PFU:

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum klager inn første Buzzit-sak etter en dag med kontroll. FOTO: Birgit Dannenberg
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum klager inn første Buzzit-sak etter en dag med kontroll. FOTO: Birgit Dannenberg

Stavrum klager på Buzzit

Mener artikkel brøt tre punkter i VVP, sannhetskrav ikke overholdt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden Aftenposten første gang for to uker siden skrev om Buzzits omfattende kopiering av andres artikler, har Nordlys’ virale nettsted vært i ildlinjen. Ledelsen i mediehuset har slettet 45 saker og endret i ytterligere 30.

Sjefredaktør Anders Opdahl vil ikke utelukke at flere artikler kan bli gjenstand for redigering eller sletting. Blant annet er ti artikler til vurdering hos medieadvokat Jon Wessel-Aas.

Men mye tyder på at det ikke stanser der. I går leverte generalsekretær Kjersti Løken Stavrum klage på artikkelen “12 personer deler sine skrekk-sex-historier” til Pressens Faglig Utvalg.

Anonymisert forfatter

I klagen skriver Løken Stavrum at artikkelen i sin helhet er en oversettelse fra nettstedet Thought Catalog. Ifølge generalsekretæren er det eneste Buzzit har gjort er å korte ned teksten fra 33 til 12 personer.

- I artikkelen har Buzzit lagt til byline (Rikke Lange) og dessuten føyd til: “Navnene under er ikke ekte, men det er (dessverre) de, ehm, mindre hyggelige opplevelsene”, skriver generalsekretæren.

Den største innsigelsen hun har til artikkelen hos Buzzit er at den før hennes klage fremstod som om den formidlet sanne historier. Løken Stavrum spør hvordan de kan vite det siden det opplyses at Thought Catalogs journalist er en anonymisert politiker.

- Innenfor våre etiske regler må vi da ta nødvendige forbehold. Klarer man ikke sjekke sannhetsgehalten i artikkelen, må det tas forbehold.

Følger nøye med

[factbox:1-right]

Hun er tidligere blitt spurt om hun vil benytte initiativretten i tilfellet Buzzit. Med beklagelser og opprydding i nettstedet i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer har hun  valgt ikke å gjøre det, men samtidig gjort det klart at hun vil følge tettere med på nettstedet.

- Det gjorde jeg på mandag og da fant jeg denne artikkelen. Jeg synes den er interessant fordi den representerer en sjanger hvor man ikke kan vite om det er sant. Litt sånn: “er det så nøye, det er en god historie”.

Hun klager artikkelen inn for PFU for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, punkt 4.4 og punkt 4.10.

Det siste punktet kommer som følge av gif-er Buzzit har publisert ved hvert av de 12 punktene. Det fremkommer ikke at bildene er illustrasjoner, samtidig som det er grunn til å tro at det er nettopp derfor de er plukket ut.

- Et av dem viser forøvrig en verdenskjent skuespiller.

Les også: DN satser viralt

Tar nå forbehold

Anders Opdahl fortsetter oppryddingen.

Anders Opdahl bekrefter at han tirsdag mottok klage fra generalsekretæren hvor Nordlys gjøres oppmerksom på manglende forbehold om ektheten i historiene som gjenfortelles.

- Det forbeholdet er vi helt enig i at burde vært der, og vi gikk umiddelbart inn og la det til. Dette er en viktig påminnelse om bruk av forbehold, og vi tar dette med oss inn i den løpende forbedringen av tjenesten. I forhold til det øvrige er vi simpelthen uenig med Kjersti Løken Stavrum, noe vårt svar til PFU også kommer til å reflektere.

 

 

Powered by Labrador CMS