Nestleder Dag Idar Tryggestad og leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag på kontoret.
Arkivfoto: Kristine Lindebø
– Dette er krevende saker, også for våre tillitsvalgte
NJ-nestleder mener hovedansvaret i varslingssaker ligger hos arbeidsgiver.
I et debattinnlegg torsdag, etterlyser frilansjournalist Brian Cliff Olguin en tydeligere rolle for de tillitsvalgte i varslingerssaker.
Han peker i sitt innlegg blant annet på at daværende NJ-klubbleder i Dagens Næringsliv sto på kopi da «Julie» sendte en e-post med ordet «varsel» i emnefeltet.
Olguin skriver blant annet:
«Norsk Journalistlag (NJ) kan ha godt av å avklare rollen til klubbledere når det kommer til saker som involverer tilkallingsvikarer og frilansere. Dette er gjerne unge mennesker som så vidt er i gang med arbeidslivet, og ikke bare kan bli grovt utnyttet, men blir grovt utnyttet.»
Og legger til:
«Jeg mener derfor at kolleger og tillitsvalgte i fagforeningene har et ekstraordinært ansvar for disse.»
Føltes ikke naturlig
Daværende klubbleder Anita Hoemsnes har tidligere bekreftet overfor Journalisten at hun sto på kopi på e-posten fra Julie, men at det ikke føltes naturlig for henne å svare på den, ettersom den var rettet direkte til sjefredaktør Amund Djuve, og teksten blant annet ble innledet med «Kjære Amund».
Hun har ikke ønsket å kommentere innlegget til Olguin.
NJ-nestleder Dag Idar Tryggestad forteller til Journalisten at varsling som tema jevnlig er oppe i fagforeningen.
Tryggestad sitter fredag i møte, og har derfor svart via e-post.
– Siden vi ikke har vært involvert i den konkrete saken det vises til, er der vanskelig å gå inn i en diskusjon om hvordan den har blitt håndtert. Men at det tok 36 dager før DN svarte den som varslet, er selvsagt kritikkverdig og bra at sjefredaktøren har beklaget, skriver Tryggestad.
Han forteller videre at rutiner for varsling, og hvordan tillitsvalgte skal involvere seg i slike saker, jevnlig er tema på NJs kurs.
Arbeidsgiver har ansvaret
– Men dette er krevende saker, også for våre tillitsvalgte, som oftest har sine verv ved siden av fulltidsjobb. Derfor må hovedansvaret ligge hos arbeidsgiver. Det er deres ansvar å ha et apparat på plass som sikrer at alle ansatte, selvsagt også midlertidige og frilansere, har et godt og trygt arbeidsmiljø.
Tryggestad håper ikke saken som nå er blitt kjent, skal føre til at færre varsler.
– Tvert imot håper jeg alle som opplever ugreie forhold på jobb, enten for seg selv eller kolleger, sier ifra. Og våre medlemmer kan alltid søke råd hos NJs rådgivere i slike prosesser, legger han til.