Aftenposten-klubbleder Kristjan Molstad (i midten) under NJs landsmøte tidligere i år.
Foto: Marte Vike Arnesen
Brudd i lønnsforhandlingene i Aftenposten
– Tilbudet fra ledelsen står ikke i stil med den økonomiske virkeligheten som Aftenposten står i, sier klubbleder. Aftenposten-ledelsen beklager at det ble brudd.
Saken er oppdatert med kommentar fra Aftenposten-sjef Trine Eilertsen.
Klubbleder Kristjan Molstad bekrefter til Journalisten at det er brudd i lønnsforhandlingene med ledelsen i Aftenposten.
Det var Medier24 som omtalte saken først.
Klubben har sagt nei til en ramme på 5,25 prosent. Aftenposten har ikke planlagt videre forhandlinger.
– Vi har holdt på i to dager, og det har vært veldig vanskelig. Men det siste tilbudet fra ledelsen mener vi er såpass langt unna det de har råd til, sier Molstad.
Avviste tilbud
Etter en lang diskusjon med ledelsen i dag, valgte redaksjonsklubben å derfor avvise det siste tilbudet fra Aftenposten-ledelsen.
– I lønnsforhandlinger skal en se på resultater og fremtidsutsikter, og være realistiske, men vi mener tilbudet ikke står i stil med den økonomiske virkeligheten som Aftenposten står i, sier klubblederen.
Klubben er klar over at det finnes gode og dårlige økonomiske år for mediehuset, og at medarbeiderne må tilpasse deretter, sier Molstad og utdyper:
– Når det har vært dårlige år, mener vi de ansatte har vært velvillige til å holde lønnsoppgjøret lavt. Vi mener at vi gir mer i de gode årene enn redaksjonsledelsen gir i dårlige år. At vi skulle tape så mye kjøpekraft som det ligger an til, er vi ansatte uenige i.
Beklager brudd
Sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, skriver i en epost til Journalisten at hun beklager at det ble brudd.
– Jeg forstår at de ansatte er urolig for prisvekst og renteøkninger. Utfordringen er at Aftenposten også merker prisveksten, i tillegg til strammere annonsebudsjetter og lavere kjøpekraft blant lesere.
Hun fortsetter:
– Aftenpostens lønnsevne er preget av den samme prisveksten som resten av samfunnet merker. Usikkerheten rundt annonseinntekter og kostnader knyttet til distribusjon preger også fremtidsutsiktene.
Aftenposten-sjefen mener at de har strengt seg langt i forhandlingene.
– Jeg mener at 5,2 er i på grensen av det Aftenposten tåler, men vi ser jo rundt oss og forstår behovet for å svare på noe av prisveksten. Jeg beklager at det ble brudd, det er alltid best å bli enige.