikkerhet i en periode. Min oppgave er å se hvilken vei vi går og hvordan vi håndterer det. Når jeg har sagt ja til jobben, er det fordi jeg tror, både som journalist og konsernsjef, vi kan lage noe stort i et konsern som Berlingske Officin.