Onsdagens landsstyremøte i NJ foregår digitalt. På dette bildet er landsstyret samlet hos Aller for to år siden. Alle på bildet er også i dagens styre. Mari Hauge (i midten) er ansatt i NJs sekretariat.
Arkivfoto: Guro Flaarønning
– Jeg har fått henvendelser fra noen som sier at det er livsfarlig å ha en slik debatt. Det vil jeg bare si at jeg er helt uenig i
NJ-leder Hege Iren Frantzen ønsker medlemsdebatten velkommen.
– Det er veldig bra at det er ristet litt i organisasjonen, det har jeg hatt lyst til lenge, at vi får opp temaer som folk bryr seg om. Debatten har til nå blitt litt polarisert, og preges så langt av dem som slår seg på brystet og kaller seg journalist med stor «s».
Det sa Tor-Erling Thømt Ruud, medlem i Norsk Journalistlags (NJ) landsstyre og tidligere klubbleder i VG, i onsdagens landsstyremøte.
Landstyret er det øverste politiske organet, bortsett fra landsmøtet som holdes annen hvert år.
På onsdagens landsstyremøte la vedtektsutvalget fram forslaget om å endre navn på fagforeninga og vedtekter som sier noe om hvem som kan være medlem.
Dette forslaget ble sendt ut til medlemmene i forrige uke, og har skapt mye debatt. En underskriftskampanje har også blitt startet for å protestere mot at forslaget går igjennom.
Les utvalgtes forslag her.
– Ingen skal være redde
Det er denne debatten Ruud siktet til. Det var flere medlemmer i landsstyret som roste utvalgets arbeid, og påpekte at det er bra med debatt.
– Det har vært deilig å se at det har vært en livlig debatt om vedtekter, hvem skulle trodd det, sa Kyrre Lien.
På onsdagens møte diskuterte ikke landsstyret forslaget, men stilte kun spørsmål til utvalgsleder Christian Sørgjerd og utvalgsmedlem Jens Kihl.
Saken skal diskuteres på et landsstyremøte i desember.
Flere i landsstyret roste utvalget og manet til en mindre polarisert debatt.
– Jeg har fått noen henvendelser fra noen som sier at det er livsfarlig å ha en slik debatt. Det vil jeg bare si at jeg er helt uenig i. Vi tåler virkelig en slik debatt. Vi tåler å snakke om og sjekke ut dette. Ingen skal være redde for at denne organisasjonen ikke tåler en debatt, sa NJ-leder Hege Iren Frantzen helt til slutt i møtet.
Dette er saken
Vedtektsutvalget har foreslått å endre vedtektene slik at flere grupper kan og føler seg hjemme i NJ.
I dag er det denne formuleringen som gjelder: «Redaksjonelle medarbeidere, herunder ledere og frilansere som har journalistikk som yrke, kan bli medlem i NJ».
Se dagens debatt i NJs landsstyre:
Denne paragrafen vil de endre, slik at journalistikk-begrepet ikke ekskluderer noen. De foreslår: «Alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ».
Dette står et samla utvalg bak.
Et flertall av utvalget ønsker også at formuleringen går enda lenger, og har foreslått dette dissens-forslaget: «Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ.»
De mener med dette at personer som jobber med for eksempel innholdsmarkedsføring, IT eller administrative oppgaver i en redaksjonell mediebedrift, kan bli medlemmer av NJ.
Det presiseres i forslaget at personer som jobber i kommunikasjonsbransjen fortsatt ikke kan bli medlem av NJ.
Uenighet om VVP-vedtekt
Selv om selve forslaget ikke skulle diskuteres på onsdagens møte, kom det fram noen motsetninger.
Hege Iren Frantzen var klar på at forslaget til vedtektsendringene ikke harmonerer med dagens vedtekt om NJs forhold til Vær varsom-plakaten (VVP).
Dette mener også Alf bergin som står bak en underskriftskampanje mot endringene.
I dagens vedtekter står det at «medlemmer i NJ skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten».
Utvalget har ikke vurdert det slik at denne paragrafen må endres, hvis forslaget deres skal innføres, men utvalgsleder Christian Sørgjerd påpekte at dette var noe landsstyret selv måtte tolke.
– Behov for mer informasjon
Flere i landsstyret etterlyste også et datagrunnlag for å for eksempel finne hvem og hvor mange som er potensielle nye medlemmer hvis man endrer vedtektene.
Vedtektsutvalget har ikke selv gjort noen undersøkelser, men et annet utvalg - organisasjonsutvalget - som var forløperen til vedtektsutvalget, har gjort noen undersøkelser.
– Det er behov for mer informasjon. Jeg vil derfor oppfordre landsstyret på det sterkeste til å gå inn for det, sa Sørgjerd.
Det er ikke før i februar at landsstyret skal bestemme hva landsmøtet eventuelt skal ta stilling til i denne saken. Landsmøtet skal foregå digitalt i mars neste år.