Dag Idar Tryggestad har sittet som nestleder i NJ i snart fire år. Nå er han innstilt som leder. Her sammen med dagens leder Hege Iren Frantzen, da de ble gjenvalgt i 2019.
Arkivfoto: Kristine Lindebo
NJ-nestlederen er innstilt som ny leder: – Det er den store flokken som er ressursene til NJ
– Godt likt på alle nivå, sier leder av valgkomiteen.
Dag Idar Tryggestad er innstilt som ny leder for Norsk Journalistlag (NJ). Det offentliggjorde en enstemmig valgkomiteen onsdag.
Valget skal skje på NJs digitale landsmøte i mars. Hvis han blir valgt, tar han over etter Hege Iren Frantzen, som har sittet som leder i fire år.
I disse fire årene har Tryggestad vært nestleder. Han sier han er sterkt motivert til å ta over lederansvaret.
– Jeg er svært glad for at jeg er innstilt som leder. Jeg skal fortsette å gjøre en god jobb fram til landsmøtet og hvis jeg blir gjenvalgt, sier han til Journalisten og legger til:
– Som leder er man kaptein på et lag, og det er den store flokken som er ressursene til NJ. Jeg gleder meg til å utvikle politikken vår og videreføre det gode arbeidet som vi har satt i gang. Det skal bli et godt 2021 når alle får koronavaksinen.
– Godt likt på alle nivå
Tryggestad jobber egentlig i Bergens Tidende, der han var heltidstillitsvalgt i tre-fire år før han ble nestleder i NJ. Han har også vært varamedlem til NJs landsstyre i to år.
– Jeg har fortsatt mye å gi til NJ og medlemmene våre. Så lenge jeg har lyst og driv, håper jeg at jeg kan gjøre en innsats for organisasjonen, sa Tryggestad til Journalisten i oktober, da han annonserte sitt kandidatur.
Dette skjedde samme dag som Frantzen sa at hun ikke ville stille til gjenvalg.
Han sa til Journalisten at det har vært fire interessante år som nestleder, der han har lært mye av Frantzen, som han vil ta med seg videre hvis han blir valgt.
– Dag Idar har gjennom årene i NJ-ledelsen vist sine sterke organisatoriske og politiske evner. Han er samlende og godt likt på alle nivå i organisasjonen, sier leder i valgkomiteen, Jan Børge Leirvik, ifølge en pressemelding.
Der står det også at valkomiteen har hatt en omfattende prosess, og at de jobber videre med «å finne en nestleder som kan være en god match til Dag Idar». Innstillinga til nestleder skal de komme med i god tid før landsmøtet.
– Det vi har tapt mest dette året
Tryggestad er fra Sunnmøre, men bor i Bergen. De siste fire årene har han pendlet til Oslo og Brugata i Oslo sentrum, der NJ holder til.
Han har selvsagt hatt hjemmekontor siden mars i år, men er innstilt på å fortsette med pendling når korona-situasjonen tillater det.
– Stor tilstedeværelse i Brugata og Oslo er viktig for å kunne drive organisasjonen.
NJ-nestlederen sier han dette året spesielt har savna å reise rundt om i landet for å møte medlemmer, klubber og delta på journalistfaglige konferanser.
– Det er noe av det vi har tapt mest dette året, all den aktiviteten som har blitt satt på vent, sier han.
– Hva blir det viktigste for deg som NJ-leder, hvis du da blir valgt?
– Det viktigste vil være å videreføre det gode arbeidet vi har gjennomført de siste årene, med å modernisere organisasjonen og trappe opp arbeidet med kompetanseutvikling, både blant de tillitsvalgte og journalistene i redaksjonene.
Han nevner også kampen for gode lønns- og arbeidsvilkår som viktig, og viser videre til at neste periodes tiltaksplan, som blir vedtatt på landsmøtet til våren, vil legge føringene for hva de skal jobbe med.
– Da vil det bli naturlig å videreføre debatten om NJ som organisasjon, som har pågått i høst, sier han og sikter til debatten om navneendring og medlemskriterier.
– Mer kunnskap og bedre forankring
NJs landsstyre bestemte for et par uker siden at det går inn for en endring i vedtektene angående hvem som kan bli medlem av fagforeninga. Saken skal behandles av landsmøtet i 2021.
Dette var et resultat av et forslag vedtektsutvalget hadde kommet med tidligere i høst. Det foreslo også å endre navnet Norsk Journalistlag til Medieforbundet. Dette forslaget, samt et forslag om å åpne for medlemskap for alle som jobber i et redaksjonelt mediehus, ble ikke vedtatt.
Disse to forslagene er lagt inn i tiltaksplanen, som Tryggestad refererte til, og skal derfor diskuteres og utredes mer. Han sitter selv i landsstyret, og er enig i konklusjonen.
– Tida fram til mars er for kort til å ta beslutning rundt navneendring og om vi skal åpne for alle som jobber i et mediehus. Vi trenger mer kunnskap og bedre forankring, sa han på landsstyremøtet.