Ketil Heyerdahl har kun jobbet 30 prosent av tiden de siste fem årene, han har med det trent på å være pensjonist, mener han selv. Men det kan være vanskelig å avslutte karrieren når jobben er gøy.Foto: Marte Vike Arnesen
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det er 25 år siden han, som nyutdannet jurist, hadde sin første arbeidsdag i Norsk Journalistlag. Nå går NJs tallknuser av med pensjon.
Annonse
I hvert fall nesten.
Ketil Heyerdahl tar i mot Journalisten i hjemmet han deler med kona Astrid og katten Belle på Majorstuen i Oslo. Han har nettopp rundet 72 år, og har forstått at tiden er inne for å avslutte karrieren.
Ved å jobbe 30 prosent av tiden de siste fem årene har han trent på å være pensjonist. Det kan være vanskelig å avslutte karrieren når jobben er gøy.
– Jeg skal jo fortsette å jobbe litt i NJ, sier han og smiler lurt før han fortsetter:
– Som konsulent, i visse sammenhenger. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) skal i gang med et nytt ulempesystem, det skal jeg jobbe litt med.
Egentlig var det lege han skulle bli, men proletariatet tok tak i ham før han var ferdig utdanna. Han avsluttet medisinstudiene etter fire år og begynte å jobbe på Holmenkollbanen. I flere år arbeidet han som konduktør og vognfører, og ble etter hvert valgt inn som klubbleder for Holmenkolbanens Betjenings Forening.
– Jeg savner de tidlige morgenene med termosen på vei opp til Frognerseteren, sier han og tar en slurk av tekoppen.
Jusstudent i voksen alder
Når han forteller om tiden før NJ, er han rask og overraskende beskjeden.
Fortiden til Heyerdahl er langt ifra det.
Han har vært leder for Solidaritet Norge-Polen, har fått den polske stats fortjenestemedalje for å ha drevet støttearbeid for Lech Walesa. Han tok initiativet til å samle inn trykkpresser til produksjon av illegale aviser under unntakstilstanden i Polen, samt sende økonomisk støtte til familiene til fengslede aktivister.
Han har også vært programingeniør og lydtekniker i NRK, og fikk se NJs inntreden i NRK som heltidstillitsvalgt for LO-foreningen Kringkastingens Landsforening.
– Det var gøy å se fra sidelinja, forteller han.
Det var også der han som 40-åring ble inspirert til å bli jurist.
– Jeg forsto at enten ville jeg sitte på et fagforeningskontor resten av livet og være usikker på om jeg ga de rette rådene, eller så kunne jeg lære meg faget ordentlig.
Heyerdahl smiler, det gjør han ofte og mye. Tariff, arbeidslivssaker, oppsigelser og rettigheter ved nedbemanning, opphavsrett og ikke minst statistikk. Den er ikke kort, listen over saker og områder han har engasjert seg i, i sin tid i fagforeninga.
Tariffarbeid er hjertebarnet, men samtidig er han fryktelig glad i tall og statistikk.
– Jeg har stor glede av det, sier han og legger til: – Jeg er jo egentlig en realist mer enn jurist.
– Det er jo en stor organisasjon for så få medlemmer, det er jo spesielt, svarer han på spørsmålet om hvordan framtiden til NJ vil se ut.
Han tar en liten tenkepause før han fortsetter:
– NJ har gjort noen viktige grep. De har organisert seg på riktig måte. Det har vært nødvendig å konsentrere all jobbingen til ett sted i stedet for å spre ressursene utover. Vi kunne selvsagt ha blitt en del av en større organisasjon, men journalister er jo litt spesielle, de liker å stå litt på utsiden.
Annonse
Lokaljournalister i eget miljø
I flere år reiste han rundt i Norge for å besøke tillitsvalgte i lokalavisene.
– Første gang etter initiativ fra Haugesund Journalistlag, NJs minste, men kanskje mest aktive lag. I hvert fall i forhold til størrelsen, sier han og utdyper:
– Det å treffe alle lokalavisjournalistene i deres eget miljø var en opplevelse – så mange flotte folk! Jeg håper at NJ tar opp igjen dette nå som pandemien ikke lenger hindrer det.
Engasjementet hans stopper ikke i NJ. Han er en av fem som står bak Den norske Assange-komiteen. De samler underskrifter fra enkeltpersoner og organisasjoner til helsides annonser i norske aviser med støtte til Julian Assange.
– Det er rystende at en prisbelønnet publisist havner i fengsel og blir sittende i et høyrisikofengsel i årevis, når den eneste anklagen er at han har brutt meldeplikten.
Heyerdahl tar seg av tallene. Fem annonser har de fått publisert så langt, nå forsøker de å få på plass en annonse i en engelsk avis.
Tillit til motparten
– Jo, det er en ting til, sier han i det vi er ferdige med intervjuet.
– Jeg har kvalifisert meg til New York Marathon. Jeg var faktisk med da Oslo Maraton ble avholdt for aller første gang. Om helsen holder til et helt løp denne gangen, tviler jeg på. Men jeg skal i hvert fall stille på startstreken i november.
Konsulentarbeid, aksjonsarbeid og løping er altså det han skal fylle tiden med nå som han går av med litt mer pensjon.
Heyerdahl har vært med på utallige lønnsforhandlinger for NJ. På den andre siden av bordet har enten Mediebedriftenes Landsforening (MBL) eller NRK sittet.
– Jeg har alltid hatt et tillitsfullt samarbeid med motparten, forklarer han fra døråpningen, vi har alltid hatt et godt forhold, og det er jeg stolt av, sier han og legger til:
– Når jeg har kurs for tillitsvalgte sier jeg ofte at dersom du finner en feil hos motparten som er i din disfavør, så ikke skjul det, fortell dem det. Resultatet: Du har vunnet deres tillit i ti år fremover.
Annonse
En mann med mange talenter
Geir Engen, fagsjef i MBL, har ofte sittet på den andre siden av forhandlingsbordet.
At Heyerdahl nå blir pensjonist mener han er et stort faglig tap. Ikke bare for NJ, men også for MBL. Han sier NJ mister en ekstremt kompetent medarbeider med stor faglig tyngde nå som Heyerdahl pensjonerer seg.
– Han har alltid opptrådt etterrettelig og ryddig, og har bidratt til et forhandlingsklima basert på kunnskap og tillit mellom MBL og NJ, sier Engen.
Han peker på hvordan Heyerdahl alltid er ute etter å finne løsninger, selv når situasjonen er som vanskeligst.
Engen trekker blant annet frem den formidable jobben Heyerdahl har gjort i forbindelse med overgangen til det nye ulempesystemet til MBL. 190 skiftplaner er samlet inn, strukturert, og importert inn i en database som Heyerdahl så har utviklet for formålet og beregnet kostnadene for hver enkelt bedrift.
– Det er et imponerende stykke arbeid. At vi klarte å bli enige om å gå over til et nytt timebasert ulempesystem er først og fremst Ketils fortjeneste, forteller Engen før han legger til:
– Jeg vet at vi hadde en viss orden på tallene, også før Ketil kom inn i NJ, men vi har jobbet sammen så lenge at jeg nesten ikke husker tiden før han kom inn. Fra vårt første møte har det vært et udelt positivt bekjentskap for min del. Usikker på om han vil si det samme.
– Helt avgjørende for meg
Leder i NJ, Dag Idar Tryggestad, mener medlemmene har Heyerdahl å takke for at NJ har så god lønnsstatistikk og lønnsdata å tilby.
– Heyerdahl var en av de første jeg møtte i NJ da jeg ble tillitsvalgt for 20 år siden. Og siden har han vært en helt avgjørende person for meg og mitt virke både som lokalt tillitsvalgt og som leder og nestleder, skriver Tryggestad til Journalisten.
NJ-lederen er for øyeblikket i Oman, men tar seg tid til å fortelle om sitt forhold til Heyerdahl.
– Hans bredde i kunnskap er helt utrolig. Det mest imponerende er at Heyerdahl er like blid uansett hvor håpløse spørsmål han får. Han svarer rolig og pent og geleider oss som ikke kan på riktig spor, sier han og utdyper:
– Mye av det jeg kan, har jeg lært av Ketil. Derfor skal vi først og fremst være takknemlige for at vi har hatt ham i våre rekker så lenge. Og så er det slik at vi skal nytte oss av hans kunnskap også fremover. Jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med en likandes kar!
Tryggestad avslutter med en liten anekdote:
– Ketil er som kjent veldig løsningsorientert. Slik også da vi var ferdig med lønnsoppgjøret midt på natten for et par år siden. Det var akutt behov for vin, men verken vi eller hotellet hadde vinopptrekker. Da hentet like godt Ketil en kjøkkenkniv og presset både en og to korker ned i flaskene. Stemningen ble upåklagelig.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.