Carl Jørgen Sørheim dekker Innlandet på nattestid for tre aviser. Her med kona Nara Sorheim og deres sønn. Foto: privat

Dekker Innlandet fra Australia i jula

– Det har vært mer aktivitet nå rundt julebordsesongen. Folk er litt mer slepphendte.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De fleste journalister tenker på andre ting enn trafikkulykker, naturkatastrofer og stengte fjelloverganger på julaften. Journalisten har snakket med to som skal jobbe 24. desember.

Den ene overvåker kommunene rundt Mjøsa på nattestid, mens den andre har sin aller siste dag på jobb på selveste julekvelden.

– Jeg håper det blir stille og rolig, så alle får et fredelig jul. Men jeg har vokst opp der selv og vet hvordan det bruker å være 2. og 3. juledag, så regner med det blir hektisk, sier Carl Jørgen Sørheim, som jobber som nattevakt for tre norske lokalaviser fra Australia.

Han er stringer for avisene Oppland Arbeiderblad, Østlendingen og Gudbrandsdølen Dagningen.

Selv har han vokst opp på begge sider av Mjøsa, på Toten og på Ringsaker. Men han har bodd i Melbourne i Australia siden 2003, der han i hovedsak driver med filmproduksjon.

Han er likevel godt oppdatert på hva som skjer i hjemtraktene, og vet hvor det brenner og hvor folk har kjørt utfor veien. Hver natt norsk tid følger han med på nødetatene på Twitter, for å se om det skjer noe folk «der hjemme» bør få med seg.

– Mer aktivitet i julebordsesongen

Denne jobben har han også i jula. Det er ikke alltid det skjer så mye rundt om i kommunene på Innlandet, men han har merket at det har tatt seg opp i det siste.

– Det har vært mer aktivitet nå rundt julebordsesongen. Folk er litt mer slepphendte. Det er flere branner og flere som banker opp sjefene sine på julebord.

I jobben som «nattevakt» er han bare avhengig av en telefon og en laptop, så han kan jobbe fra «hvor som helst», sier han.

Sørheim bor med sin sønn og australske kone, og feirer derfor australsk jul.

– Alt er bakvendt her. Vi feirer den 25. desember, og drar da på besøk til familie, der det henger en halv ku på en snurrende grill. Vi spiser kjøtt hele dagen før vi kjører hjem på kvelden og åpner pakker.

Siste dag på jobb på julaften

En annen som har jobbet i Australia på julaften, er NTBs Trine Andersen, da hun var med og starta NTBs Australia-kontor.

– Vi feiret med å fyre opp julegrillen på terrassen, sier hun til Journalisten.

NTBs Trine Andersen jobber sin siste jul i nyhetsbyrådet. På nyåret går hun av med AFP. Her sammen med journalistkollega, og for anledningen nisse, Dag Kjørholt. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

De siste årene har hun jobbet fra Oslo, og har i år vakt på julekvelden. Det blir hennes siste vakt i NTB noen sinne, etter 24 år i nyhetsbyrået.

– Jeg går av med AFP, men har ikke tenkt til å bli pensjonist.

Hun skal bruke mesteparten av tiden sin på nettstedet britiskpolitikk.no, i tillegg til å jobbe som frilans kulturjournalist.

Andersen har jobbet på julekvelden sju-åtte ganger før, forteller hun.

– Jeg har ikke barn, så jeg synes det er greit å ta den vakta, sånn at de med unger slipper. For meg er det helt greit, jeg feirer heller på britisk vis på 1. juledag.

– Det er ikke noe stort offer å jobbe på julekvelden. Det kan være hyggelig og stemningsfult.

En av få som overvåker nyhetene

I NTB er de to personer på julekvelden. Andersen skal jobbe som utenriksvakt, og en kollega tar seg av innenriksdekningen.

– Det er artigst å jobbe «uriks» på julaften, fordi da skjer det alltid noe. I Norge bruker det å være veldig stille.

Andersen er klar over at nyhets-Norge er spesielt avhengig av NTB i jula, da få journalister er på jobb rundt om i redaksjonene.

– Vi overvåker mediebildet for veldig mange. Jeg vil tro at det er trygt for de andre mediene å vite at vi er på jobb og sender ut varsler hvis det skjer store ting.

Powered by Labrador CMS