I nettspesialen «Tindersvindleren» forteller Fjellhøy om hvordan hun ble manipulert, svindlet og til slutt truet av israelske Simon Leviev.
Fremdeles vanskelig
I VG-artikkelen forteller Fjellhøy at hun tok opp forbrukslån i ni banker i den tro at hun hjalp kjæresten sin i en trusselsituasjon, mens hun egentlig ble svindlet for 2,1 millioner kroner.
Fjellhøy bor og jobber i London, men møter Journalisten i Oslo midt i julestria for å fortelle om erfaringene hun har gjort seg etter nesten ett år med mediekontakt og medieomtale, verden rundt, av egen person.
Fjellhøy understreker at hun føler seg godt ivaretatt av VG gjennom prosessen fram mot publisering.
Men hun er også tydelig på at situasjonen hennes fremdeles er vanskelig, og at mye ikke utviklet seg slik hun håpet etter at saken sprakk.
– Mitt inntrykk er at historien min ble sett på mer som en lettfordøyelig enkelthendelse enn som et symptom på noe mye, mye større, sier hun.
Annonse
Siste utvei
Våren 2018 var Cecilie Fjellhøy desperat og redd. Hun hadde innsett at hun var utsatt for svindel, og hadde mottatt trusler, men følte ikke at politiet tok henne på alvor.
– Jeg så på mediene som en siste utvei. Følelsen min var at ingen trodde på historien, eller iallfall ikke så hvor alvorlig den var, sier Fjellhøy.
Hun sendte et tips til VG-innboksen, og fikk snart kontakt med teamet som til slutt publiserte nettspesialen.
– Jeg valgte å stå fram for å stoppe ham, at færrest mulig andre skulle oppleve det jeg hadde opplevd. Men jeg hadde jo også et ønske om å forbedre min egen situasjon, sier Fjellhøy, og legger til:
– Jeg håpet at jeg ved å stå fram kunne bidra til et mediefokus på bankene, som jeg synes har opptrådt på en ekstremt dårlig måte.
Stanset svindleren
Etter VG-spesialen og oppfølginger med flere svindelofre, omtale i en rekke internasjonale medier og åpning av etterforskning mot seg i flere europeiske land, ble Leviev til slutt pågrepet i Hellas i juni for bruk av falskt pass.
Han ble overført til Israel, og venter nå på oppstart av rettssak der han er tiltalt for svindler som ligger tilbake i 2010 og 2011.
En stund så det også ut som Fjellhøys økonomiske situasjon kunne løse seg.
Kort tid etter første VG-publisering ble det kjent at Gjensidige hadde slettet Fjellhøys forbruksgjeld hos dem på rundt 200.000 kroner, og heller rettet kravet mot den som hadde svindlet henne.
Banken anså at lånene ble tatt opp på bakgrunn av trusler, og at låneavtalen derfor var ugyldig.
Annonse
Trekkes for retten
Men slik har ikke andre banker sett på saken:
I februar må Fjellhøy møte i tingretten, stevnet av fire banker som har opprettholdt sine krav mot henne.
Hun anslår at de totale kravene nå er oppe i nærmere 2,5 millioner.
– Det er veldig tungt. Jeg gjorde det jeg gjorde for å stanse en fyr som har svindlet folk over hele verden. I stedet er det jeg som må i retten, sier Fjellhøy.
Føler seg brukt av tabloider
Hun forteller om en hektisk tid etter VGs publisering. Flere internasjonale medier spurte om intervju, og Fjellhøy stilte opp. Tanken var å spre budskapet i andre land for å stanse svindleren.
– Jeg tenkte at det ikke var noen vits i å trekke meg tilbake når ansiktet mitt først var der ute, sier hun i dag.
Hun lot seg blant annet intervjue av tyske RTL, av flere israelske medier og av amerikanske ABC News i London, men reagerer på hvordan britiske tabloider som Daily Mail og The Sun tok uttalelsene hennes fra ABC, og bilder fra Facebook-profilen hennes, og laget sine egne oppslag.
Det ble tøft for henne.
– Jeg var ikke forberedt på at ABC-intervjuet skulle brukes av hvem som helst, i alle mulige sammenhenger. På Youtube florerer det av klipp fra intervjuet, med gråtebilder og titler om at jeg er en «golddigger». Jeg har blitt veldig lei av å føle meg brukt, sier Fjellhøy.
Som opplevde en intens medieinteresse den første tiden etter VGs publisering, før det sakte, men sikkert ble stille.
– Ikke VGs sak
Debatten og mediefokuset hun håpet å sparke opp til, om bankenes utlånspraksis og behandling av svindelofre, kom aldri i gang, mener hun.
– Etter at det tabloide spetakkelet var over, har jeg opplevd liten interesse i norske medier for å grave videre. Hos flere medier jeg har vært i kontakt med, har jeg fått inntrykk av at de ser på det som «VGs sak», og det har vært litt sårt. Det er ikke VGs sak. Det er min sak, sier Fjellhøy.
Hun ble invitert, og takket ja, til å snakke om saken for journalister på vårens Skup-konferanse.
– Jeg trodde at det skulle komme noe ut av det også. Men ikke en eneste redaksjon tok kontakt i ettertid, sier hun, og legger til:
– Det vondeste er likevel følelsen av at politiet ikke tok saken seriøst. Og så hadde jeg et håp om at bankene skulle tro mer på min historie etter at jeg hadde stått fram. Nå føler jeg at jeg sitter igjen som den som har tapt mest, sier Fjellhøy.
Norsk politi henla saken to måneder etter anmeldelsen i 2018, uten å starte etterforskning.
Vil hjelpe andre
Blant de få positive tingene Fjellhøy finner i året som har gått, er det at svindleren har blitt stanset. Og at hun kom i kontakt med svenske Pernilla Sjöholm, et annet av Levievs ofre som også står fram i VG-spesialen.
– Det har vært fantastisk å ha Pernilla. Vi er veldig forskjellige, og hadde nok aldri blitt kjent utenom denne situasjonen, men vi har noe veldig spesielt sammen. Vi går gjennom samme berg- og dalbane, sier Fjellhøy.
Planen er å bruke sine dyrekjøpte erfaringer til noe positivt. Hun har opprettet organisasjonen action:reaction for å bistå andre som har opplevd svindel, og har holdt foredrag på Nordic Fraud Conference, men den store innsatsen er satt på vent siden rettssaken kommer opp.
– Jeg har et stort ønske om å hjelpe andre ofre, og snakke til offentlige myndigheter og banker om dette. Når de møtes til konferanser og debatter er det altfor få ofre som gis en stemme, sier Cecilie Fjellhøy.
Leviev har overfor VG avvist at han har lurt og svindlet kvinner.
– For å lage god journalistikk, handler det om ikke å velge sider, men å fortelle sannheten. Dessverre har alt dere publisert i det siste vært løgner som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, sa Leviev til VG etter et rettsmøte i Athen i sommer.