– Jeg visste ikke om bedriften ville gå konkurs eller om de som sto nær meg kom til å dø, sier administrerende direktør i enerWE, Chul Christian Aamodt, om dagene etter landet stengte i mars.Foto: Chul Christian Aamodt
Blottla seg selv i direktevideo fra hjemmekontoret - ga ny inntektskilde for nettavisa
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I midten av mars var Chul Christian Aamodt redd gründerbedriften hans skulle gå konkurs.
– Jeg prøvde å selge annonser, men fikk ikke noe svar. Kunder jeg har hatt god kontakt med, svarte ikke. De hadde jo nok med hjemmeskole og hjemmebarnehage.
Han er administrerende direktør i nettavisa enerWE, som skriver om energibransjen. Bedriften består av Aamodt, som jobber kommersielt, i tillegg til to journalister.
EnerWE har egentlig aldri gått i pluss, men omsetningen så ut til å bli bedre i år, forteller han.
– Vi har gått fra å tape altfor mye penger til å bare tape 60-70 tusen i fjor. Etter det har vi hatt en snuoperasjon med kutting av kostnader og endring i hvordan vi jobber. Vi begynte å få kontroll, men så kom korona, sier han.
Direktesendt hjemmekontor
Da Aamodt ikke fikk kontakt med kundene sine, begynte han heller å sende direkte på Facebook fra sitt eget hjemmekontor. Gjennom hele arbeidsdagen kunne folk høre og se Aamodt jobbe bak strykebrettet han brukte som arbeidspult for anledningen.
– Plutselig begynte det å komme inn henvendelser fra folk som trengte hjelp med å strømme, sier han.
– Mange var selv i en krisesituasjon og trengte hjelp til å strømme sine arrangementer. De satt og skrollet på Facebook og så at jeg både hadde bra lyd og bilde. Det at jeg blottla meg selv minutt for minutt har gitt oss et salg på 450.000 kroner, sier han videre.
Dette stuntet har gjort at strømming og webinarer har blitt en viktig inntektskilde for nettavisa, og de har lansert plattformen Energiwebinar.
– At vi starta med strømming, kom helt fra sidelinja. Beslutningen ble tatt veldig raskt, og viste seg heldigvis å være det riktige, sier han.
Annonse
Redd for å gå konkurs
Gründeren sier at han gikk gjennom en psykisk berg- og dalbane den første tiden etter koronatiltakene ble iverksatt i mars.
– Jeg visste ikke om bedriften ville gå konkurs eller om de som sto nær meg kom til å dø, sier han.
Han forteller at han en dag var så sliten at han begynte å gråte mens han sendte direkte fra hjemmekontoret.
Olje- og energiminister Tina Bru var «innom» videostrømmen, og han begynte å å prate til henne, selv om han ikke kjenner henne særlig godt, forteller han.
– Jeg tror jeg sa at jeg håper landet kommer seg gjennom dette. Jeg var så sliten at jeg begynte å grine. Jeg beit meg i leppa og tenkte at jeg kan ikke slå av videoen nå.
– Dette er ikke noe jeg kunne ha gjort hverken før eller etter, men folk har sagt at det var fint å se noen som var dønn ærlig. Det var jo mange som ikke hadde det noe bra, fortsetter han.
Må takke nei til oppdrag
Aamodt tror at om ett år kan det vise seg at koronatida har gjort nettavisa bedre rusta for framtida. Da krisa kom, hadde de allerede lave lønninger og var vant til å spare på kostnadene. De var også vant til å jobbe mest mulig digitalt.
– Oppdrag som ene og alene skyldes korona har vært vår største inntektskilde de siste tre månedene, sier han, og legger til at de nå har måttet takke nei til flere som trenger hjelp med å arrangere webinar.
Aamodt forteller at enerWE lenge har vært gode på å benytte seg av strømme-teknologi redaksjonelt. Også før koronakrisa intervjuet de folk over videolink fordi de ikke hadde råd til å reise til for eksempel Bergen, forteller han.
I tillegg har Aamodt mye erfaring med digitale kurs og konferanser fra sin gamle jobb i selskapet Mintra, som blant annet utviklet en portal for e-læringskurs.
Annonse
Tjente mer penger
Tidligere har arrangementer vært kommersielt viktig for enerWE. Arrangører har annonsert hos dem, de har laget kommersielle podkaster fra arrangementer, i tillegg til at enerWE har hatt egne konferanser.
Aamodt skulle egentlig lage en podkast for konferansen Energy Transition i Trondheim i mars. Da denne konferansen, som alle andre, ikke skulle gå som normalt, mista de oppdraget. Aamodt fikk det likevel tilbake da arrangøren bestemte seg for å arrangere et webinar istedenfor en fysisk konferanse.
I tillegg til å lage podkast, fikk nettavisa også en annonse for webinaret, og på den måten tjente de mer penger på den digitale konferansen enn de ville ha gjort på den fysiske konferansen.
Får ikke koronastøtte
Selv om enerWE har klart å omstille seg midt i krisa, betyr det ikke at de ikke har tapt penger som følge av korona. Aamodt sier at de har tapt omtrent 400.000 kroner.
Gründerbedriften kvalifiserer likevel ikke til å få støtte fra medienes egen koronastøttepott. De har ikke tapt mer enn 15 prosent av omsetningen, som er kravet for å få kompensasjon.
Aamodt sier at en av grunnene er at de har satset på årsavtaler for annonsørene, som gjør at salgssvikt i en måned, fordeles på 12 måneder og ikke kun de månedene man kan få kompensasjon for.
– Jeg skulle gjerne hatt støtte, men jeg mener egentlig at det er vår oppgave å klare oss selv. Så jeg er ikke misfornøyd med Erna eller noe, og tenker at det er et fantastisk bra land vi lever i, der veldig mange kan få støtte. Jeg føler meg ikke snytt, selv om det hadde vært deilig å få noen hundre tusener ekstra.
Kompenserer tapte bingoinntekter
Men Aamodt reagerer på at konferanser kommer ikke innunder ordningen. Omtrent en tredel av enerWEs inntekter er knyttet til nettopp det, forteller han.
Gründeren synes samtidig det er litt pussig at regjeringen gir kompensasjon for tapte radiobingo-inntekter.
«Da jeg forstod at vi mest sannsynlig ikke får en eneste krone i støtte, ble jeg først litt skuffet. MEN SÅ BLE JEG STOLT», skriver Aamodt i et Facebook-innlegg i forrige uke.
– Bakgrunnen for at jeg skrev at jeg var stolt, var at jeg i mars var redd for at vi skulle gå konkurs. Når vi ser at omsetningssvikten er på under 15 prosent, og vi har klart å snu oss rundt og lage nye tjenester og produkter, blir jeg stolt, sier han avslutningsvis til Journalisten.