Jeremy Dear er assisterende generalsekretær i det internasjonale journalistforbundet IFJ, og tidligere generalsekretær for britiske National Union of Journalists. Her fra en streik i 2010.

IFJ-topp: Fryktet å bli brukt som alibi for saudiarabiske myndigheter

Hevder arrangørene bak Saudi Media Forum ikke ville kommentere Khashoggi-drapet.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har tidligere omtalt at NRK- og Schibsted-toppene Helje Solberg og Torry Pedersen deltok som «keynote speakers» da mediekonferansen Saudi Media Forum ble avholdt for første gang tidligere denne måneden.

Det internasjonale journalistforbundet IFJ hadde på forhånd advart sine medlemsorganisasjoner mot å delta, og over e-post utdyper assisterende generalsekretær Jeremy Dear bakgrunnen for advarselen overfor Journalisten.

Dear forklarer at IFJ tok kontakt med arrangørene av Saudi Media Forum da inviterte medlemsorganisasjoner ba om deres råd.

– Kom ikke til å kommentere Khashoggi

– Vi startet en dialog med arrangørene om på hvilken måte de tok opp Khashoggi-saken, skriver Dear, med henvisning til drapet på aviskommentator og regimekritiker Jamal Khashoggi i oktober 2018.

Khashoggi ble kvalt og partert inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Landets kronprins har tidligere tatt på seg ansvaret for drapet, selv om han mener det var «en feil» at det ble begått.

– Arrangørenes svar var at saken ble tatt hånd om av det saudiarabiske rettsvesenet, og at de derfor ikke kom til å kommentere den. Det var et lite overbevisende og utilstrekkelig svar, skriver Dear til Journalisten.

Han beskriver mediekonferansen slik:

– Den var åpenbart utformet for å prøve å endre oppfatningen av Saudi-Arabia. Vi ville ikke være medvirkende til det - vi vil heller se konkret handling som stiller drapsmennene, og de som bestilte drapet, til ansvar, samt se at fengslede journalister blir løslatt.

– Håndplukket publikum

Committee to Protect Journalists (CPJ) gikk nylig ut med at 26 journalister sitter fengslet i Saudi-Arabia, og har omtalt at syv journalister ble fengslet få dager før mediekonferansen gikk av stabelen.

NRKs nyhetsdirektør Helje Solberg sa til Journalisten at hun ble invitert via kontakter i det internasjonale presseforbundet WAN-IFRA, og tenkte seg grundig om før hun deltok på konferansen.

– Jeg har grunnleggende tro på at vi som pressefolk deltar i diskusjoner, debatter og utveksling også med kolleger som jobber i totalitære regimer, skrev Solberg til Journalisten.

IFJ ser litt annerledes på akkurat dette arrangementet, skriver Dear:

– I dette tilfellet følte vi ikke at det fantes anledning nok til å yte positiv innflytelse, bare ved å snakke om pressefrihet foran et håndplukket publikum. Men andre ser annerledes på det, skriver Dear.

– Fryktet å bli brukt som alibi

Han fortsetter:

– Vi fryktet å bli brukt som alibi så saudiarabiske myndigheter kunne vise hvor åpne og demokratiske de er, samtidig som journalister fengsles og uavhengig journalistikk blir kneblet.

– Tror dere at norske pressefolks deltakelse kan være til hjelp for kolleger som jobber i totalitære regimer?

– Det kan det. Om det faktisk gjør det, vil tiden vise. Uansett hvordan enkeltorganisasjoner vurderte deltakelse, er det viktigste poenget at vi ikke er tause i møte med videre angrep på pressefrihet, og at vi jobber med alle saudiarabiske journalister som trenger vår støtte til å skape et miljø med større rettigheter og frihet.

Arrangørene bak Saudi Media Forum har ikke besvart Journalistens henvendelser om saken.

Powered by Labrador CMS